HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Megmenti-e a dizájn a világot?

2008.10.01. 07:49 Nyeznajka

Lévén teljesen tehetségetlen a kreativitást igénylő feladatokban, mindig is csodálattal és tisztelttel néztem a designerekre, különböző kreatív-emberekre. Félelmetes, hogy sokszor egészen egyszerű ötletek kellenek zseniális dolgok kitalálásához, csak valahogy ezek az egyszerű ötletek sohasem tudnának az én fejemből kipattanni. Ezért is hiszem azt, hogy az Art Lebedev Stúdió megér egy misét. Sőt ami azt illeti,  én akár templomot is emeltetnék nekik.

A design-műhelyt 1995-ben alapította Artemij Lebegyev. Mára – a Tagline besorolása szerint – Oroszország elsőszámú designer cége, több mint 200 alkalmazottal, moszkvai és kijevi központokkal. A stúdió híres laza, nem-hivatalos stílusáról, gyakran obszcén szóhasználatáról. Gyakran hangoztatják, hogy irtóznak az olyan kifejezésektől, mint a „creative solution”, vagy a “business process optimization”. Saját bevallásuk szerint a cég alapelve két szóban összefoglalható: „Semmi szarság” (No bullshit, sőt «без хуйни».. )A cég szlogenjét azért moderálták: „A design menti meg a világot”.

Lebegyevék nem csak egy téren igyekeznek megmenteni a világot. A cég foglalkozik honlap-készítéssel, ahol olyan referenciáik vannak, mint a yandex.ru – amiről már volt szó a blogon – vagy a lenta.ru, amely az egyik legnagyobb orosz hírportál. Szoktak grafikus munkákat is vállalni, képeket, posztereket készítenek. 2006-ban betörtek az iparba, amikor a Samsung piacra dobta az általuk tervezett mikrohullámú sütőt „Sweetheart” néven. Magyarországon legtöbbet a Optimus Maximus klaviatúráról lehetett hallani, melynek különlegessége, hogy minden egyes billentyű egy kis (OLED) kijelző, melyet tetszés szerint lehet programozni, azaz bármilyen karakter beállítható. Sokat beszéltek a koncepció forradalmiságáról, és még többet az 1500$-os vételárról. A minap azt rebesgették, hogy az Art. Lebedev most készül betörni a mobil-piacra. Ezen túl magukénak mondhatnak még pár betű-típust, valamint rengeteg haszontalan ám hihetetlenül „cool” dísz- és használati tárgyat. Ilyen például a „Fuck az Esőnek” esernyő, külön bemutatva esőperspektívából (lásd a fenti képen), a Delete gombról mintázott radír, - hogy számítógépes szokásokat transzformáljanak a való világba - a "21. századosított" matrjoska-baba, - hogy tényleg exkluzív szuvenírt kapjanak a külföldi turisták - szöveges kijelzésű óra (gy.k. pl. "hét óra negyvenkilenc perc") - hogy legyen egy óra, ami úgy mutatja az időt, ahogy emberek tennék - és még sorolhatnám reggelig. 

Érdemes ellátogatni a Stúdió honlapjára, mely méltó névjegyeként szolgál a vállalatnak (és angolul is elérhető). Megtekinthető az összes termék, sokuknál a koncepció és az egyes nüanszok magyarázata is szerepel. Letölthetünk menő háttérképeket a gépünkre, olvashatunk ingyenes tippeket a legfőbb webszerkesztő-programok használatára, és szemezgethetünk a Klón Múzeumból ahol az Art. Lebegyev termékek plágiumai találhatóak. 

Nem tudom, hogy meg lehet-e menteni design-nal a világot. De ha igen, akkor jó úton járnak, ebben biztos vagyok.
 


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: design art.lebedev

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr21688966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása