HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle (2009.08.24. - 2009.08.31.)

2009.09.01. 07:00 mig8 (törölt)

Ezen a héten ismét módosítok a sajtószemle stílusán. Először is, áttérek a mennyiségről a minőségre. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az adott témakörből csak 1-2 hírt fogok szemlézni. Másodszor pedig megfogadom a szerzőtársak javaslatait. Ez pedig azt, hogy... de majd talán észre is fogjátok venni. :-) Ja, és még egy apróság: a friss sajtószemle megjelenésével lezárom a kommentelési lehetőséget a régebbiben. Egyszerűen azért, mert a világ halad és nem tartom érdemesnek azt, hogy a régi eseményeken rágódjunk. Vagy ha igen, akkor úgyis lesz belőle poszt, nem? ;-)

Energia: Nem a Gazprom fúrja a vezetéket (Napi gazdaság, 2008.08.28.)

Kezdjük mindjárt az egyik kedvenc témámmal, a gázzal, merthogy Oroszország - de a volt szovjet tagköztársaságok többségében is - gáz van. A szó elsődleges és átvitt értelmében is. Az elsődleges jelentés mindenki számára világos, de a másodlagos meglepedést kelthet. Mi is okozza ezt? Főleg az, hogy Oroszország bevételeinek jelentős része a nyersanyagainak - ebből is főleg a szénhidrogének - eladásából származik. Márpedig az utóbbi időben ezek ára jelentősen visszaesett, így némi "pénzhiány" keletkezett. Emiatt én azt javaslom, hogy kezeljük egy kicsit óvatosan az ilyen híreket! Mint a fentiekből is látszik, Oroszországnak elemi érdeke az, hogy az EU tőle vegyen gázt, lehetőleg minél többet. Ezért tudok nehezen hitelt adni ennek az állításnak.

De az olyan időkben, amikor kevés a pénz, nem jó az ellenségeskedés. A történet másik oldala pedig az, hogy a Déli Áramlat körül nagyon sok minden történt az elmúlt időszakban. Most egy kicsit vissza kell vonulni, ülni kell a babérokon, és nem utolsó sorban be kell indítani a nyertes projekteket. Merthogy eddig a hangzatos dolgokon és szerződéseken kívül más nemigazán történt. Most végre itt az idő, hogy vmi tényleges előrelépés is következzen a Déli Áramlat ügyében.

Energia: A Kommerszant szerint a Russznyeft kibékült a Mollal és fizet (NOL, 2008.08.27.)

Talán még emlékeztek, nemrég nagyobb publicitást kapott az a hír, hogy a MOL-nak vannak orosz blokkjai - no nem ez volt a hír, ezt eddig is tudhatta a szakértő nyílvánosság. Viszont a kinti partnerrel hát, khm - fogalmazzunk így - nem volt felhőtlen a viszony. Olyanannyira, hogy kénytelenek voltak perre vinni a dolgot. (A perről részletesebben ITT.) Szóval patthelyzet alakult ki. Nem tudom, hogy pontosan mi történt és mi volt a hirtelen kibékülés kiváltó oka, de tény, hogy ez most egy pozitív fejlemény.

Kultúra: Kitört a botrány a Bolsoj színház felújításánál (Index, 2008.08.26.)

A Bolsoj színház kábé olyan az oroszoknak, mint nekünk a Nemzeti Színház - lenne, ha még állna a Blahán és nem bontották volna el metróépítés ürügyén. (Ezzel nem a mostani Nemzetit akarom lekicsinyelni, csakhát ez még egy eléggé fiatal intézmény és még nem alakult ki körülötte az az aura, ami a régi körülvette.) Régóta rászorult volna már egy felújításra, amit még 2005-ben el is kezdtek. Mi történt azóta? Miért húzódik a felújítás? Na erről szól a cikk. (Egyébként pedig innen üzenem Fritz Tamásnak, hogy lám-lám, a "következmények nélküli ország" frázisa önálló életre kelt, annyira találó lett.)

