HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle (2009.08.31. - 2009.09.06.)

2009.09.07. 07:00 mig8 (törölt)

Ezen a héten két idegen nyelvű hírforrást szeretnék szemlézni. Az egyik a BBC, amely számomra mindig is a mérsékelt és független, ugyanakkor kiegyensúlyozott hírgyárak mintája volt. Nade mégis Oroszországról szólnak a hírek, ezért a másik a RIA, az orosz állami hírügynökség lesz. Hisz a dolgok belülről sokszor másmilyennek látszanak, mint kívülről.

Gazdaság: Aeroflot plots a new path

Az orosz légitársaság mindigis nagy hangsúlyt helyezett a hazai gyártású repülőgépekre. Volt némi politikai akarat is benne, de leginkább azért, mert a gépei főleg Oroszországban repülnek. Most viszont úgy döntött, hogy Boingokat és Airbusokat fog vásárolni. A döntés hátterében főleg gazdasági érvek húzodnak meg (pl kevesebb fogyasztás), de erről majd inkább azon olvasók adhatnak hiteles infót, akik nálamnál jobban szeretik a repülést.

Afelől viszont nincs kétségem, hogy az illetékes orosz repülőgépgyárakban most nagy lehet a riadalom. Valószínűleg a politikai kapcsolataikat is bevetik, hogy visszaszerezzék a legnagyobb állandó vevőjüket. De ha jobban belegondolunk, ez az átmeneti visszaesés még akár az orosz repülőgépgyártás javára is vállhat. Hisz, ha pusztán gazdasági okok miatt hagyta ott őket az orosz légitársaság, akkor - ha odafigyelnek a fejlesztésekre - rövid időn belül képesek lesznek ők is jobb gépeket gyártani. A kérdés csak az, hogy megvan-e bennük az ehhez szükséges elhatározás és kitartás?

Politika: Polish, Russian press welcome Putin gesture

A héten emlékeztek a 2. világháború kitörésének 70-edik évfordulójára. A téma talán unalmasnak tűnhet, de figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy ezen a megemlékezésen mintha változás állt volna be az oroszokhoz (szovjetekhez) fűződő viszony megítélésében. Pro és kontra egyaránt. E cikk angolul szemlézi mind a lengyel, mind az orosz fontosabb lapokat.

Ami a legfeltűnőbb a számomra, az az éles ellentét, ami a lapok cikkei és a politikusok nyilatkozatai között fennáll. Előbbiek alapvetően pizitív kezdetként fogadják az új (?) orosz álláspontot, míg a politikusok sokszor sérelmi politkát folytatnak. Az új kezdet szerintem is pozitív, de nem kellene már végre elismerni Katyint és bocsánatot kérni érte? Sokat segítene... De sajnos az orosz politika még mindig meglehetősen csökönyös ebben a kérdésben (is).

Tudomány: Russia concludes research of Lake Baikal with mini-subs in 2009 

Egy tudományos expedíció keretében két mini tengeralattjáró merült a Bajkál-tóba. A kutatás első fele még tavaly történt, akkor vízmintákat és mikroorganizmusokat elemezve tettek felfedezéseket. Idén a tó növény- és állatvilágát akarjuk felmérni.

A hír látszólag elég száraz, azonban van pár részlet, ami felkeltheti az összeesküvés-elméletek gyártóinak a figyelmét. Nem is oly rég pl szabályos köralakú foltokat találtak a Bajkál-tó jegén az űrállomás fényképein, ami tudósok véleménye szerint gázfeltörésekhez köthető. Így nem meglepő, ha hallani olyan híreket, miszerint szénhidrogéneket keresnek a Bajkál-tó alján. Az esély mindenesetre megvan rá. Várom a geológusok véleményét!

Gazdaság: Russian economy to start recovery from recession in 3Q09 - KudrinEbben a hírben kiderül, hogy Alexej Kudrin, az orosz gazdsági miniszter bizakodó, mert szerinte 2009 harmadik negyedévében megindul a kilábalás a recesszióból. Ez mindenképp derűlátó nyilatkozat, nekem azonban fentartásaim vannak. Nem tudom, hogy mennyire melékeztek még a szovjet idők időjárásjelentéseire? November 7-e előtt eme - akkoriban - nevezetes napra kötelezően jó időt kellett jósolni az időjárásjelentésekben, különben többé soha nem jelenthett a meteorológus az időjárásról a tévében.

 

Apró szépséghiba, hogy hazudni ugyan bármikor lehetett a jó időről, azonban legkésőbb november 7-én kiderült ez. Az szovjetek sokat törték a fejüket azon, hogy mit is lehetne tenni? És miután megbüntették a meteorológust, hogy tévedett,  elkezdték törni a fejüket azon, hogy hogyan lehetne befolyásolni az időjárást? Végül megszületett a megoldás: ha történetesen a meteorológusok megtudták, hogy rossz idő lesz, akkor azután, hogy jó időt jósoltak, jelentették a haderőnek, hogy "van egy kis probléma". A haderő pedig felszállt, bizonyos szereket kiszórtak, így az eső / hó / jég még előző nap leesett. És lőn, a neves ünnepen tényleg szép idő volt. Mellesleg megszületett egy új tudományág, az időjárás-befolyásolás tudománya.

