HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Gyurcsány hülyét csinált magából Moszkvában

2009.03.12. 07:49 Nyeznajka

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy nem értünk egyet minden pontjában sem az orosz állásponttal, sem a cikk írójával. Magyarországnak vitathatatlanul szüksége van a gázforrásainak diverzifikációjára.  De azzal a ténnyel, hogy Gyurcsány éppen Moszkvában - ráadásul éppen akkor amikor a Déli Áramlat szerződésén még meg sem érkezett száradni a tinta, - kezd el a Nabucco-projektről beszélni, mi sem tudunk mást kezdeni mint Putyin: magasra vonjuk a szemöldökünk, és értetlenül bámulunk ki a fejünkből.

A cikk a Kommersant lapjain jelent meg. Írója az az Andrej Kolesznyikov aki három évvel ezelőtt egyszer már csúnyán "leoltotta" Gyurcsány Ferencet. Kolesznyikov egyébként nem titkoltan a Kreml-barát újságírók közé tartozik, gyakran "fedezi" írásaival a kormányt. A fordítás Volk koma munkája, ezúton is köszönjük neki.

Nem hülye az a cső

 

Vlagyimir Putyin elmagyarázta Gyurcsány Ferencnek, mi a különbség a Déli Áramlat és a Nabucco között.

 

Az orosz kormány Fogadóházában tegnap az orosz-ukrán gázválság óta a legingerültebb tárgyalásokra került sor az orosz kormányzat és az európai kollegák között – jelentette a Kommerszant kiküldött tudósítója, Andrej Kolesznyikov. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő találkozott Magyarország miniszterelnökével, Gyurcsány Ferenccel. A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakasza és a gáztározó megépítéséről szóló egyezmények aláírása után Putyin ultimátumszerűen válaszolt partnerének arra a felvetésre, amely szerint minél több gázvezeték megy keresztül Magyarországon, annál jobb.

 

A feszültség érződött már a tárgyalások legelején is, amikor Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc találkoztak, hogy négyszemközt egyeztessenek. A magyar kormányfő kezdte, ahogy mondani szokás.

 

Pedig hát el lehetett volna mindezt kerülni. Vlagyimir Putyin nagylelkűen emlékeztetett, hogy Gyurcsány úr hat éves miniszterelnöksége alatt a magyar export Oroszországba kilencszeresére nőtt. Tulajdonképpen tehát ezt Gyurcsány úr személyes érdemeként tünteti fel (mindeközben egyébként egyértelműen utalva arra, hogy pontosan Gyurcsány Ferenc volt az, aki ez által a magyar gazdaság exportorientált részét az orosz gazdaságtól tette függővé.)

 

De ekkor Gyurcsány úr azt mondta, hogy bár Magyarország az EU-ban azt a szárnyat képviseli, amelyik az Oroszországgal való stratégiai együttműködés mellett tör lándzsát, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenben egyetért Oroszországgal.

 

- Kétségtelenül vannak olyan kérdések – tette hozzá –, amelyekben eltér a véleményünk, amelyekkel nem értünk egyet.

 

Ily módon Gyurcsány Ferenc már közvetlenül a tárgyalások megkezdése előtt határozottan állást foglalt. De valójában ez már jóval a tárgyalások előtt is megtörtént. A Kommerszant úgy értesült az egyik orosz tárgyalóféltől, hogy még 2008. január 6-án (2009? – A ford.), az orosz-ukrán gázválság kellős közepén a magyar kormányfő küldött egy levelet Vlagyimir Putyinnak, amelyben hirtelen felindulásában a krízisért nem csak Ukrajnát, de Oroszországot is felelősnek nevezte, méghozzá egyforma mértékben. Ez természetesen nem hagyhatta hidegen a levél címzettjét.

 

Annál is inkább, hogy Gyurcsány úr kifejezetten Oroszországot vádolta azzal, hogy nem teljesítették a szerződés feltételeit (azaz a legfájóbb helyre ütött – hisz az állam és a Gazprom hivatalnokai pont ezekben az órákban ismételték ráolvasásként az orosz és az európai tévénézőknek, hogy a Gazprom az utóbbi 40 évben egyszer sem hagyta cserben a szállítóit, és nem hagyja cserben még legalább ugyanennyi ideig). Ezen kívül az egyik tegnapi orosz tárgyaló szerint a magyar miniszterelnök „gyakorlatilag követelte Putyintól, hogy sürgősen indítsák újra a szállítást, ráadásul célzott a kapcsolatok romlására is abban az esetben, ha ez sürgősen nem történik meg.”

 

Mindez nem tudott nem hatni Vlagyimir Putyinra. Valószínűleg türelmetlenül várta Gyurcsány Ferenc moszkvai látogatását. És ím, megtörtént. Annál is inkább, mert Gyurcsány úr megérkezése után az idegösszeomlás határát súrolva kezdett beszélni Vlagyimir Putyinnal.

 

- Nálunk viszont nincsenek nem egyetértők… - válaszolta a magyar miniszterelnöknek az orosz, és hozzátett még valamit, de halk, semmi jót nem jósló szavai eltűntek a fényképezőgépek záraink kattogásában, mert Gyurcsány úr arca olyan kendőzetlenül zavarttá vált, hogy azt nem lehetett nem megörökíteni.

 

Putyin úr nyilvánvalóan arra utalt, hogy az orosz kormányban mindenki egyöntetűen, fenntartások nélkül támogatja a Magyarországgal való együttműködést (és ebben állt a keserű, mondjuk úgy, szarkazmusa). Nem pedig arra, hogy nálunk, Oroszországban mindenki mindennel egyetért (vagy legalábbis nem csak erre), vagy hogy az „egyet nem értők menete” Oroszország politikai térképén nem létezik (legalábbis az ő számára).

 

A nem is olyan hosszú, kb. másfél órás tárgyalások után aláírtak két, erre a találkozóra készült egyezményt: a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről (átbocsátóképessége évi 10 milliárd köbméter), és az ezzel összefüggő földalatti gáztároló megépítéséről Magyarország területén. Közös magyar-orosz vállalatok jönnek létre, és mindkét esetben részt vesz az építésben a Gazprom (az egyezményeket orosz részről a cég feje, Alekszej Miller írta alá).

 

A sajtótájékoztatón, ki sem várva a rávezető kérdéseket, amelyek feltétlenül következtek volna, Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan banális módon úgy döntött, hogy a legjobb védekezés a támadás. Úgy határozott, megint ő támad elsőként. Ez az életvidám ember a sajtótájékoztatón végig oldalra tekintgetett, mintha támogatást várt volna valakitől. Ezáltal bizonyára erősítette Oroszország főbb állami hivatalnokaiban a meggyőződést, hogy Magyarország nem képes önálló politikai szerepre, csak kísérni tud valakit, és világos, hogy kit; kiváltképp a Nabucco építésével kapcsolatban. A józanésznek megfelelően pedig csupán a legritkább esetben képes viselkedni, például a Déli Áramlat építésének történetében. Tehát Gyurcsány Ferenc azonnal bejelentette, hogy „a politikában egyszerre több hangszeren szokás játszani.”

 

Kifejtette, hogy Magyarország az EU-hoz tartozik, „aktívan együttműködik a NATO tagállamaival” (egyre jobban bebizonyosodnak a legrosszabb feltételezések), ám „soha nem leplezte, hogy törekszik az együttműködésre Oroszországgal."

 

- Országainknak – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, továbbra is játszva a tűzzel – különböző a történelmünk, de meg kell értenünk, hogy egy ideje a világ összeszűkült, a föld pedig lapos… Tehát azt szeretném mondani, hogy egymagában senki sem boldogul a problémáival – sem Oroszország, sem Magyarország.

 

A magyar kormányfő arra utalt, hogy ebben a lapos, bár talán többpólusú világban (amelynek egyik ígéretes pólusa kétségtelenül Magyarország – különösen a tegnapi nap után) nem csak Oroszország nyújthat segítő kezet Magyarországnak, de Magyarország is Oroszországnak.

 

- Úgy gondolom – folytatta Gyurcsány Ferenc –, hogy két gázvezeték több mint egy, a három pedig több, mint kettő!

 

Valahogy győzedelmesen tekintett körül a teremben, amelyiknek méltóképp kellett volna értékelnie ezen állítás bátorságát (talán így is lett volna, ha a „több” helyett azt mondja: „jobb”).

 

- És vezessenek csak keresztül Magyarországon! – jelentette be a magyar miniszterelnök. – Ez azért mégsem olyan, mintha egy lenne, amelyik ráadásul még Ukrajna területén is áthalad (legalább valamivel örömet szerzett végre a mellette ülő, ígéretesen szétszórtnak tűnő orosz kollegájának! – A. K.)! A Nabucco nem orosz forrásból származó gázzal kecsegtet!…

 

Úgy tűnik, Gyurcsány úr időnként mégis csak elfelejtette, hol tart sajtótájékoztatót.

 

- És ezen túl pedig a világ nem áll egyhelyben, annyira dinamikus, a világ olyannyira tele van energetikával, és annyi minden más is van benne, úgy nő a vetőmag mennyisége is. Nem is kételkedem benne, hogy Magyarország, mint ahogy eddig is, szállít belőle Oroszországba! – fejezte be diadalmasan.

 

Oroszország magyar vetőmag-exporttól való függőségéről szólva Gyurcsány Ferenc talán attól az ötlettől óvta Vlagyimir Putyint, hogy célozzon Magyarország függőségére az orosz gáztól. Putyin úr semmit sem válaszolt erre, a bejelentés jellege nem feltételezett semmilyen kommentárt.

 

Egy magyar újságírónő kérdésére, miszerint is „talált-e valamilyen megoldást a Malév-ügyben (ez a magyar légitársaság, amely nehéz anyagi helyzetbe került), Vlagyimir Putyin azt válaszolta: „a magunk részéről minden szükséges döntést ebben a kérdésben meghoztunk… teljes mértékben.” Később hozzátette, hogy „ez egyébként néhány tízmillió”. A Kommerszant információi szerint arról van szó, hogy az Aeroflot leányvállalata, az BridgeAir kontroll-csomagot szerez be a Malév részvényeiből, és hogy az erre szánt összeget már elkülönítették (érdekes, hogy a tegnapi, a Malév sorsáról szóló tárgyalásokon nem volt jelen Okulov úr, az Aeroflot vezetője, ami különös jelentőséggel bír figyelembe véve a közelgő menesztéséről szóló szóbeszédet).

 

Gyurcsány Ferencet megkérdezték, lehet-e azt mondani, hogy a Déli Áramlat és a Nabucco az ő számára egyenértékű beruházások. Úgy tűnt, mintha az újságírók be akarnák ugratni a magyar kormányfőt. Igen, tegnap ez nem volt nehéz.

 

- Nincs még egy akkora veszély az országra nézve – válaszolt –, mint hogy egyetlen vezetéktől függjön. Ez év elején a vezeték végét bámultuk, amiből semmi sem csöpögött…

 

Gyurcsány Ferenc ebben a pillanatban olyan lehangoltnak tűnt, mintha nem az orosz-ukrán gázkrízisről volna szó, hanem valami mélyen személyes problémájáról.

