HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Az orosz Audrey Hepburn 75 éves

2009.05.06. 14:13 misa_80

Audrey Hepburnt követve szintén május 4-én született, ennek megfelelően balerinából lett Tatyjana Szamojlova is színésznő. 75. születésnapja alkalmából Medvegyev és Putyin, a kétfejű sas is köszöntötte a színésznőt, aki összesen csak 15 filmben játszott, de ebből kettő filmtörténeti jelentősséggel bír. Így aztán ő az egyetlen orosz, akinek a nyomát megtalálhatjuk a Hollywood Boulevardon. 

Pliszeckaja tanítványa volt, mégis a színészetet választotta, apja után, aki szintén híres színész volt. Leningrádban született, de a háború elől Moszkvába költözött a család, így ő is ott kezdte a pályafutását. Egy moszkvai színpadon látta meg Mihail Kalatazov rendező, aki új filmjéhez keresett főszereplőt. A többi filmtörténelem: az 1957-es Szállnak a darvak az első olyan szovjet háborús film, ami a hátország szemszögéből mutatja az emberi drámákat. A filmben nem hangzik el, hogy kik között zajlik a háború, nincsenek néven nevezve a németek - döbbenetes hatása volt a sztálini idők után, miközben mind a mai napig nézhető, élvezhető művészfilm. A film egycsapásra világsztárt faraghatott volna Szamojlovából, Amerikából hívták produkciókba, Picasso udvarolt neki, Cannes különdíjjal jutalmazta. De az akkori politikai vezetés nem nézte jószemmel, hogy a Szovjetúniót egy olyan színésznő képviselje külföldön, aki a) félig zsidó, b) egy erkölcsileg problémás szereppel futott be - Hruscsov a maga egyszerű szóhasználatával szimplán lekurvázta. Ez nem tett jót a pályafutásának, hogy finoman fogalmazzunk, tíz évet kellett várnia a következő nagy szerepre. Őrület! Ez az a tíz év, amikor tucatjával kellett volna játszania a sikerfilmek főszerepeit, ehelyett a színházból is kirúgták, megélhetési gondjai voltak. Ekkor járt Magyarországon is, az Alba Regia főszerepét játszotta Gábor Miklós mellett - elmondása szerint a szerepért kapott pénzből vészelte át a nehéz éveket (a kétéves forgatás alatt magyarul is megtanult). Anna Karenina szerepével tért vissza 1967-ben a szovjet nagyfilmek világába - ez volt a szovjet filmgyártás válasza a Háború és Béke amerikai feldolgozására (Audrey Hepburnnel a főszerepben). Vronsky szerepét volt férje, Lanavoj játszotta, a korabeli pletykáknak évekre elegendő témát adva ezzel.

Miközben szakmai karrierjét tönkretették, magánélete boldog - ilyen lenne az életét feldolgozó amerikai film sztorija. De a valóságban a személyes boldogság sem adatott meg neki. Negyedik férjétől született egy fia, akivel nem tudja tartani a kapcsolatot, mert Amerikában él. Néha, évfordulók kapcsán megkeresik, körberajongják, egyébként szegényen, egyedül él moszkvai lakásában. Szégyen.

Részlet a Szállnak a darvakból:

Dokumentumfilm a 75 éves Szamojlováról:


6 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: film szamojlova

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr21106151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.05.06. 21:23:03

Ez is egy tipikus példa arra, amit nem szeretek az orosz rendszerben. Az egy dolog, hogy vki nem tetszik egy felsővezetőnek. De hogy emiatt a karrierjét is tönkretegyék!

Egyébként sok orosz film van, ami kenderből veri minőségre a jenkik néha giccses alkotásait. A posztban említett film is ilyen. És boldog születésnapot a művésznőnek! :-)

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.05.06. 22:53:17

@mig8: Hát azért tegyünk különbséget a kommunista szovjet vezetés és az oroszok között. A komcsikat mi se szeretjük...

sorhajóhadnagy 2009.05.06. 23:24:09

@mig8:
Pontosítanék: a "Szállnak a darvak" nem egyszerűen jó film, hanem világklasszis. És ha már a ru.tube jóvoltából megnézitek a pályaudvari jelenetet, akkor érdekesség, hogy ebben rehabilitálták a "Szláv lány búcsúja" című fehérgárdista indulót.

ru.wikipedia.org/wiki/Прощание_славянки

Egyébként talán másutt is előfordult, hogy néhány kimagaslóan sikeres szerep után egy sztárrá nőtt színész nem tudott boldogulni. Félelmek a kudarcoktól, alkohol, egyebek... Én sem csíptem a kommunista rezsim kultúrpolitikai tébolyát, de nem feltétlenül minden a komcsik hibája.
Ráadásul - szvsz - annyi mindenképpen a kurzus javára írható, hogy a sok nézhetetlen szocreál selejt (és giccs) mellett a Szovjetunióban elkészülhetett néhány olyan remekmű, amilyenre Hollywood soha nem adott volna pénzt. Egyetlen épeszű amerikai producer sem finanszírozta volna Tarkovszkij Rubljovját. Furcsa ez.

misa_80 2009.05.07. 00:23:33

@sorhajóhadnagy: Megnéztem a linket az indulóról, a leírás pont arról szól, hogy NEM IGAZ az a közkeletű vélekedés, hogy a filmben hangzott el először a Szláv lány búcsúja. Már 1941-ben ezzel indították a harcba a híres moszkvai november hetedikei katonai parádé harcosait.
A filmet ettől függetlenül én is klasszikusnak tartom.

mig8 (törölt) 2009.05.15. 09:47:12

@Nyeznajka:

Van a katpol blogon egy riport az orosz egyenruhák kapcsán. Ebben röviden kitérnek Oroszország kettős természetére.

Ezzel maximálisan egyetértek. És ez a rész pontosan arra világít rá, hogy az egyik Oroszország - sőt: orosz kultúra, orosz ember! - mennyivel szerethetőbb.

Azt hiszem, az a baj, hogy némiképp - családi okokból - elfogult vagyok. Nem úgy általában az orosz emberekkel szemben, őket kedvelem, hanem sokkal inkább a volt szovjet ideológiával szemben. Bár megjegyzem, hogy még annak is voltak szerethető vonásai.

sorhajóhadnagy 2009.05.19. 08:09:05

@misa_80:
Jogos az észrevétel, én voltam pontatlan Agapov maestro opusával kapcsolatban. Azt viszont fenntartom, hogy az induló a film után lett közkedvelt, és akkor szerezte a hozzá fűződő érzelmi töltést.
@mig8: "Szokás szerint" vitába szállnék: szerinted mi volt a szovjet ideológia szerethető vonása? A helyszínen tanulmányozhattam a kései Brezsnyev-kor Moszkváját. Azóta is sírhatnékom van tőle, mert a korlátolt ostobaság, a fennhéjázó önteltség, a valósággal szembeni totális vakság jellemezte. Minden, ami a szovjet rendszerben egykor nekem pozitívnak tűnt, az szinte mindig a rezsim tagadásából vagy negligálásából származott. Most is fáj egyébként, hogy bizonyos motivációk nyomán sok orosz ismerősöm mégis hogyan írja át magában a mostani hatalommal együtt a történelmet, és hogyan lehet sikeres menedzser Sztálinból.
A szovjet kommunizmus "sikerei" (űrkutatás, nukleáris technológia) a fegyverkezési verseny és a hidegháború termékei voltak.
süti beállítások módosítása