HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Russian Lessons: haladóknak. Andrej Nyekraszov, Olga Konszkaja

2010.11.26. 11:59 a-huli

 

Egy házaspár a frontvonal két oldalán: Olga Észak-Oszétiában, Andrej Tbilisiből indulva Dél-Oszétiában rögzíti az augusztusi orosz-grúz háború körülményeit, hogy a metszéspontban találkozzanak a tankok kivonásának napján. Posztmodern felütés, hagyományos eszköztár: gumicsizma és kamera: a helyi lakosok az interjúalanyok, oszétok, grúzok, öregek és fiatalok, férfiak és nők, menekültek és helyi lakosok. Különböző etnikumú és gazdasági helyzetű (égbekiáltóak a különbségek) településeken haladunk át, majd a helyszíni képek és a háború „vége” után monitorokon keresztül követhetjük az eltérő tudósításokra (nemzetközi, orosz, grúz), interjúkra, háttéranyagokra alapozott mélyelemzést propagandagépezetről, érdekekről. Ami a legfontosabb: a filmkészítők az emberi szenvedésből kiindulva hívják fel a figyelmet az egyes döntések súlyos következményeire, aminek fényében marginális minden más téma, legyen az gáz, vagy geopolitika.
A film szinte minden neves emberjogi, ill. dokumentumfilm fesztiválon megfordul(t), a  világpremier a műfaj legrangosabb fesztiválján, a Sundance-en került megrendezésre. Az augusztusi háborút dokumentáló házaspár, Andrej Nyekraszov és Olga Konszkaja, neve ismerősen cseng külföldön. Olga Konszkaja orosz színésznő, rendező, producer, a Russian Lessons vágási munkáinak befejezése után négy nappal hunyt el súlyos és hosszú betegség után.
Andrej Nyekraszov Péterváron tanult színészetet, Párizsban összehasonlító irodalmat és filozófiát, Bristol-ban filmkészítést. Nemzetközileg elismert filmjei elsősorban Oroszországgal foglalkoznak. A regnáló orosz hatalommal szembehelyezkedő rendező legutóbbi filmjeit betiltották hazájában (az 1999-es lakóházrobbantások hátterét boncolgató Disbelief). A múlt században vihart kavart a kirobbantott csecsen háború inverz oldalát bemutató hátborzongató képekkel teletűzdelt filmje. Azóta készült alkotásaiban Nyekraszov a hivatalos médiával eltérő szempontokat vet fel, filmjeit klubbokban mutatja be szűk közönség előtt, az elmaradó társadalmi vitára provokálja az embereket.   Nyekraszov néhány interjúalanya erőszakos halál áldozata már, nem beszélve a környezetében (is) történt többi újságíró gyilkosságról, a rendező jelenleg mégis Péterváron él.

Sajnálatomra idén nem láthattuk legújabb alkotását, sem a VERZIO Emberjogi filmfesztiválon, sem az imént lefutott Russia Rulez 2 fesztiválon a Kinóban (régebbi, ugyancsak érdekfeszítő és hátborzongató a Litvinyenko ügyet boncolgató alkotását (Rebellion. The Litvinenko case) nézhettük meg ismét, ami két éve lement a VERZIÓ-n). A film ugyan darabokban letölthető (grúz felirattal), ám nagyon várom az itthoni bemutatóját is.

 


2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: háború demokrácia szólásszabadság szentpétervár grúzia dél oszétia andrei nekrasov

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr942474473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sidewinder 2010.12.04. 16:16:29

A film kissé nekem a szovjet-kínai határincidensről szóló magyar viccet juttatja eszembe.(Békésen arató szovjet kombájnra tüzet nyitottak kínai csapatok. A békés kombájn a tüzet viszonozta majd hazarepült a tsz-be). Ahogy látom arra akar kimenni,hogy az egészet az oszétok kezdték,és a grúzok csak reagáltak. Az első jelenet a kamerás emberrel juttatta eszembe a viccet.Adott egy kamerás akit a gonosz oszét el akar hajtani a fenébe gépkarabéllyal a kezében hadonászva,ám láss csodát feltűnik egy grúz katona,akinek a Kalas csöve alá még gránátvető is van szerelve,sőt a biztonság kedvéért a hátán láthatunk páncéltörő rakétagránát indítócsövet is. Láttam nyugati és orosz híradókat(cnn,BBC,Russia Today,Orosz 1-es csatorna) de a lesötétített felvételt egyik orosz csatornán sem láttam,annyit láttam azokon,hogy a grúzok Graddal(a Katyusa utóda) lövik Csinvalit éjszaka. Meg láttam olyat nyugati oldalon,azt már csak youtube-on,hogy amikor az oszétiából jött vendégek(anya és lánya) azonnal reklámmal lett lekeverve,amikor arról akart beszélni,hogy az egészet a grúzok kezdték. De beszélhetnénk a híres reuters hamisítványfotókról is,ahol egy gyászoló,egy nap több száz km-re egymástól,valahogy mindig feltűnik a fotókon.A trailere alapján a film nagyjából arról szólhat,hogy a gonosz orosz kormány gaz médiája át akarja verni a világot,és ezt néha szegény nyugati tv-k is átveszik(német felvétel ugye).Nem mondom,hogy ez fel sem merül csak rá kéne nézni arra,hogy mit is csinál a másik oldal,mert ott is lenne mit vizsgálni.

Sakk Matt 2010.12.10. 17:06:29

@Sidewinder: Az a vicc nem magyar. A Szovjetunióban is mesélték, sőt megénekelték. A részleteket ld. itt:
http://lurkmore.ru/Мирный_советский_трактор
süti beállítások módosítása