 

- Ha pedig Oroszországból két vezeték jönne – mondta a magyar miniszterelnök –, az sokkal jobb lenne! Ha pedig ez egy közép-ázsiai vezeték lesz, akkor az még jobb Magyarország számára, még nagyobb biztonságot nyújt!.. Sokan meg úgy tartják, hogy a vezetékről szóló döntés politikai kérdés…

 

Lopva, ha ugyan nem aggályosan Vlagyimir Putyinra nézett.

 

- De nem, ez az állam szuverenitásának kérdése (tehát mégis csak politikai – A. K.) – folytatta Gyurcsány úr. – A fő, hogy ne függjünk valakitől vagy valamitől.

 

Az ő értelmezése szerint ez azt jelenti: egyszerre mindenkitől függeni.

 

- Japán – mondta –, cseppfolyósított gázt vesz, hét forrásból! Én is nem három, hanem hét helyről szeretnék gázt vásárolni!

 

Putyin úr őszinte csodálkozással nézett kollegájára. A hét forrás újdonság volt számára.

 

- Amikor egy eladó van, nehéz alkudni – jelentette be őszintén Gyurcsány Ferenc. – Bizonyára Oroszország sem örülne, ha csak egy vevője lenne…

 

Vlagyimir Putyin arcán látszott, hogy rövid időn belül aligha lehet majd megörvendeztetni akármivel is. De Gyurcsány Ferenc már nem tudta leállítani magát. És volt mit mondania.

 

- Nem rég voltunk vendégségben az Öbölben – (értsd: a Perzsában – A. K.), és próbálunk az Adrián is felépíteni egy terminált, ahol cseppfolyósított gázt fogunk vásárolni – magyarázta, mindenki értésére adva, hogy a gázszállítások diverzifikálása Magyarország részéről a legszélsőségesebben zajlik majd – Bocsássanak meg, hogy ilyen részletesen válaszolok…

 

- Akkor én is részletesen válaszolok… – szólalt meg végre Putyin – Kérdezett a Déli Áramlat építésének határidejéről? Ez a projekt 2015 december 31-én fejeződik be… A számítások szerint legalább 10 milliárd köbméter gázt szállítunk Magyarországon keresztül. A gázvezeték összteljesítménye – 30 milliárd köbméter gáz… Finanszírozási problémák nincsenek. Semmilyen. Egyszerűen nem léteznek. Ilyen jellegű projekteknél.

 

Láttam, hogy élénkült fel ezekre a szavakra a Gazprom vezetője, Alekszej Miller. Úgy tűnt, nem számított ilyen erős, ellentmondást nem tűrő támogatásra Putyin úr részéről.

 

Mindeközben az orosz kormányfő szemmel láthatóan azért is fejezte ki magát ennyire tüntetőleg, mert a mérleg másik serpenyőjében a határidők, a finanszírozás és végül a forrás abszolút bizonytalansága volt a Nabucco-t illetően. És Vlagyimir Putyin nem tagadhatta meg magától azt az élvezetet, hogy bemutassa saját határozottságát.

 

- Teljesen egyetértek abban, hogy diverzifikálni kell a szállításokat – tette hozzá. – Mindemellett nincsenek problémák a forrás-országokkal. A tranzit-országokkal van probléma (azaz Magyarország problémája is – A. K.) Itt van a probléma. Gáz vagy van, vagy nincs. Oroszországban van. És számunkra elég lesz, hogy kielégítsük a saját igényeinket, és a nyugati partnereink igényeit még vagy… száz évig!

 

Azt hiszem, Vlagyimir Putyin arra készült, hogy azt mondja: „ötven évig!”, és csak az utolsó pillanatban gondolta meg magát.

 

- Ezek a szakértők adatai – tette hozzá rögtön. – Ami más irányvonalakat illet, semmi kifogásunk ellenük. De egyszerűen meg kell érteni, hogy pl. a Nabucco megnöveli a tranzit-országok számát, és nem csökkenti azt (azaz a problémák száma is megnő, ezt akarta mondani – A. K.) Azerbajdzsán, Törökország, Görögország… És nem lehet megtölteni a vezetéket pl. Irán nélkül… Mi pedig természetesen örülni fogunk, ha ezt a beruházást valamikor sikerül megvalósítani…

 

Irán említése után ezzel a beruházással kapcsolatban úgy tűnt, hogy már semmi sem teheti hihetővé, hogy Vlagyimir Putyin együtt fog örülni a kollegáival, még a távoli jövőben sem.

 

- Ha pedig például nem építjük meg a Déli Áramlatot – folytatta Gyurcsány Ferenc felé fordulva –, amiben erősen kételkedem, akkor cseppfolyósítjuk majd a gázt, és drágábban adjuk, vagy 20 százalékkal… Ez mindig drágább. És Európa elveszíti a természetes konkurencia-előnyét…

 

Végül Vlagyimir Putyin szólt még egy tranzit-országról, Ukrajnáról:

 

- Hála Istennek, amiért Ukrajnában vannak felelős emberek, akik szerződést kötöttek a szállításról és a tranzitról (azaz Tyimosenko asszony – A. K.) De nem, valaki nem bír magával (azaz Juscsenko úr – A. K.)! Álarcos emberek megpróbálták eltulajdonítani az állami olaj- és gáztársaságtól az aláírt tranzitszerződést!.. (Így hallottuk meg először, mit kerestek az álarcos emberek az ukrán Naftogáznál. – A. K.) Hogy melyik testrészükkel gondolkodnak az emberek, akik ilyen parancsokat adnak, azt csak a jóisten tudja!

 

Ez a megjegyzés nem vonatkozott Gyurcsány Ferencre. De ezután biztosan kellőképp értékelte helyzetének előkelőségét, amely néhány perccel korábban egyáltalán nem tűnt bíztatónak.
 

A Kolesznyikov-Volk-Nyeznajka Coproduction


253 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gyurcsány putyin gazprom nabucco gázvezeték déli áramlat gázvita

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr89996774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dezsőjóska 2009.03.12. 11:22:49

Azoknak akiknek fingja nincs a diplomáciáról, had szemléltessem ezt az esetet!

Példának okáért, ha meghívnak egy ismerősödhöz ebédre, akkor nem kérdezed meg ebéd közben, hogy:
- Hallom, hogy a fiadat lecsukták, mi újság vele?

BéLóg 2009.03.12. 11:25:14

@pandora48: Amikor Orbán volt a "vezírem" (hogy örülj!) sokkal jobban ment!
De nem csak nekem, az országnak is.
Inflációt leszorították, gazdaság nőtt, adósságállomnány csökkent, az euró (vaze, remélem utána nézel) volt 225 Ft is (!).

Kamasuka fentebb még konrétabb volt, idemásolom:
- a 2002-es kormányváltáskor alacsonyabb volt a GDP-arányos államadósság, mint 1998-ban, amikor az Orbán-kormány hatalomra került
- 1998 és 2002 között az infláció folyamatosan csökkent
- 1998 és 2002 között a munkanélküliség csökkent
- 1998 és 2002 között a magyar gazdaság a régió átlaga fölött növekedett
- 2002-ben az MSZP és a Fidesz egyetértett abban, hogy legkésőbb 2008-ban Magyarország beléphet az eurozónába

nemöszöd 2009.03.12. 11:25:19

Tényleg nem tudom, mit csináltok ebből akkora ügyet! Fecó három éve megaszondta, hogy "elkúrtuk". Csak következetes maradt...

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.12. 11:27:50

Ismétlésképpen elmondanám, hogy a keretes rész az eredeti cikk szöveg hű fordítása. Azért ne tessék ránk anyázni. Még egyszer leszögezném, hogy a cikk szerzőjével nem értünk teljesen egyet. Azért is írtuk le, hogy kicsoda micsoda ő, mert nyilván ennek megfelelően kell kezelni.

A kommentekben legyünk szívesek törekedjünk arra, hogy ne csapjon személyeskedésbe a dolog. Azt sem szeretném, hogy ha arról menne a vita, hogy most akkor az Orbán vagy a Gyurcsány az idegbeteg.
(mondhatnám, hogy annak örülnék, ha legalább érintőlegesen maradna a kommenteknek köze Oroszországhoz, de ez úgy is reménytelen). Ugyanígy szeretnénk mindenkit felszólítani, hogy a csúnya szavakat legyenek szívesek mellőzni hozzászólásaikban.

Köszönöm

pandora48 2009.03.12. 11:28:02

@F_Jikov: Annak örülök, hogy azért vannak itt olyanok is, akikkel "beszélgetni" is lehet normális hangon és érvekkel vitatkozva, mert a populista fröcsögéstől hányingert kapok. Nem a konkrét moszkvai úthoz kapcsolódtam szorosan, mert az olyan volt amilyen, változtatni úgysem tudunk rajta.

vénbanya 2009.03.12. 11:32:43

@Archenemy: sorozatosan látszik ezekben a hozzászólásokban is, hogy emberek tömegei abszolút tájékozatlanok azokban a dolgokban, amikről írnai... de hát így van ez mindenhol, ami nem baj, csak ne tennék olyan vérlázítóan nagy arccal...
kishableány kiverte az itteni hozzászólásaival nálam a biztosítékot: ha itt az országnak az a része, amelyik Gyurcsány szavazótáborához tartozik, mind tanulatlan kőbunkó, vagy vénséges nyugdíjas, akiknek "jó volt a kommunizmusban". Tehát az országnak jó nagy része értékcsökkent ember - kishableány által kishableányhoz viszonyítva. Amellett nem tudom, a Gyurcsány-féle irányvonalnak mikor volt köze bármiféle "kommunista" irányzathoz bármikor is - tán azért, mert a pártot szocialistának hívják? De ha már, akkor inkább Orbánnak van efféle posztkommunista stílusa, tekintettel pl. a szinte csak az Észak-Koreában fellelhető személyikultusz-igényére.

TataTata 2009.03.12. 11:35:50

Attól, hogy szidjátok a Viktort, a Fletó még nem lesz jobb.

pandora48 2009.03.12. 11:36:05

@BéLóg: Azért vaze az orbánnak sikerült letornázni a gdp növekedést 4,5%-ról 2,9%-ra, vagy nem így volt vaze? És mi volt olyan baromi jó akkor? Ha megvilágosítanád előttem is jó lenne. A kolbász töltés, vagy a korona úsztatása a Dunán? Persze ha te is kaptál akkor 25 milliót az én pénzemből (mert közpénzből ment) amit nem kellett visszafizetned akkor persze igazad van vaze.

vénbanya 2009.03.12. 11:37:46

@TataTata: és fordítva. És ezért nem megyek el én szavazni, mert attól még, hogy az egyiket utálom, nem megyek el a másikra szavazni. Különben is utálom mind a kettőt.

vénbanya 2009.03.12. 11:39:30

@TataTata: és fordítva. Lejárt lemez mindkettő. És a többi is.

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.03.12. 11:40:25

@Nyeznajka: Üdv!

Kösz a fordítást, magam is kardoskodtam, hogy szöveghű! Még ilyeneket, és máris rendszeres olvasótok vagyok!