 

Történelem: Sztálin visszatér (NOL, 2009.08.28.)

... legalábbis a moszkvai metróba. Merthogy Moszkvában elhatározták, hogy felújítják a metróállomásokat, amelyek közül egyben az orosz diktátor kapott helyet. (Még eredetileg is, csak később egy felújítás alkalmával eltűntették - a politika már akkor is szeretett beleszólni a hétköznapokba.) Szóval most igyekeztek visszaállítani az építéskori dizájnt.

És nem mehetek el szó nélkül emellett, mivel Budapesten nemrég újították fel a metrómegállókat. (Hogy szép lett-e, azt mindenki döntse el maga. Az viszont tény, hogy szellősebb.) Budapesttel szemben a moszkvai metrómegállók valóságos paloták hatalmas termekkel, fényűző borítással, egyszerűen csodálatosak! Érdemes őket megnézni, még akkor is, ha jelen esetben az ember, akinek a tiszteletére szánták, nem is érdemli meg valójában ezt a tiszteletet.

Történelem: Medvegyev a nácik bűntársainak ünneplésével vádolja a balti államokat és Ukrajnát (NOL, 2009.08.30.)

 Volt Magyarországnak 150 éve, amikor egy jelentős része török fenhatóság alá tartozott. Ennek az időszaknak a megítélése számunkra egyértelműen negatív, hisz az ország szétesett, a népesség csak fogyatkozott és kirabolták az országot. Érdekes módon erre a korszakra a törökök pont másképp emlékeznek. Szerintük az egy dicső kor volt és mi, magyarok őket szívesen láttuk. Épp ezért tanulságos hír a fenti. Mintha ugyanezt a helyzetet látnám viszont.

Távol álljon tőlem, hogy pálcát törjek akár az egyik, akár a másik oldal fölött! De ugye mindenki ismeri a régi római közmondást, miszerint az ellenségem ellensége a barátom? Azt hiszem, ha ezt ők is megértik, túl tudják magukat tenni a problémán.

Művészet: Meghalt a szovjet himnusz írója (Index, via FH & MTI, 2009.08.27.)

Sajtószemle alatt az ember legtöbbször valami figyelemfelketőt szokott írni, valami pozitív, vagy negatív kritikát. Sajnos azonban én botfülű vagyok, rosszat mondani pedig nem akarok egy ekkora művészről. De nem tehettem meg, hogy ne szemlézzem ezt a cikket, mivel Mihalkov munkája egy egész ország, a SZU arca volt a világban. S ha a politikai irányvonallal nem is értett mindenki egyet, de azt mindenki elismerte, hogy valami maradandót alkotott.

Egyébként egy kis érdekesség: a szovjet himnuszt legelőször 1944-ben írta meg Mihalkov (másodszor 1977-ben, akkor módosítva az eredetit). Majd Putyin kérte fel ismét, hogy az eredeti zenére írjon egy új szöveget - ezúttal már az új orosz himnuszt. (Ezzel Putyin kisajátította a szovjet múltat, s akaratlanul is megsértette a volt tagállamokat, de ez más lapra tartozik.)

Politika: Orosz rakéták a Távol-Keleten (NOL, 2009.08.27.)

Amikor a kétpólusú világrend kialakult, Észak Korea teljes mértékben követte a szovjet utat. (Sajnos ennek következményeit nyögik még ma is.) Azonban érdekes látni, hogy Orsozország útja annyira elkanyarodott ettől, hogy ma már egykori feltétlen szövetségesében sem bízik meg. Talán azért, mert Észak Korea egy "picit" túlzásba vitte a szovjet megoldást...

 Politika: Moszkvát aggasztják Phenjan rakétakísérletei (Index via MTI, 2009.08.26.)