De a gazdaság nem ilyen. Ráolvasással nem fog megváltozni. Szóval erősen remélem, hogy Kudrinból nemcsak a szokásos kincstári optimizmus szólt. Mellesleg felhívnám hazai döntéshozóink figyelmét is erre a hírre. Ha időben felszállunk erre a vonatra, akkor sokkal könnyebben tudnánk helyrehozni a gazdsági kapcsolatainkat az oroszokkal.

Gazdaság: BRIC ministers say too early to announce end to economic crisis

Egy hír arról, hogy a BRIC országok konzultációt tartottak egymással Londonban. (BRIC = Brazília, Oroszország, India és Kína - afféle G8 ellensúly, itt nyilatkozott Kudrin is) Alapvetően a téma a gazdasági válság és a gazdasági kilábalás lehetőségei voltak.

Én nem túloznám el a jelentőségét, mivel ezek az országok sokszor ellenérdekeltek. Valamint az is tény, hogy beszélni sokmindenről lehet, de cselekedni...

Háború: Georgia opens check point at border with Russia

Azt hiszem, Grúzia belátta, hogy nem szerencsés, ha a kisegér belerúg az elefánt lábába. Ezért a korábbi fagyos viszonyokat elkezdte olvasztani. Ennek egyik állomása ez a határnyitás Oroszország felé.

A háttérben persze megint ott van Dél-Oszétia. Pontosabban az, hogy Grúzia nem mondott le róla. (Vagy csak az amerikai tanácsadók józanodtak ki.) De végső soron a történteket mindenképpen pozitívan kell értékelni.

Energia: Gazprom confirms receipt of Ukraine's August gas payment

Megnyugtató dolog, ha a Gazpromnak sikerült megegyeznie a gázszállításokról az ukrán féllel. Az EU számára mindenképp, hisz ő (mi) veszi meg azt a gázt elsősorban. Állítólag sikerült minden vitás kérdést rendezni a korábbi nézeteltérések ellenére is.

Azonban kezeljük a hírt óvatosan! Egyenlőre mindhárom félnek - úgy tűnik - ez állt érdekében. De talán még emlékszünk az első komolyabb válságra, amikor ugyanezt mondták, aztán mégis elzárták a csapokat. Szóval a nagy kérdés az, hogy VALÓBAN jó-e ez mindhárom oldalnak. Az EU-nak biztos, szóval őt akár most ki is húzhatjuk, ugyanis nincs gáztartaléka, a Nabucco pedig még nem épült fel. Ukrajna államcsőd-közeli helyzetben van, tehát neki bizonyára az az érdeke, hogy problémamentesek legyenek a szállítások. Mellesleg szerződést kötött az EU-val a vezeték felújítására, szóval pláne, hogy érdeke a dolog. Oroszországnak és a Gazpromnak most az az érdeke, hogy legyen bevétel. A gáz ára egyenlőre nyomott, a Gazprom üzleti tervei az elmúlt években rendre megbuktak. Szóval egyenlőre nekik is fontos a békés együttműködés. Ha igaza lesz a MOL-nak és a gáz ára tényleg stabilizálódik, akkor örülhetünk, mert nem lesz gond a szállítással.

De mi van, ha nem így lesz? Ha leesik a gáz ára, akkor is marad a jelenlegi helyzet, mert senkinek nem lesz érdekében felrúgni az onnan nézve kedvező szerződéseket.De mi lesz, ha emelkedni fog? Na ez a nagy kérdés.
 


4 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: ukrajna repülő gáz olaj gazprom grúzia sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr961361705

Sakk Matt 2009.09.07. 23:05:41

Again, this is so bad that it is not even wrong.

As for MiniTrue being the the yardstick of moderate balanced and objective reporting, it is ridiculous to the point of being funny.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.09.08. 01:38:06

@Sakk Matt: Kedves Sakk Matt!

Már elmondtad, hogy neked nem tetszenek a sajtófigyelések. Megértettük.
Őszintén remélem, hogy a blogon továbbra is akad annyi a szád íze szerint való más tartalom, hogy a jövőben is visszajárj hozzánk.

De nincs szükség arra, hogy mostantól minden poszt után leosszad a szerzőt.

Köszönettel:
Nyeznajka

P.s.: örülök, hogy mégse tiltottak le teljesen.

mig8 (törölt) 2009.09.08. 11:39:14

@Sakk Matt:

Örülök, hogy így megcsillogtattad az angoltudásodat. És annak is, hogy van véleményed - noha negatív - a poszt minőségéről.

viszont ha megkérhetem, ne offold szét a posztot. Ha nincs releváns infód / véleményed, akkor legközelebb moderálni foglak.

Volk 2009.09.08. 18:05:35

@Sakk Matt: "A tévében az a jó, hogy ki lehet kapcsolni, ha nem tetszik." Ugyanez vonatkozik az Internetre.
süti beállítások módosítása