Ne keseredjetek el, sokan olvasnak, de kevesen dumálnak, azok viszont szorgalmasan. Utóbbi csoportba a magabiztosak szoktak tartozni. A magabiztosság meg korrelál az ismeretszegénységgel! :)

Nu, páká!

pandora48 2009.03.12. 11:43:29

@TataTata: Nem az a fontos, hogy vitya vagy fletó (az az ő dolguk és szerintem lehet, hogy a magánéletben jó haverok és röhögnek rajtunk), hanem, hogy velünk mi lesz??

subabubba 2009.03.12. 11:45:46

@manitu.hu: Totál egyetértek. Azért nálunk jobb ennél az újságírás, egy pöffeszkedő diktátor fenyegetőzik nyersen. "Nálunk viszont nincs aki nem ért egyet" Hú de jó nektek.

Pierre73 2009.03.12. 11:50:15

ez a cikk azért nem semmi. talulság minden sora. Rákosi időkre (bár akkor még nem éltem) emlékeztető újságírói kommentek. Elkeserítő...
Gyurcsány azért csinált magából eleve hülyét, mert szóbaállt ezzel a terroistával.

Volk 2009.03.12. 11:53:51

@Pierre73: Ha nem állt volna, akkor igencsak fáznál, de legalábbis fát vágnál.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.12. 11:54:40

@Dübörgő Egér: Te csak legyél a rendszeres olvasónk, mi meg igyekszünk tartani ezt a színvonalat. :)

De a magabiztosságos ismeretszegénységes részt nem értem. :)

pandora48 2009.03.12. 11:55:04

@Pipin bácsi: Azt tartom gyerekesnek, hogy itt mindenki azt hiszi nála van a bölcsek köve, a többi meg jobb ha meg sem szólal. Viszont azt szavalni kórusban, hogy itt minden rossz egyetlen ember miatt van míg a másik maga az isten, na ez az egysíkú gondolkodás.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2009.03.12. 11:58:01

Gyurcsány már az USA-nak sem kell.
Így az EU, USA és Oroszország is igazolja távozásának szükségességét.

Ha valaha volt Gyurcsány Ferencben hazafiság, lemond minél hamarabb, az ország érdekében.

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.03.12. 12:00:56

Hát hogy vannak emberek, akik olvasnak, hogy észt gyűjtsenek, meg vannak, akik úgy gondolják, nekik már van elég, ezért csak osztják! Aztán meg azt is megfigyeltem, hogy akiknek elég kevés adatott, jellemzően azok szokták úgy érezni, hogy nekik aztán bőven van, és annyi elég is! :) Na, világos vagyok már végre? :)

Dübörgő Egér · http://nukleraj.blog.hu/ 2009.03.12. 12:04:10

@Nyeznajka: Na és hogy kerek legyek: ti csak írjatok azoknak, akik olvasnak, akik meg észt osztanak a kommentekben, azokkal nem kell törődni! :) Legalábbis a mocskolódosabb, egydimenziósabbjával...

Ja, most meg kikerültetek az Index főoldalra, azért nagy itt a tobzódás... Túl kell élni...

Pierre73 2009.03.12. 12:05:14

Volk, ok és okozai reláció zavarban vagy. Egyáltalán miért kellett lepaktálnunk velük? Putyin azt csinál az Oroszországban (sőt, néha azon is túl), amit csak akar. Gyurcsány diplomáciai értékei a nulla felé konvergál, egy Fico is simán lemossa. A gond ott van, hogy Gyurcsány háta mögött mindenki röhög, sehol nem veszik őt komolyan. Egy diplomáciai inpotest küldtünk (ment magától) komoly dolgokról, hülye emberekkel beszélni.

wladyslawsky (törölt) 2009.03.12. 12:05:26

gyurcsány egy fasz, de abban az egyben kétségkívül igaza van, hogy sokkal jobb (lenne) több helyről venni a gázt, és nem csak a ruszkiktól függeni - ezt szerintem nehéz lenne vitatni

Dezsőjóska 2009.03.12. 12:05:37

@joeramirez: Ez az ember erkölcsi mínusz végtelen. Mióta őszön kiborult a szar a biliből, nem csinált semmit, hogy a stabilitásunkat visszanyerjük! Rohamléptekkel haladunk az államcsőd felé! Ez meg itt nap mint nap a szemünkbe hazudja, hogy ő meg fogja oldani a problémákat. Azért az egy röpke évért amit még a hatalomban tölthet, mi legalább 3at fogunk beáldozni a szopóágon!

fuzzy_dunlop · http://ombrello.hu/ 2009.03.12. 12:10:52

A magyar miniszterelnök első körben kiment Moszkvába kisírt egy rakás pénzt, cserében támogatta a Nabuccot. "A Déli Áramlat egy álom"
A pénzt elkúrta.
Aztán kiment Brüsszelbe és kért pénzt. IMF hitel. Cserébe támogatta a Déli Áramlat vezetéket. "Az álom megvalósult".

Nálunk sokkal erősebb országok sem engedhetik ezt meg maguknak.

És vérciki. Európa ribancai vagyok. THX

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.12. 12:11:02

@Dübörgő Egér: Értem már. :) óó az index címlapnak meg kifejezetten örülünk, és reménykedünk benne, hogy azoknak legalább egy kis része akik idekattintottak érdekesnek találják kis blogunkat Gyurcsány-on túl is..

@Pierre73: Hmm, mégis hogy képzelted el az ország gázellátását az oroszok nélkül? és hogy képzelted volna el az elmúlt 40 évben?

Volk: Remélem hamarosan kigyógyulsz az "ok okozati reláció zavarodból", randa egy nyavalya. :)

TataTata 2009.03.12. 12:19:24

Valószínű, egyik sem. Csak azért írtam be, mert sokan úgy próbálják "menteni a menthetőt", hogy mocskolják a másik oldalt. Lehet mocskolni, miért ne lehetne. De ettől nem lesz jobb a fletó.

Thomasz012345 2009.03.12. 12:38:06

Gyurcsány hülyét csinált magából Moszkvában?
Elég fura cím, mert alapban hülye!
Aki hülye, az már nem tud hülyét csinálni magából, max. írják hogy: még nagyobb hülyét csinált magából, amilyen eddig volt.
Tuti a génjében van az, hogy hülye. :)

prometheus_X 2009.03.12. 12:38:19

Az orosz cikkíró kicsit mintha neurotikus lenne... a többi meg érdekel.

histar007 2009.03.12. 12:46:35

Kedves Gyurcsáyn Ferenc!

Gratulálok, megint megmutattad! Így kell beszélni ezzel a Putyinnal, a kis mitugrász miniszterelnököcskével, mit akadékoskodik? Majd jól nem kap vetőmagot, aztán meg lehet éhenhalni. Megmutattad neki! Bér ezzel a lépéseddel már biztos nem leszel a Gazprom igazgatótanácsának tagja, de a becsületed megmaradt, nem dobtad oda az országot a saját és családod boldogulásáért. Ezt sosem feledjük NEKED.
Erre csak te vagy képes képes.

Őszinte tisztelettel:
"mindenki hazudik"

Boka1 2009.03.12. 12:56:29

"2002-es kormányváltáskor alacsonyabb volt a GDP-arányos államadósság, mint 1998-ban, amikor az Orbán-kormány hatalomra került"


Tehát kevesebb pénzt osztottak szét köztünk, tehát kevesebb volt az elkölhető pénzünk !

Ha most magas az államadósság ( az ország devizaadóssága egyébként nagyobb baj ), az azt jelenti, hogy azok, akik az államból élnek, azok jobban élnek . akkor azt nem értem, miért nem azokat szídjuk, akik valamilyen támogatást kapnak, miért azokat, akik adják ! Érthetetlen. Megpróbáljuk eltusolni, hogy lakástámogatás, túlzott közalkalmazotti létszám, családi pótlék, túl sok egyetem,nem hatékony egészségügy, máv,bkv, önkormányzat, stb. Kezdjünk neki menni a paraszt hivatali ügyintézőnek, a félcigány fotbal huligánnak, a betörőnek, az autóban, gyerek mellett cigiző agrárnak, a szemetet utcán eldopó prolinak, a kókler munkát végző építőipari "mesternek", a gyereket nagyívben leszaró tanárnak, orvosnak stb.

Ezekhez képest Putyin meg Ferink meg az elit ! Valakit a gázvezeték jobban érdekel, mint a mindennapi jóléte, nyugalma ? Tartok tőle, hogy csak a saját kis aljasságainkat fedezzük a nagy öntudatunkkal.

tcom 2009.03.12. 12:59:21

Ugye illik szidni Gyurcsányt, ha van rajta sapka azért, ha nincs azért. Igaz rá is szolgált.
De van a mérleg másik nyelve. A hisztérikusan orosz-ellenes leendő köv. kormányfő.

Nevetséges, hogy néhányan szidják az Oroszországot. Csak nem tudom mivel melegítené a seggét a sok nyavajás, ha végleg elzárnák az orosz csapokat? Azt sem felejtsük el, hogy ma Magyaroszágon több 100ezer ember és az orosz exportból. És a kurva anyját annak, aki evvel játszik (jobb oldal).

Kamasuka!

Egyszerűen nevetséges Orszország-Magyaroszág viszonyáról úgy beszélni, hogy Orbánt megemlítjük. A 4 éve alatt ezrek vesztették el állásukat az orosz export csökkenése miatt, mert Orbán éppen hazafiast játszott a homokozóban. Igaz, amit az Orbán kormány 4 évéről írtál, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 2001 végétől rosszabodott az államháztartás helyzete. Pl. bejött az állami lakástámogatás és pl. a Széchenyi-terv is ontotta millárdokat a haveroknak. Még is Orbán volt olyan felelős, hogy nem osztotta a pénzt ész nélkül. Pl. az ő 4 éve alatt egy forinttal sem nőtt a családi pótlék. És nem osztott 13. havi nyugdíjat.
Aztán ő is beszállt a "ki tud többet ígérni felelőtlenül" játékban. Volt ott 14. havi nyugdíj, Budapest-minisztérium, utazási támogatás stb az ígéretek között.
Ami még ennél is hiteletelenebbé teszi Orbánt, hogy még a mostani válság idején is butítja a népet, hogy bizony ő nem vonna el semmilyen segélyt, 13. nyugdíjat, sőt még a bankokat is felvásárolná a csőd szélén tántorgó állam.

Úgy hogy itt senki se jöjjön arra célozva, hogy Orbán megoldaná, mert nevetséges!!!

csodarabbi (törölt) 2009.03.12. 13:08:21

gratulálok azoknak a sötét barmoknak, akik nem értik, hogy szerepelhetnek egy mondatban a "Moszkva" és a "jobboldali" szavak. komolyan mondom, nem lehetne a megszólalást valamilyen intellektuális cenzushoz kötni? mindjárt könnyebb lenne, ha néhány érdekes kommentért nem kéne több száz spamet/faszságot/okádékot is végigolvasni. köszönöm, csak ennyit szerettem volna.

tcom 2009.03.12. 13:17:58

@csodarabbi:

Kicsit faramuci a helyzet, mert Magyarországon nincs is igazi jobboldal. Van az állam gondoskodását ígérő, az államosítást zászlajául tűző, (retorikában) tőke ellenes "jobboldal".
Tehát, igazán a Moszkva szó Orbánnal és a Fidesszel együtt emlegetve tűnik nevetségesnek.

csodarabbi (törölt) 2009.03.12. 13:25:37

@tcom: mármint a "jobboldal" szó? :)

Bilux67 2009.03.12. 13:29:56

B@sszus, mikor jutunk el már végre arra szintre hogy mindenki felfogja, nem a másik oldal, illetve annak szeretett vezére lehülyézése oldja meg a gondokat?
Akárki van hatalmon, az elmeroggyant kétharmados törvény miatt mindig meg lesz kötve a keze (ha csak nem szerez valóban kétharmados többséget).
Ha valakit hátrakötött kézzel löknek be a mélyvízbe, az nem fog nekünk olimpiai csúcsot úszni, sőt valószínűleg túl sem éli.
Tök mindegy ki kerül hatalomra, csak legyen végre lehetősége valóban változtatni valamit, hiszen ez a dolga!
Legyen valódi hatalma, bármennyit is sír az aktuális ellenzék (mert annak meg az a dolga).

