HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Hogyan legyünk oligarchák

2009.07.24. 07:49 Nyeznajka

Oligarchának lenni jó dolog. Az embernek régen több pénze van, mint amennyit el tud költeni, élheti a playboyok gondtalan életét, izgulhat, hogy idén hányadik lesz a Forbes listáján, és hogy az (eheti) asszony be tud-e állni a Porsche-val a garázsba. Ráadásul oligarchává válni anno nem volt nehéz. Húsz év távlatából világosan látszik, hogy melyek voltak azok a kulcsfontosságú pontok, ahol résen kellett lenni. Íme hát az oligarchává válás 15 pontja, hátha valakinek egyszer megadatik a lehetőség, hogy újrakezdje a nyolcvanas éveket.

1.    Szüless bele a kommunista-rendszer széthullásába! Szerencséd van, ez a folyamat legalább harminc évvel a rendszerváltás előtt megkezdődött, bár igazán érdekes számodra az utolsó öt-tíz év lesz.
2.    A 80-as évekbe érve használd ki a rendszer gyengeségeit! Ameddig még nem dolgozhatsz a saját kontódra (le a magántulajdonnal!), igyekezz minél jobb kapcsolatokat kiépíteni az állami vezetőkkel, és a nagy gazdasági vállalatok igazgatóival.
3.    Seftelj! A hiánygazdaság tombol, viszont a határok egyre inkább átjátszhatóak. Szerezz valahonnan némi pénzt, hozz be az országba divatos nyugati árukat. Parfümöt, farmert, PC-t. Igazán nagy pénzt ebből persze nem fogsz tudni összeharácsolni, ám az üzleti tapasztalat – és a kapcsolatok – jól fognak még jönni.
4.    Amint megnyílik a kiskapu az egyéni vállakozások előtt, kezdj el valami bizniszt! A gyakorlat azt mutatja, hogy szinte mindegy, hogy mit, az a lényeg, hogy tudd nyereségessé tenni, hogy legyen némi tőkéd a továbblépéshez. Ha türelmetlen vagy, alapíts gyorsan bankot, vagy kezd el a Szovjetunió kincskamrájának a kifosztását a „beznalicsnije” készpénzzé váltásával.
5.    Kaszálj nagyot a privatizációval! Ha mindent jól csináltál, mire Csubajszék meghirdetik a kuponos privatizációt, rendelkezned kell némi pénzmaggal. Kezd el felvásárolni a sokak által értéketlennek tartott privatizációs kuponokat. A kuponokat költsd el az első privatizációs árveréseken. Szerezz hatalmas vállalatokat bagóért, ám vigyázz, jól válaszd meg, mibe fektetsz be, mert könnyen csődbe is juthatsz. A döntésbe segítségedre lehetnek azok a komoly kapcsolatok, amelyeket az állami és gazdasági elittel kötöttél.
6.    Ha eddig még nem tetted volna, most már tényleg itt az ideje egy saját bankot alapítanod. Mégse járja, hogy más üzletemberektől, neadjisten az államtól függjenek pénzügyeid. Ha szeretnéd megpróbálhatsz kereskedelmi bankot is alapítani, ám ez kockázatos és nagy macera, úgyhogy ha nincs erre kapacitásod az is elég, ha a saját pénzedet kezeled, épülgető vállalatbirodalmadat finanszírozod.
7.    Lassan válaszd ki, hogy melyek lesznek azok a területek, amelyeken te szeretnél lenni a király. Az örök klasszikus az olaj, de abszolút jövedelmező minden más nyersanyag is, az alumínium, vagy a nikkel is. Amennyiben politikai ambícióid vannak, hozz létre független sajtóorgánumokat, alapíts tévécsatornát.
8.    Itt az ideje, hogy bejegyezz pár off-shore céget a világ különböző adóparadicsomaiban.
9.    Használd ki az állam szorult helyzetét, és kínáld fel, hogy kölcsönt adsz az államnak (lényegében a saját pénzét), ha részvényeket ad zálogba érte.
10.    Fontos: Biztosítsd a szörnyen népszerűtlen Jelcin második választási győzelmét is. Nem számít, hogy „Jelcin vagy rosszkedvű, vagy beteg, vagy részeg, de legtöbbször mindhárom egyszerre” – a kommunistákhoz viszonyítva határozottan ez a kisebbik rossz.
11.    Az újfent elnökké választott Jelcin bizalmát némiképp elnyerve, az állam fizetésképtelensége miatt add el a letétbe megkapott részvényeket magadnak.
12.    Vegyél fel kedvező hiteleket, a robbanásszerű fejlődéstől megrészegült nyugati hitelezőktől. Használd ki, hogy az államnak GKO-kat – rövid lejáratú kötvényeket kell kibocsátania a költségvetés életben tartása miatt. Az egyre emelkedő hozamú kötvények komoly profittal járnak.
13.    Vészeld át a rubel devalvációját. A GKO-kal el kell viselned némi veszteséget – az állam képtelen visszafizetni őket. Cserébe jelentsd be, hogy nem tudod törleszteni a nyugati hiteleket. Menekíts ki minél több pénzt az állam által meghirdetett három hónapos moratórium ideje alatt.
14.    Vészeld át az elnökcserét. Próbálj Putyin bizalmába férkőzni. Ha eddig voltak, mondj le politikai ambícióidról, vagy készülj fel rá, hogy tartósan külföldön kell berendezkedned. (már jobb esetben. Rosszabb esetben egy cellában.)
15.    Folytasd a terjeszkedést lehetőleg külföldön is. Próbálj meghatározó lenni az általad kiválasztott stratégiai ágazatban nem csak Oroszországban, hanem Közép-Európában is.

Ha mindezeket a lépéseket megfogadod, nincs más dolgod, mint megtalálni a megfelelő embereket akik a birodalmadat igazgatják, míg te vitorlázol a Bahamákon. Kezdj el műkincseket gyűjteni, vagy vegyél patinás focicsapatot. A lényeg, hogy élvezd az életet.
 


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: oligarcha

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr281264229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karelin 2009.07.24. 15:04:41

Egyre gyengébbek az írások...ugye ez csak a nyári fásultság miatt van így...?
süti beállítások módosítása