Ez a hír látszólag ugyanarról a témáról szól, mint az előző. Azonban a figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy a hír nagyobbik fele inkább arról értekezik, hogy Mongólia szorosabbra fűzi kapcsolatait Oroszországgal. Megjegyzem - egy kicsit talán epésen -, hogy ennél szorosabb már csak akkor lehetne, ha egyesülnének. De ennek az erős kapcsolatnak megvan ám az alapja! S itt szeretném megragadni a lehetőséget arra, hogy röviden áttekintsem Mongólia 20. századi történelmét. (Akit részletesebben érdekel, az elolvashatja pl ITT.)

Szóval a század elején, 1911-ben függetlenedett Kínától Tibettel együtt. 1919-ben a kínaiak vissza akarták foglalni, de - szemben Tibettel - Mongólia időben egy erős szövetséges után nézett. Így megmenekült, s 1924-ben ennek eredményeként kikiáltották a Mongol Népköztársaságot. Szóval a szovjetek tudtak, ha akartak... A jó viszonyra Mongólia azóta is kényesen ügyel, érthető okokból. Megjegyzem, a mongolok büszkék hun felmenőikre, akik a történelemtudomány szerint is valahonnan onnan indultak világhódító útjukra. (Hallottak Attiláról is, akinek ott nagy híre van.) Ők úgy tudják, hogy mi, magyarok is a hunok leszármazottai vagyunk, így rokonszenvvel tekintenek ránk. Jó lenne erről többet is olvasni!


5 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: kultúra történelem gáz művészet energia külpolitika sajtószemle mol

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr651347539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DollsHouses 2009.09.01. 11:41:29

jó a blog. ha valkit érdekel, egy rövid történet a moszkvában élő bevándorlókról:

kozelkelet.blog.hu/2009/08/31/celkeresztben_a_moszkvai_afrikaiak?token=ea82ceb1df591a580f06e8067b546dc0

Neménvótam 2009.09.01. 16:08:10

A Mihalkov hírhez: Nem baj, ha botfülű vagy, nem a zenéjét írta Mihalkov, hanem a szövegét.

BéLóg 2009.09.03. 11:09:58

Nincs jobb ötletem mint itt megkérdezni:
A Számvevőszék jelentése kapcsán, miszerint a moszkvai Magyar Kereskedelmi Kirendeltség vételára ELŐBB érkezett meg, MINT AHOGY kiírták volna az eladására a pályázatot, nos ennek vonatkozásai nem érnének meg egy bejegyzést?

mig8 (törölt) 2009.09.03. 11:51:20

@BéLóg:

Dehogynem. A kirendeltség számunkra egy nagyon jó dolog volt, abszolót nem gazdasági szükségszerűség miatt számolták fel. Rossznyelvek szerint túl jó helyen volt, de mi nem ülünk fel a pletykáknak :-)

Amúgy sokat hallottam róla, de ezek az infók egyrészt publikálatlanok, másrészt bizalmasak, szóval nem akarnám erről az oldalról feszegetni a témát. Ami volt, elmúlt, most jobb, ha lezárjuk.

Viszont a téma mindenképp megérne egy posztot. Amint lesz rá időm, igyekszem írni arról, hogy milyen lehetőségeink vannak egy új kirendeltség megnyitására. Türelem!

BéLóg 2009.09.03. 11:57:18

@mig8: Hát azt csak ki lehet olvasni, ki az a Djurtsanycég :-), aki ELŐBB fizetett mintsem eladták volna az ingatlant? Ez biztos publikus adat, mer' a pénz csak nem kézbe' érkezett.

Ahhoz képest, hogy a Moszkvai Nagykövetség a búbánatos fenében van, a Krasznaja Presznya telek ott a Barikádnaja metrónál, az Állatkerttel szemben, a KGST Palota mögött, két köpésre az Orosz Parlamenttől, 55 gyalogpercre a Vörös Tértől, hát nem lehet rossz befektetés...
süti beállítások módosítása