Callidus 2009.03.12. 13:34:59

A legnagyobb problema az hogy belehuztak az orszag polgarait a politika mocsaraba, mitobb elhitettek mindannyiunkkal hogy ertunk hozza. Hogy ez kinek a hibaja mindenki dontse el sajat meggyozodese szerint.
Az a legszomorubb az egeszben hogy otthon tenyleg elhiszik hogy amit barmilyen politikus is mond vagy tesz az az o szemelyes velemenye, amivel ha nem ertunk egyet akkor csak le kell cserelni a szemelyt.
Ez meg a kiralyok idoszakaban sem igy volt.
Ezek nem szemelyes dontesek, vagy akaratok.
Amit te latsz az a babszinhaz pont azert hogy azzal foglalkozz amit meg tudsz erteni.
Idegrangassal, meg madarfejjel, meg ciganyozassal.
A legtokeletesebb peldaja ennek az oszodi beszed.
Egyszeru szovegertes lett volna a feladat.
De ez sem jott ossze. Kivagtuk ami nekunk tetszik es reflektal a kozhangulatra majd tovabb tuzeltuk a halgatosagot. Egyszeru mint a faek. Foleg ha olyan kozeget talal meg amelyiknek nehezere esik picit utannanezni, az egesz beszedet meghalgatni, kicsit "hatterkutatni", azaz a tenyeket merlegelni. Egy ilyen csoportnak emesztheto a ciganyozas, a buzizas, az ezoterika. Nyelveket nem beszelunk, fogalmunk sincs mi zajlik globalisan. Meg a szomszedok tisztan latasa is gondot okoz, lasd szlovakia. Az emberek tobbsegenek arra sincs penze hogy a varosbol kimenjen nemhogy szlovakiat megnezze. Igy ok HISZNEK! Hinni pedig egyszeru. Kivalasztod azt aki szimpatikus es HISZEL. Hogy ez Isten, vagy Orban, vagy Gyurcsany, az izles kerdese. De megsporolja a gondolkozast, az utannanezest, a tenyek felkutatasat. Es ha sokaig hiszel, az megkovesedik. S akkor mar nem is szamitanak a tenyek. Hiszen nem vagy buta. Nem donthetsz rosszul. Foleg nem evekig. Igy marad a butasag, vagy akar a tenyek kiforditasa hogy a hidelemet ez tamogassa, tegyen elegedette hogy igen okos vagyok es a tobbi hulye.
Szamokkal dobalozik mindenki holott fogalma sincs mibol all ossze az a szam. Kiralyvalasztas, meg a megelhetesi politikusok "celebbe" formalasa eleg egy olyan orszagban ahol a demokracian meg a festek sem szaradt meg.
En 5 eve leleptem. Ha jobb lesz hazamegyek. Es az hogy jobb-e nem azon mulik hogy ki pislog a parlamentbol, hanem azon hogy az emberek, azaz Ti, a hiedelmeken vagy a tenyeken vitatkoztok.
Mert jelenleg ez Monthy Python.

tcom 2009.03.12. 13:36:18

@Bilux67:

Ez nem teljesen igaz. Az ellenzéknek, mint külföldön (Szlovákia, Németország stb) számtalanszor megtörtént össze kell fognia a kormánnyal a bajban.

Más...

Érdekes lesz, ahogy a következő kormányban majd GYF ostorozni fogja a Fideszt (Orbánt) a megszorító intézkedések miatt. =;-(

Callidus 2009.03.12. 13:38:40

Konnyen kiszamithato hogy 10 kommenten belul a szemelyem lesz tamadva es nem az amit mondtam. "Maradj is ott, nem is kell hazajonni, nem is vagy magyar..etc.."

Probalj egyszer kulfoldon elni, akkor tudni fogod mit jelent magyarnak lenni, mert otthon mindenki magyar, itt viszont csak Te.

groundZaero 2009.03.12. 13:40:52

"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakán, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.”
- Kossuth Lajos

Bilux67 2009.03.12. 13:42:29

@tcom:
Ja, hogy összefogjanak?
Nálunk? Ilyen?
Álom, álom, édes álom...
De szép is lenne.

tcom 2009.03.12. 13:46:37

@Callidus:

Igen, mi akik magyar billentyűzettel írunk. =;-)
Igaz, amit mondasz és hozzátenném, hogy amíg nem jut csődbe az állam, nem lesz katartikus élménye a népnek a gazdasági katasztrófáról, addig el is hiszi majd a nép, hogy van ingyen ebéd és hogy neki jár a segély, a 15. havi nyugdíj, az adó csalás joga, a gázár támogatás, az önkormányzati képviselő állás és a sült galamb a szájába stb.

Egyszerűen a mai nyugdíjas el sem tudja képzelni a csőd következményeit. Pl. hogy az országnak gondot okoz majd az alap élelmiszerek, gyógyszerek importja, hogy egyik napról a másikra 10-20-30 %-al ér majd kevesebbet a nyugdíja. Hogy a gáz ára a 3-szorosa lesz a mostaninak stb.

De, lesz majd kire fogni, akár hogy is hívják (GYF?, OV?).

FPéter 2009.03.12. 13:52:33

@Lova: ha északról nézed, akkor baloldali! :)

Bilux67 2009.03.12. 13:52:57

@groundZaero:
Barátom, karalábé legyek ha ezt az utóbbi egy évben nem kopiztad be ötvenszer! (Vagy másvalaki)
Szép idézet, de semmitmondó mert túl általános.
Pitagorasznak sem attól van igaza hogy naponta többször elismételjük hogy a²+b²=c².

kaszakő 2009.03.12. 13:53:37

@Bilux67: Egyetértek. Most éppen a magyar miniszterelnök viselkedett rettentő ostobán. Nagy baj, hogy nem először. És lehet, hogy nem utoljára. Nekem nem igazán hoz megnyugvást, ha erre fel elvakult rajongói bizonygatni kezdik, hogy Orbán Viktor is hülye. Azt sem találom érdekesnek, ha a következő kormányt a jelenlegi miniszterelnök fogja ostorozni. Pláne nem, ha az is akkora barom lesz, mint ez a mostani. A kölcsönös kárörömködésben sem vagyok hajlandó részt venni. Ezek itt ugyanis az én miniszterelnökeim. Meg a tieitek. Én bármilyen ŐSZINTE, HITELES és KÖVETKEZETES reform-programot hajlandó lennék zokszó nélkül elviselni, a támogatások megszüntetésétől az egészségügy privatizációján át az oktatás átalakításáig, egyetlen apró feltétellel: ne lopjanak el belőle 10%-nál többet! Nekem ez még beleférne! Tud valaki ilyet?

tcom 2009.03.12. 13:54:05

@groundZaero:

Jó az idézet.
És ha a nép tényleg bölcs lenne, akkor most nem lenne párt 60%-os népszerűséggel, aki még osztogatással kábít.
Mentségünkre legyen mondva, hogy a 60% is a választani szándékozó választópolgár közül kerül ki. A választani szándékozó állampolgárság jelenleg 40%-osra tehető. Tehát a 8 millió ember 40%-kának a 60%-a. Tehát 2 millió ember lelkesedik jelenleg az államosításért és hiszi el, hogy lehet egyszerre adót csökkenteni és nem hogy reálértéken hagyni a kiadásokat, hanem növelni.
Ha azt vesszük nem is olyan vészes a helyzet.=;-(

tcom 2009.03.12. 13:59:02

@tcom:

Ja, bocs!
Meg a 2 millió nyugdíjas, baloldali is bevette a dumát az ingyenebédről. Így korrekt.

tcom 2009.03.12. 14:01:33

@Callidus:

"Maradj is ott, nem is kell hazajonni, nem is vagy magyar..etc.."

Senki sem jött még evvel. Én személy szerint irigyellek és sajnállak is. Irigyellek, mert volt erőd, bátorságod elmenni a valószínűleg ismeretlenbe. Sajnállak, mert valszeg itthon hagytál családot, szülőket, vagy csak barátokat is.

vizesnyolcas 2009.03.12. 14:07:36

Hogy a nép aljas vagy műveletlen, abba nem mennék bele. De hogy a magát mérvadónak számító értelmiség nagy része vak, az biztos. Mert már mindenkinek észre kellett volna vennie, hogy Gyurcsány szimplán a Torgyán kolerikus változata.

rehab központ 2009.03.12. 14:10:08

@tcom: Vállalkozó voltál Horn Idejében??? szerintem nem.Nem is értheted mit tett akkor O.V. akkor a Társadalom biztosítás maga 57% volt,plusz adó,
100ft-ból jó ha maradt 17ft.Ezért nem kellene mindenáron azt szapulni aki versenyképessé tette ezt a "kurva Országot".Ők akkor is megmondták nem kell 4-es metró stb de ugye most elégedettek vagytok ,h akkor is meglesz??? Megkérdezhetem miből?
a Vidéki híd (Szekszárd)12 milliárdból is kijött,
A megyeri meg a duplájából sem??? Igaz nagy a haveri kör.Van aki azt mondta azért szavaz a szocikra mert azok már telelopták magukat,remélem most már rájönnek nincs az a sok pénz ami mellé még húsz ft nem fér el.Kösz a figyelmet.

ymre 2009.03.12. 14:15:08

Csóró Fletót biztos az zavarta meg, hogy ott áll előtte valaki, és TÉNYLEG elő tud állni egy programmal. (Lehet, hogy OV is megpróbálkozhatna vele büntetlenül?)E program nem egy reszketeg EU vmi, hanem az, hogy IGEN! AKAROM!
Ami persze még tény emelett: ez a Putyin nem csupán egy korszakos nagy politikus, de jóindulatú is felénk, aki ráadásul sose tett még rosszat Magyarországgal, sőt. De hát van itt mindig egy-két farok, aki vele szkanderezne: megállítja a szerbiai tehervonatát, mert hogy Mo majd most jól megmutassa! Gyíkok...

tcom 2009.03.12. 14:15:53

@rehab központ:

Igen, talán ha előrébb olvasnál, akkor elolvastad volna 2001-ig Orbán felelősen viselkedett gazdasági kérdésekben. Csak közeledtek a választások. Én örülnék a legjobban, ha a 98-as Orbán térne vissza.
Azt is hidd el, hogy sokaknak mindegy, hogy kit hívnak miniszterelnöknek és milyen ideológiát képvisel a pártja, csak tegyen rendet a gazdaságban és hagyja a demokráciát működni.
És erről jut eszembe, hogy 2001 őszétől volt a 3 hetenkénti országgyűlés?

Callidus 2009.03.12. 14:16:33

tcom

Teljesen egyetertek.

Egyszerubb koveket dobalni es demonizalni egy egy szemelyt mint picit elgondolkozni es nem hazahordani a wc papirt a munkahelyrol, vagy cinkos osszekacsintassal szamlazni meg afazni.

Mert igenis az orszag az emberekbol all es nem a politikusokbol. Svedorszagban talalkoztam eloszor azzal a felnott gondolkozassal ami meg itt angliaban is csak bimbodzik.

A politikus nem hatosag, (a BKV sem).
Ezek szolgaltato "cegek" akik neked dolgoznak. A te penzeden a te megbizasodbol. Ok az alkalmazottaink.
Am ez otthon meg nem ment be a fejekbe, es nem is fog amig az etteremtulajdonos ingyen kajaltatja oket, (nem akarok bajt..) vagy amig megadja nekik az orszag azt az illuziot hogy torvenyen felett allo mind. Es errol nem o tehet, hanem mi mindannyian. Hiszen ha el akarsz intezni valamit egy "ismeros" mindig bejon a kepbe aki megolajozza az ugyintezest. Az ugyintezest ami szinten Monthy Python. 10 hivatal 6 okmanybelyeg, 10 ora sorban allas etc. Ezeken kellene valtoztatni. Node hogyan ha az emberek ezt meg atlatni sem kepesek? Csak addig jutnak el hogy a szomszed Rozika 20 eve az illetekhivatalban dolgozik es nezzed csak a szemet Gyurcsanyi miatt most kirugjak. Ni a masik kiraly aszongya Rozika maradhat, na akkor a lesz-a mienk. Amig ilyen es ehhez hasonlo dontesekben politikai erdekekbol bevonjak a hozza nem erto tomegeket, akiket populista blodsegekkel meg "osszetartozunk, velunk vagy ellenunk, egyik oldal masik oldal" retorikaval lehet manipulalni addig bizony nem lesz valtozas.
Nezd csak meg ezt a posztot.
A napnal vilagosabb hogy csori gyurcsany probalja behuzni a vezetekeket mindenhonnan, ami szerintem teljesen logikus lepes, es ebbol is ket csavarral kommunistazas meg mindenkikinevetizes lesz. Egszeru a szemelyt tamadni ha fogalmunk sincs mirol beszel.
En azonban emlexem hogy mar a gazvalsag elott is mentek a targyalasok. Akkor epp az volt a tamadasi felulet hogy ni a kommunista latszik ahogy dorgolozik a "budos" ruszkikhoz, pedig mi nyugati orszag vagyunk.
Amikor meg nem lett gaz hirtelen inkompetens lett hiszen ni nincs vezetek.
Ha sapka azert ha nem akkor azert.

Amugy javaslom mindenkinek nezzen meg egy parlamenti napot az elmult 6 evbol. Ertelmes vita nincs. Kivonulok a munkahelyemrol mert nem tetszik a SZEMELY aki beszel? Nincs egyetlen inditvany. Az emberekkel elhitettek hogy az ellenzeknek az a dolga hogy ellenezzen. Mindent.
Hat nem az a dolga.
Es nem a kormany kormanyoz mint itt sokan mantrazzak.
A konszenzus kormanyoz. Azaz MINDENKI aki a te penzeden ott ul. Azonban jelenleg a felet azert fizeted hogy plakatokon tamadja a SZEMELYT es nem amit tesz. 6 eve nincs vita az orszagrol csak szemelyekrol.
Hogy a kormanyos peldaval eljek kepzeld csak el hogy a repulon a masodpilota a kapitanyal nem beszelget, nem vitatkozik, csak mindig pont ellenkezo iranyba huzza a gepet, vagy csak epp random kikapcsolgatja a kapcsolokat. Azthiszi neki ez a dolga. Hiszen egy ido utan csak megunjak az utasok a hullamvasutat es termeszetesen a kapitanyt teszik felelosse.

rehab központ 2009.03.12. 14:27:16

@tcom: Nem volt ez igaz ,de szerintem nem is kellene, ha háromhetente az új ötleteivel az Őrületbe kergeti a normálisan még tudó vállalkozásokat. Apropó akkor nem is volt a képviselőknek 40 nap szabi.De meg érdemlik mert nagyon jó dolgoznak.Szerinte a hitelt is azért kaptak ennyit mer Veres és Ő jól dolgoztak.
na erre varrjál répa nadrágot.

Google 2009.03.12. 14:35:38

@Callidus:
Vajon az őszödi beszéd hiedelmeket vagy tényeket tartalmaz? Kérdezem ezt függetlenül attól, hogy teljesen mindegy, mondatokat ragad ki belőle az ember, vagy az egészet nézi: szörnyű így is, úgy is.
Itt van ez a mondat például:

"Csak az a problámám, hogy nem 50 milliárdot kell összeszedni, hanem, nem mondom meg, hogy mennyit."

És mi még ma is itt tartunk, hogy pénzt szedegetünk össze, azt sem tudjuk, hogy mire.

A saját trükkjeinek lesz végül az áldozata ez az ember.

tcom 2009.03.12. 14:40:00

@rehab központ:
Már keresem a tűt. =;-)

Amit nehezen tudtok elképzelni, hogy valaki, aki Orbánékat szapulja az nem élteti Gyurcsányt sem.

Az viszont mindennél durvább, hogy nehogy sokat járhasson a parlament szája, ezért csak 3-hetente engedjük összeülni. Azt nem is beszélve, hogy nem engedjük egyik ellenzéki bizottság összeülését sem, mert hátha számunkra kínos dolgokon csámcsognának.
Van a gazdasági érdekeltségünk és van a demokráciát féltő aggályaink. Sajnos Magyarországon mindenki csak a saját zsebére gondol. Ha az tömve van, akkor jöhet az ördög is. Eladjuk magunkat a sátánnak is, nincsenek elvek.

Megtette hatását a kommunizmus. Éljen Kádár Viktor/Ferenc! =;-(

Komment Elek 2009.03.12. 14:54:07

Legégette az országot amikor leterroristázta a szaúdiakat.

Egész európa röhögött rajta, mi meg egymás torkának ugrottunk, mert nem mondott le az őszödi után

Alig egy hete kiakadtak rá az EP-ben, mert előzetes egyeztetés nélkül más országok nevében is kvázi kölcsönt akart kérni.

Rúgja már ki valaki ezt az emberszabásút. Válasszunk meg helyette egy csimpánzt az állatkertből, az legalább beéri néhány banánnal, és legalább jót szórakozunk rajta miközben tudjuk hogy már úgyse tudunk mit csinálni. Fun lenne.

Callidus 2009.03.12. 15:27:27

Google

Az oszodi beszed egy proba volt arra hogy kiseperjek azokat a visszassagokat amiket mindenki ismer es tud. Az elso probalkozas a "tiszta vizet a poharba" modszerrel.

Soha senkit nem lattam a magyar politikaban aki volt annyira eros hogy kimondja a hibakat. Az igazi hibakat.
Onkritika.
Ez az ami hianyzik mindannyiunkbol.

cheburashka · oroszorszag.blog.hu 2009.03.12. 15:31:13

MTI közlemény

Szélsőségesen egyoldalú az Indexen közölt írás a magyar-orosz kormányközi konzultációról


Szélsőségesen egyoldalú az Index címlapján közölt írás a magyar-orosz kormányközi konzultáció keddi fordulójáról: egyetlen cikkre épül, amely éppen ellentétesen értékeli az eseményeket, mint ahogyan azt az orosz miniszterelnök, vagy a többi sajtóorgánum értékelte.


Nem csak Vlamigyir Putyin orosz miniszterelnök, hanem a magyar és az orosz sajtó is másképpen értékelte a keddi magyar-orosz kormányközi konzultáció eseményeit, mint ahogyan azt a Kommerszant egyik újságírója. Az Index címlapján ma közölt írás azonban kizárólag ezt az egy cikket emeli ki, a többiről említést sem tesz.

Kedden Moszkvában számos magyar újságíró is jelen volt a konzultáció nyilvános részén és a sajtótájékoztatón is. De nem csak ők, hanem a Kommerszant szóban forgó cikkének szerzőjén kívül – a többi orosz újságíró is másképp látta, ami történt: minden más orosz országos napilap pozitívan, és nagy terjedelemben tudósított a konzultációról. Sőt, a Kommerszant is közölt egy másik cikket a találkozóról, a gazdasági rovatban, a 11. oldalon, amelyben nyoma sincs az Index által idézett hangvételnek.


Daróczi Dávid

kormányszóvivő

kexi 2009.03.12. 16:00:26

Abből is látszik, mennyire szükséges és jól sikerült volt az út, hogy a teljes "orbániáda" megveszekedetten mocskolódik és szajkózza a sok sületlenséget.
Vegyük már észre, hogy:
1. Oroszország az átalakuló világ egyik pólusa. Három hete az EU 9 Biztosa élükön Barossóval járt "kormányközi" találkozón Moszkvában. Március 6-án Hilari találkozott az orosz külügyminiszterrel, hogy megbeszéljék a Medvegyev-Obama tanácskozást. Erre az április2-i G20-ak Londoni találkozója előtt kerül sor, vagyis az USA és Oroszország együttes fellépése várható a világ-válsággal kapcsolatos csúcson.
S, mindeközben került sor a magyar-orosz kormányközi fórumra. Mi ez, ha nem Magyarország sikere!? Ez a siker fáj ennyire a viktoriánusoknak?
2. A kormányközi találkozóról az orosz sajtó - mind a 20 napilap, az összes Tv csatorna, valamennyi rádió - bőven ontotta a híreket, és elismerő, BARÁTI kommentárokat közölt. (szinte mindegyiket olvastam, láttam és hallottam), az EXPERT c. elemző magazin Magyarország melléklettel jelent meg. Hol vannak a magyar újságírók, ki mer ma objektív, valós hírt írni, nem gyűlölködő véleményt közzé tenni!?
3. A magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatok túlszárnyalták a valamikori magyar-szovjet árúforgalmat. 14 milliárd USD-nél tartunk. Számoljanak már utána a gyűlőlködők, hogy mennyi munkahelyet jelent ez, a többi mellett. Az orbáni érában szinte a 0-ra estünk vissza. Ma 9-szer annyi az eredmény. Ismét a 0-t akarjátok?!
4. Az Orbánnal senki nem áll szóba, mert Ő nem akar a nem RÁ figyelő világgal szóba állni. Amerikában senkinek sem kellett, Merkellel egy tanácskozás közben a folyósón találkozott, Sárkozy elhessentette, a kinaiak azt sem tudják ki ez az ember. Ezért csődítette az egész gyűlölködő propaganda gépezetét Gyurcsány moszkvai tanácskozására. Ismerős: dögöljön meg a szomszéd tehene ...
Nem kell ilyen Úr!
S, még nem is beszéltem Orbán Viktor esetéről a döglődő kapitalizmussal!

Legyünk már észnél!

Callidus 2009.03.12. 16:26:56

Vegre tenyek is felbukkanak.

Koszonom Kexi.

BéLóg 2009.03.12. 18:29:19

@pandora48: Sötét vagy mint a fekete fény vaze!
Ki nem szarja le a GDP növekedést (!) amikor minden egyéb működik? Azt hiszed az emberek, mint én, ilyen barom makromikrogazdasági mutatók alapján élünk?
Olcsóbb volt minden. Dolgozott mindenki. A pénzem ért valamit. Volt hitel, volt lakás, volt nyaralás, volt normális élet. Mint mindenhol.
Vaze, azok szerint akik most a béka segge alá tesznek minket, kelet-Európa vezető országa voltunk.
Azt hiszed hogy bárkit foglalkoztatott, hogy ezer bennfentes akkor is lopott százmilliókat?
Vaze, most tízezer bennfentes lop százmilliárdokat! Egymagánember kezében az úniós támogatási rendszer, ahol kutyawellneshaverok pénzt kapnak!

BéLóg 2009.03.12. 18:37:18

@tcom: Benne van a cikkben, hogy Putyin "elismerte" Ferkónak a növekvő orosz exportot.
Te talán azt hiszed, jön Orbán és azonnal kirúg mindenkit, aki most ide exportál?
Ugyan már, hogy a 3,14csába lehet 1990-t összevetni 2009-cel?
Igen, akkor én is és még százezrek ugrándoztak örömükben hogy ruszkik haza! megmutattuk! satöbbi.
Aztán kaptunk a képünkbe az általad is jól látott gazdasági/kereskedelmi visszaesést!
Akkor nem Orbán zavart oroszokat, hanem egy ország tapsolt hozzá. A nevemben is.
Nem volt jó ötlet! MA már én is látom.

Ezen túl Orbán Viktor egymilliószor jobb politikus mint a hazug Gyurcsány, akivel mostmár az n-edik külföldi vezető mossa fel a padlót.

BéLóg 2009.03.12. 18:38:36

orosz exportot = Oroszországba menő (magyar) exportot.
ide = Oroszországba

BéLóg 2009.03.12. 19:18:01

@cheburashka: Gyerekek, szálka lettetek a kormány szemében!
Azzal, hogy az Index közreadott Benneteket, ami este négyig úgy tűnik megvolt, olyan hullámokat gerjesztett, amely beindította a "szólásszabadságkommandó" működését!

DemoJoe 2009.03.12. 20:28:49

A barlangjában lévő medvét tökön rúgni, na ez az amit nem neveznék kifejezetten jó ötletnek, pláne miután hosszútávú mézszállítási szerződést kötöttem vele.

Callidus 2009.03.12. 21:09:55

BeLog:

Itt a nagy sotetedes utan szeretnem a figyelmedbe ajanlani az index TELJES cikket a kutyawellness es palyazattal kapcsolatban.

Attol hogy a teljes cikk nem passzol az elkepzelesedbe, kiragadva a felinformaciokat csak azt bizonyitja hogy nem neztel ennek utana becsuletesen.
Erdemes lesz a tobbi fejben levo elkepzelest is atnyalazni megegyszer.
Hatha a tenyek tovabbi vizsgalata kozelebb visz a valosaghoz amit mindannyian megkozeliteni probalunk.
Csak a buta ember hiszi hogy mindig igaza van, az okos mindig ketelkedik.

AP! (törölt) 2009.03.12. 21:14:08

pandora48 te rögszánalmas vagy

rehab központ 2009.03.12. 22:16:02

@kexi: Szerintem neked elgurult a gyógyszered,Még egyszer megkérdezem : ez szerinted,hogy itt áll az Ország eredmény?????? mindenűt korrupció,minden ágazat padlózik. Tele lehetne írni az egész oldalt
erről a politikai ámokfutásról, a hozzá nem értés intézkedések tömkelegéről. Szerintem ez következmény
a közel hat és fél éves kormányzás miatt.A leg- szebb amikor Gy.F. meghatódottan tördeli a kezét,és fátyolos szemmel elcsukló hangon de annál határozottabban mondja a sületlenségeit,aminek egy hét múlva épp az ellenkezőjét szajkózza ugyan olyan határozottan.

Igen legyünk már észnél egyetértek!

DRtorgyi 2009.03.12. 22:35:14

Szegény Fletó. Én eddig utáltam, de most már sajnálom. Ez egy súlyosan beteg ember. Viszont kellene keresni egy helyettest, aki kimegy helyette külföldre, mert ez az ember beszámíthatatlan.

kexi 2009.03.12. 22:45:13

@rehab központ: Eddig a magyar-orosz kormányközi forum ügyeiről, és az ezzel kapcsolatos kommentekről volt szó. Most csúsztatsz egy nagyot és olyan felsorolásba kezdesz, amely egészen más tőről fakad, és sokkal bonyolúltabb összefüggésekre mutat rá.
De, legyen. Zárjuk le a magyar-orosz viszonyt azzal a tnnyel, hogy az évi 14 milliárd USD-s forgalom igen is nagy eredmény, főként azután, hogy először Antallék, és főként Orbánék lenullázták, és ha visszakerülnének a hatalomba még nagyobb bajt okoznának.
Az ország egyébkénti állapotáról pedig most csupán annyit, hogy két válság fojtásában vagyunk. Az egyik a globális rendszerválság; a másik pedig a hazai kibékíthetetlen szembenállás, és ez utóbbi következményei. Ebből a fojtásból csak összefogással tudnánk valahogyan kikecmeregni. A globális válság hatásait globális összefogással lehet - nem rövid idő alatt - megoldani. Semmiképpen nem nacionalista bezárkózással, miként Orbán hírdette meg az "új irányról" szóló beszédében. A hazai fojtást pedig annak belátásával lehetne feloldani, hogy a gyűlőlködő,hazugságokkal, csúsztatásokkal szított hatalmi végső harc helyett belátjuk az egymásrautaltságunkat, a közös erőfeszítések szükségességét a válságok leküzdéséért.A korruptaknak, a lopósoknak, a "minél rosszabb, annál jobb"-ra ácsíngózóknak pedig nem szabad utat engedni.

BéLóg 2009.03.12. 22:54:17

@Callidus: Valahogy nekem nem jött át a teljes cikk, vagy nem is akartál nekem adni semmit?

Azt hiszem akár fél, akár negyed, akár teljes infó, valahogy a mai magyar bohózat része, hogy ez a kutyawellness dolog meg az eu támogatás összejött.
Tudod én annyit hallottam a dologról, hogy "elvitték a rendőrök azt a férfit, aki...." így kezdődött és az ő szájából hangzott el a "kutyawellnessre volt pénz, a 70 emberre meg nem".
Ja és a Kossuth Rádióban még annyi volt: A kutyawellnes pályázata 90 pontot (vagymit) kapott, a 70 emberes meg csak 60-at (vagymit).
Mindegy.
Adj linket, szívesen elolvasom az IGAZAT!

wladyslawsky (törölt) 2009.03.12. 23:41:30

@kexi: azt azért tegyük hozzá a tényszerűség kedvéért, hogy Orbán bár vitathatatlanul atlantista, de az ő idejükre esett az orosz gazdasági válság, szóval abban az időben nem nagyon lehetett volna virágzó gazdasági kapcsolatokat ápolni a ruszkikkal. az meg hogy most ekkora az áruforgalom, nem hiszem hogy gyurcsány 2 szép szeméért van, sokkal inkább mert itt van piacképes áru (gondolom a forgalom nagy része élelmiszer), ott meg van fizetőképes kereslet... ha nem érné meg nekik, biztos nem így lenne

sorhajóhadnagy 2009.03.13. 00:32:00

A korrektség kedvéért: Andrej Kolesznyikov nem tényújságíró, hanem a "Putyin-figyelő" állandó tudósító. Cikkeit szarkazmus és provokatív stílus jellemzi, de időnként Putyint sem kíméli, róla is megírja, ha valamiben mellényúlt. Kedvenc mondatom tőle a 2006-os budapesti útról: "Putyin úr a Sándor-palota előtt érdeklődéssel bámulta a huszárlovak pofáját. A lovak hasonlóképpen viszonozták ezt a figyelmet". Andrej egyébként csak és kizárólag az elnökkel, most már miniszterelnökkel foglalkozik.

A "Ъ" (Kommerszant) két oldallal hátrébb ugyanabban a számban nagyon komoly elemzést közölt a "Южный поток" és a Nabucco jövőjéről, ami szerintük egyik esetben sem túl rózsás.

A "Ъ" ráadásul a 2008. márciusi elnökválasztás idején teleplakátolta Moszkvát előbb a "Не боимся главного" (Nem félünk a főnöktől/lényegtől), majd utána a "Не боимся нового" (Nem félünk az új fickótól/újdonságtól) feliratú billboardokkal. Az egész főváros ezen röhögött.

Gyurcsányt szerintem Kolesznyikov nem kedveli, idegesítőnek találja, de Putyin szemlátomást nagyon közvetlen, barátságos (de nem baráti!) viszonyban áll a mi Ferinkkel. Ettől függetlenül nem fogják megmenteni a Malévot.

Még egyszer tehát: Андрей Ъ-Колесников cikke nem reprezentatív, mert az orosz sajtó egésze (tévék, rádiók, újságok, hírügynökségek) korrekt, rokonszenves módon számolt be a kormányközi konzultációról. Ami specifikum, hogy persze Gyurcsányt a sajtótájékoztatón szembesíttték a következő kérdéssel: "Ha Ön szerint a Déli Áramlat és a Nabucco két egyenrangú és egyenértékű projekt, mégis miért nevezi prioritásnak az utóbbit?" Ebből Gy. F. sehogy nem tudott kijönni jól.

Putyin pedig újból előadhatta a hazai közönségnek, hogy száz évig lesz gáz mindenkinek.

Gyurcsány egyébként valóban kimondottan rosszul kommunikált a sajtótájékoztatón, gesztusai zavartnak tűntek, míg mellette VVP egy fekete öves cselgáncsmester magabiztosságával üldögélt, lazán. Pedig, ha az oroszok veszik maguknak a fáradtságot, rájöhettek volna, hogy a magyar kormányfő az EU-ban kötelező mantrákat építi be szövegébe, a "persze vannak vitáink, nézeteltéréseink is" szöveggel. Putyin ugyanúgy közbevágott ennél a résznél az EU-elnök cseh Topolaneknek is, azzal, hogy "nálunk nincsenek olyanok, akik nem értenek egyet az együttműködéssel". Az "У нас нет несогласных" kitétel persze utalhat a kétségbeesett liberális ellenzék utcai akcióira is.

Szóval Gyurcsány és Putyin a sajtótájékoztatón színházat játszott, mindenki a saját közönségének. Gyurcsány a "Южный поток" miatt féltékeny amerikaiaknak és az USA legszorosabb atlantista európai barátainak (Nota bene, a Fidesznkn is), hogy nem fekszik össze az oroszokkal. Putyin pedig előadta magát, mint válságmenedzser, határozott politikai vezető.

Ennyi.

kamasuka 2009.03.13. 07:36:36

"Gyurcsány úr megérkezése után az idegösszeomlás határát súrolva kezdett beszélni Vlagyimir Putyinnal"

Ez verhette ki a biztosítékot magyar kormány szinten. A cikkben semmi más különös dolog nincs, amit ne írtak volna le minden nap máskor is egy-egy P-GY találkozó után. Erre rejszolnak D-ék, semmi másra. Ezt hozta le a Magyar Hírlap is, szóval ezért áll a bál. Minden más - hogy meglehetősen egyoldalú az index cikke, stb, stb. - műbalhé, különösen mert egy fordításról van szó.

Aztán azért "index jobbra tolódásával" nyomulnak az elvtársak, mert a szerencsétlenek lehoztak pár korábbi Gy interjút, amiben kb. az ellenkezőjét mondta, mint amit most beszél. Ennek ellenére az index inkább SZDSZ-es, mint "jobbos" (LOL). Ahol a Kövér elszólás hónapokig tartó kitárgyalása után egy ciánozás 15 perc hírnév, aztán süllyesztő, nos, az nem jobber lap ...

kexi 2009.03.13. 08:55:42

@wladyslawsky: tényszerűen: Orbán 1998-2002 között országolt, az orosz defolt pedig 1998-ban volt, és 2002-től kezdődött a fellendülés. Tehát éppen lett volna lehetőség a kapcsolatok építésére, ha nem russzofóbb módon viselkednek (azóta is!). Pl.nem kellett volna megállítani a szerbeknek szánt segélyszállítmányt stb.
Ami a mostani sikereket illeti, tény, hogy a Putyin és Medgyessy, majd Gyurcsány tárgyalások hozták vissza a bizalmat, a stratégiai partnerséget. (Ha ismét Orbán jönne ezt el is veszítenénk!!!). A forgalom pedig főként gyógyszer, műszaki cikkek, technológia transzfer, energia, nanotechnológiai ügyek, és mezőgazdasági fejlesztések, vetőmag, növnyvédőszerek stb. építőipar.
@sorhajóhadnagy: valószínűleg együtt voltunk a sajtótájékoztatón, de én másként láttam, és pozitívabbra értékelem Gyurcsány szereplését.

rehab központ 2009.03.13. 09:10:05

@kexi: Kedves @kexi meg kérdezhetném mennyi is volt akkor az Orosz állam adóság? Mit kaptunk érte cserébe?Szuper mig 29- amik most ott rozsdásodnak.
De még az legalább érték volt,a többit ha jól elléxem valaki töredék áron átvette. Igaz kaphatunk volna érte vödröt és lavórt stb ami senkinek sem hiányzott.Ha már itt tarunk ki akart olyannal üzletelni aki semmiért nem fizetett.Javíts ki ha tévedek.Nem kell a mai állapotokat összemosni az akkoriakkal,de ha megteszed akkor korrekten ha kérhetném. Kösz.

DRtorgyi 2009.03.13. 10:47:00

Itt is cenzúra van?

kexi 2009.03.13. 10:56:42

@rehab központ: kedves kollega! Ha jól emlékszem eddig a március 10-i magyar-orosz kormányközi találkozóról, és az ezzel kapcsolatos, vagy kapcsolatba hozható kérdésekről beszélgettünk. Természetesen áttérhetünk más témára is, de először fejezzük be a jelenlegit és ne csúsztassunk. A moszkvai találkozóról tehát megállapíthatjuk, hogy szükséges és sikeres volt!?
Ami pedig az adósság-ügyet illeti az sokkal bonyolúltabb, mintsem egy kommentben elintézhető lenne. Javasolom írjon róla valaki hozzáértő (vagy készítsenek interjút hozzáértővel!) egy postot, s azután vitassuk meg. Azt azért előre is elmondhatom, hogy nem az oroszokon múlott, hogy nem abból épült meg pl. a 4-es metró. Azt is érdemes megnézni, hogy az áttérés a kliring-rubel elszámolásról a dollár elszámolásra nekünk vagy az oroszoknak hozott e többet a konyhára stb.

Callidus 2009.03.13. 14:02:47

BeLog

Itt a cikk:

index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/19/hiszterianak_tunik_a_nagy_allatos_tamogatas/

Kerek mindenkit hogy a mai viszonyok kozott mindig fentartassal kezelje a magyar sajtoban megjelenteket. Az internet vilagaban nehany kattintassal ellenorizheto a valosagtartalom. De mindig az eredeti informacioforrast erdemes atnezni, mert nehany eve a "magat megnevezni nem akaro informatorok" ordas ostobasagaitol hangos minden.
Tudom hogy sokkal tobb ido, mint elolvasni valaki szinten feluletes es kifejezetten erzelmekre epito cikket, de ha a valosag megismerese a cel akkor az bizony sokkal tobb kutatomunkat igenyel.

OnTopic: Ez a blogpost a legjobb pelda erre.
Feluletes, elfogult, manipulativ.

Callidus 2009.03.13. 14:05:02

"A kutyawellnes kérdésében viszont nem jutottunk előre. Ilyesmi pályázatot nem találtunk, bár a legutóbbi győztes pályázatoknak csak a rövid címeit ellenőriztük. Póka István sem tudta kérdésünkre konkrétan megnevezni a pályázatot, viszont biztos benne, hogy volt ilyen eset."

Ez a mindenki biztos mindenben amugy kifejezetten magyar jelenseg. Jol megfigyelheto a kulfoldon munkat vallalo magyarok elso 2-3 eveben. A munkaltatok mindig csak ezt halljak tolunk: "I know"
Pedig nem is.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.13. 14:16:08

@DRtorgyi: Nem tudom pontosan mire gondolsz, de tudtommal nincs. (már ha az itt alatt az oroszblogot értjük). Pedig legyünk őszinték egyes kommentek színvonala jócskán alatta maradt az amúgy elvárt minimumszintnek.

@Callidus: ez a "blogpost" nem felületes, elfogult, vagy manipulatív. Ez egy VÉLEMÉNY közlése, mely ráadásul nem is a miénk, hanem egy orosz újságíróé. Felhívom a figyelmedet arra, hogy a cikk előtt ezt világos módon le is írtuk. (engedd meg, hogy ismétlésre ajánljam az első két bekezdést)
Tehát kérem tegyél különbséget a poszt és a cikk között.

Köszönöm

Callidus 2009.03.13. 14:45:00

Nyeznajka:

Elnezesedet kerem hogy osszemostam.
Ujra atolvastam az elso ket bekezdest es valoban.
A Cikk manipulativ,
(beleirt kommentek)

a blogpost feluletes,
(semmifele egyeb, a temaval foglalkozo vagy azt mas megvilagitasbol szemlelo referencia nem lelheto fel benne, pedig ha a kommenteket nezem van belole boven)

es a velemeny elfogult.

Igy a helyes az en meglatasom szerint.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.13. 15:10:03

@Callidus: Nem vagyunk nagyképűek. Nem hisszük azt, hogy van olyan aki csak minket olvasna, és semmilyen más hírforrást nem. Ergo nem gondoljuk, hogy feladatunk lenne azokkal a hírekkel színesítenünk (szürkítenünk) az oldalt, amelyek bármely szabadon választott sajtóorgánumban megtalálhatóak.
Sajnálom, hogy ha ez a te olvasatodban "felületesség".

Callidus 2009.03.13. 16:00:14

Igazad lehet.

Akit valoban erdekel a tema, ugyis utannanez, akit pedig csak az onigazolas az a "masik oldal" sajtojanak titulalna.

Lord_M_ 2009.03.13. 19:18:36

@Callidus: Az őszödi beszéddel kapcsolatban : meghallgattam többször is. A probléma nem abban áll, hogy GY.F motiválni akarta a társait. És maradjunk is abban, hogy a qrvaországot is figyelmen kívül hagyom mert elkapta a hév. (most majd jön hogy ütötte volna el a HÉV) - Egyszerűen az a vérlázító benne, hogy egy hatalmon lévő miniszterelnök beismeri (szűk körben vagy sem) hogy nem csináltak semmit. Hogy csak úgy tettek, és mindent annak rendeltek alá hogy megnyerjék a választásokat. És van olyan része is a dolognak, hogy az ország valós helyzetét figyelemen kívűl hagyva állított (igaz korábban) olyat hogy a gazdaság dübörög és hogy minket irigyel mindenki. És végül kiderül, hogy a tönk széléről ránt vissza a 2006os megszorítás (megúszva egy államcsődöt), és most 2008 végén megint beleszédültünk a szakadékba nézéstől... és csak egy IMF hitel garantálja (nem veszik az állampapírokat, nem fektetnek az országba pénzt) hogy ki tudjuk fizetni az esedékes hiteltörlesztéseinket.
Egy mondatban (az őszödivel kapcsolatban és azon túl mutatva):
Messze több mint alkalmatlanság, hogy Hét év irányítás alatt 2x jutottunk el az államcsőd közelébe. (most épp nem fenyeget mert vagy 20mrdEur puffert kaptunk - de csak ezért)
Más kérdés hogy OV sem fog csodát tenni... azért sem mert nem tud, és azért sem mert ez nem így megy.

Viszont : az hogy itt egymást minősítitek, nem jutunk előbbre egy centivel sem. Tényleg olyan lesz mint amikor odavetik a koncot a kutyáknak marakodni. Egységes és logikus gondolkodással és tenniakarással meg lehet oldalni a helyzetet, (és az egységet értsd úgy hogy aki itt él a Magyar Köztársaság területén, függetlenül nemtől, származástól, vallástól)

Amíg mindenki azon talál csak fogást hogy a másik mi a fenét gondol rosszul, addig nem lesz se előre lépés se megoldás.

Mondanék egy ici pici példát :
Mindenki azon problémázik, hogy NINCS alternatíva a magyar politikában csak OV meg GYF vagy csak GYF vagy OV (nyilván Ibolya vagy F.Gábor is ezt a tábort jelenti).
Hölgyek, Urak... Egy demokráciában az alakít pártot aki akar (bizonyos alkotmányos jogokat figyelembe véve meg a BTK-t ... :) )
Hajrá! Össze lehet fogni. Meg kell találni azt az embert a városban a faluban, aki alkalmas arra hoyg akár függetlenként jelöltesse magát... vagy ezek az emberek akik végre értenek is valamihez pártba tömörüljenek. Nincs programjuk ? megfoghatják az utóbbi dermesztő csomagot. Pár közgazdásszal, pénzügyessel meg két jó HR-essel olyan pártprogramot lehet összedobni hogy szem nem marad szárazon.
Vannak pénzes emberek akik ezt is támogatnák, (mielőtt azzal jön valaki hogy az MSZP meg a fidesz mögött milliók (HUF és FŐ) állnak.

Más megoldás úgysem lesz... mert max az lesz a választások tárgya hogy két párt milyen sűrűn váltja egymást...

Lord_M_ 2009.03.13. 19:24:51

bytheway : Ha már kimegy oroszországba, egy ilyen picike ország vezetője (aki nem mellesleg tényleg eljátszotta a hitelét), talán tényleg nem kéne úgy beszélnie (hogy idézzek másokat is --> mintha felőle fújna a passzát szél...

Az oroszok a fő export területünk, ez jó az országnak. De rossz ha belerúgunk és azt mondja a másik fél, hogy fityiszt neked veszek vetőmagot a szlovákoktól, vagy románoktól...

nem kell behízelegni, sem benyalni... de az alapvető diplomáciai normákat tartani kéne. Eléggé rá vagyunk most utalva mindenkire.
- sajnos -

sorhajóhadnagy 2009.03.14. 01:19:44

@kexi:

Arra céloztam kommunikációs különbségként, hogy az egykori moszkvai Népek Barátsága házban (Дом Арсения Морозова - Arszenyij Morozov cári oligarcha építtette a szeretőjének) volt egy helyi hallgatóság, amelyet alapvetően arra szoktattak, hogy egy vezetőt annak alapján ítéljenek meg, milyen a monyója (lásd Austin Powers). Putyinnak jó a monyója: fejből, erősen koncentrálva, de erőlködés nélkül nyomta a számokat, adatokat. Hátradőlve hallgatta Ferinket, majd amikor átvette a szót, kristálytiszta logikával elmondta a maga véleményét.

Azt tanítani lehetne PR-iskolákban, ahogy elkezdte a "Вот в чем проблема. Газ либо есть, либо его нет. В России он есть." kezdetű szöveget.

A венгерский премьер más iskolát képvisel, a Tony Blair módjára megkomponált body language, a terem jobb és bal oldalára szélesen kitekintő mozdulatok suták voltak. A tartalommal pedig a következő problémám volt (kritika a felkészítőknek): sejteni lehetett, hogy az orosz közegben nemzeti projektnek számító Déli Áramlatot vallásos rajongás veszi körül, aki azt nem szereti, Oroszhon ellensége. Gyurcsány összes erőfeszítése, hogy az EU bikkfanyelven megmagyarázza a Nabuccot, visszafelé sült el. A független forrás (независимый источник) az oroszoknak értelmezhetetlen (nekem is), mert minden függ valamitől. Egyre gyorsabban beszélt, a tolmács alig bírta követni, és szerintem több lényeges logikai elem így kimaradt. Persze kétséges, hogy meg lehet-e győzni az oroszokat mostanában bármiről.

kexi 2009.03.14. 07:39:10

@sorhajóhadnagy: kedves tábornok (aki ennyire ért a szakmához,az már biztosan kinőtte a sorhajóhadnagyságot)! Az észrevételeidre és a véleményedre - szerintem - Putyinnak és Gyurcsánynak is (főként a "felkészítőknek") érdemes lenne figyelni. Természetesen az adott helyzetben azt is látnod kell, hogy mindketten más-más háttérrel szólalhattak meg, és a rájuk figyelők is másként itélkeznek. A magyar miniszterelnöknek számolnia kellett - az ország érdekeit kifejező kormányzati álláspont mellett - azzal is, hogy miként viszonyul hozzá a hazai ellenzék (még a repülőn volt,de némethzsolt már csípőből tüzelt!), hogyan közvetíti a többségében ma már vele szemben ellenséges magyar sajtó a mondanivalóját, az EU bürokraták és az USA budapesti nagykövete (!!!!) mit olvasnak ki mindabból, ami Moszkvában történik és így tovább... Az én tapasztalatom azt súgja, hogy optimálisan oldotta meg a nagyon is nem könnyű feladatot. Ezt erősíti meg az a folyamat is - melyről egyik korábbi kommentben már írtam - mely szerint ilyen "kormányközi" találkozókra az oroszok csak Kínával, a franciákkal, németekkel és olaszokkal vállalkoztak eddig. Ebbe a sorba tartozni - főként a mostani válságos körülmények között - nagy érdem (s ebben elvitathatalan Gyurcsány szerepe!), és nagy lehetőség. Ha érdemileg ítéljük meg az országunk ügyeit, akkor ezeket az összefüggéseket is figyelembe kell venni.
Mindenesetre az a hangnem lehet a mérvadó, amit Te használsz, s nem a mocskolódások. Kösz!

DRtorgyi 2009.03.14. 08:44:19

Igen, szerencsére nincs, szabadon jelenhetnek meg a hozzászólások. Így leképeződik a rögvalóság, mint cseppben a tenger.

DRtorgyi 2009.03.14. 08:49:51

Ha bele is számítjuk, csak Németh Zsolt miatt viselkedett így Gyurcsány, akkor felvetődik a kérdés, ha optimálisan oldotta meg a feladatot, miért írt róla ilyen cikket egy "nem titkoltan a Kreml-barát újságíró"?

- személyesen Orbán Viktor a felelős
- Orbán Viktor miatt
- Orbán Viktor a gyűlöletbeszéd kitalálója intézte így
- Orbán Viktor, Pol-Pot reinkarnációja tehet róla

vagy mégis miért?

kexi 2009.03.14. 09:00:53

@DRtorgyi: Ennyire nem lehetsz drTorgyi! Ezeknek az uraknak semmi közük nem lehet ahhoz, ami Moszkvában történt, mert - biztosan olvasod őket! - annyit mocskolják az oroszokat, hogy számításba sem jöhetnek. S ez lehet a MI tragédiánk, ha nem vigyázunk...

BéLóg 2009.03.17. 12:44:31

@tcom: Azt kell mondjam, ezt a beírásodat (már egyszer válaszoltam is rá) nagyon bevettem!
Egészen eddig nem is jutott eszembe, hogy az oroszok kirúgásához és a közös kereskedelem leültetéséhez Orbán Viktornak nem több köze volt, mint mondjuk nekem (írtam). Azaz tapsolt hozzá.
Antall József idején csődölt be a kereskedelem, amit a RÁKÖVETKEZŐ posztkommunista Horngyula SEM tudott helyrehozni és a (csak!!!) EZUTÁN következő Orbán sem.
Mert, és ez az amitől leesett a tantusz -- köszönet érte rehab központnak -- az oroszokkal senki nem kereskedett amíg nem voltak hajlandóak FIZETNI! Ennyi.
Ha holnap nem fizetnének, a Gyurkaferkó is feldughatná magának!
Semmi más mint ez, ami megváltozott, és azt hiszem címeres ökör aki csak azt is sugallja, hogy Orbán Viktor (vagy mondjuk Csurka Pista, ha hatalomra kerülne, vagy bárki, akár szélsőségesen oroszellenes is), ehhez hozzányúlna!

Úgyhogy csúsztatásból és hazudozásból jeles! Én beszoptam!

kexi 2009.03.17. 16:09:09

@BéLóg: Sokáig tartott míg kitaláltátok miként lehet menteni Orbánt és viszonyát az oroszokhoz. De, nem jó! '998-ban ugyan defolt volt az oroszoknál, de 2000-tól már tudtak fizetni, és fizettek is. Ettől az időtől megindult a nyugati tőke is hozzájuk és gyorsan szilárd helyzetbe jutottak. A fideszes kormány pedig russzofób módon politizált és mindenről lemaradt. Ellenzékben pedig felégetett minden kapcsolatot azzal a mocskolódással, amit tegnap is hallhattunk a némethzsolttól. Velük csak veszíthet Magyarország ebben az irányban is. Jól gondolja meg mindenki aki a "népbarátoktól" várja a megújúlást. Milliónyi munkahelyet veszíthetünk miattuk a keleti piacok ellehetetlenítésével!

BéLóg 2009.03.18. 13:43:39

@kexi: Azt imádom, amikor mások kitalálják és megírják, én mit miért csinálok.
Sajnálom, alapból tévedsz és ezért az egész következtetésed hibás. Eleve a többes ragozásod.
Azt el sem tudod képzelni, hogy valaki a SAJÁT véleményt le meri írni? Csapatot kell mögé képzelni? Miért? Mert így könnyebb magadnak bemesélni, hogy ugyan lesöpörték a véleményemet, de biztos nem egy ember volt, hanem egy egész kompánia!

Orbán csak a HARMADIK miniszterelnök volt -- akkor is ha ez neked nem tetszik -- és ahogy Horn sem, ő sem volt képes/hajlandó pénz nélkül kereskedni.
Nekem ne mondd hogy Orbán és az oroszok, mert emlékeztetnélek arra, hogy Szekeres urat hogy szarta képen egy éve az orosz védelmi miniszter, aki a kb. harmincharmadik beosztottjával ültette le tárgyalni és NDK-s Harci Trabant színvonalú kocsit küldött érte a szállására!
Miért is? Mert zsenikémék kitalálták, hogy a nálunk szart sem érő MIG-eket (amikkel korábban az oroszok nekünk fizettek" mi majd visszadjuk nekik (!) jó pénzért.
Az orosz fél meg benyomta nekik a brokit tövig!

PONTOSAN ahogy most Putyin a mentálisan zavart Gyurkaferkónak.

Az meg, hogy a nyugatiak vagy bárki fogadja vagy nem fogadja Orbánt, beszél-e vele vagy sem, haláli vicces annak a fényében, hogy Orbán egy ellenzéki figura! Szívesen venném ha megmondanád, mondjuk a legújabb Nagy Szellemet (Bokros Lajost) mikor és kik fogadták, illetve hányszor beszélt akárcsak folyosón is (!) Ibolyával vagy Kókával bármelyik általad mértékadónak nevezett államfő vagy kormányfő!
Milyen érdekes, ugye, ha INNEN nézzük a dolgot. Kóka/Bokros/Ibolya szemszögéből Orbán Viktor "permamensen" külföldi vezetőkkel beszélget ők meg még csak a közelükbe se jutnak!
A legviccesebb persze az a Demszky, aki az emlékezetes neki rendezett francia metrós eseményre elfelejtett elmenni! Persze Orbánra fogta azt is, mint te is mindent!

Mindenki tudja, egy-egy állam/kormányfőnek mennyi ideje van vagy nincs. Ötperces auditok és kézfogások is hónapokig címlapon lehetnek, ha azt mondjuk Obamával, Merkellel, Sárközivel, vagy például a pápával tartja a delikvens. Vannak olyan politikusi terminusok, ahol CSUPÁN egy fotó a találkozás lényege.

Mert, barátom, és ezt NYILVÁN te is tudod, ezek a politikusok nem az auditokon beszélik meg amit kell, hanem ott már csak kezet ráznak! Ami azt jelenti, és ezen érdemes elgondolkodnod, hogy MIELŐTT találkoztak, a megfelelő szintű emberek MINDENT megbeszéltek amit kellett.
És bizony érdemes félni annak aki azt látja, hogy ilyen akciót éppen Orbánnal csinál Merkel, Sárközi, Barroso, Almúnia, satöbbi!

kexi 2009.03.18. 15:24:47

@BéLóg: Ez nem az én stílusom, ez már hit vita akar leni. Szerintem maradjunk a tényeknél. Az általam felsorolt tények és érvek azt a következtetést támasztják alá, amit megfogalmaztam az országunk jövőjéről: ha ruszofób érzelmi alapon sérelem-politizálás jön, akkor az nekünk nagyon káros lesz. Jelenleg jól állunk: 14 milliárd USD az árúforgalmunk az oroszokkal, s ez a világválság időszakában szinte mentőöv! Ha ez megszűnik, mert olyan politikusok jönnek, akik (s ezt már megtapasztaltuk!) nemkívánatosnak tekintik az oroszokat (Orbán és társai), akkor mégnehezebb lesz...

mobil1961 2009.03.28. 09:47:23

Gyurcsánynak nemvolt nehéz hülyét csinálni magábol.Nemkellet nagyon megeröltetni magát...

Dübörgő Atomegér · http://nukleraj.blog.hu 2009.03.31. 15:25:32

Halló!

Nem fordítanátok le az új Kommerszant cikekt is? A Gázprom pátyirjál krészlá prémerá címűre gondolok... Nem tudok eléggé, hogy a fínomságokat is ércsem...

Egér
süti beállítások módosítása