HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Grúzia fegyveres támadást intéz Dél-Oszétia ellen, az egység határai

2008.08.08. 10:33 a-huli

 

A nyolcas szám a jólétet, a boldogulást jelképezi sok egyéb mellett a kínai számmisztikában, nem volt véletlen a tegnapi Olimpia kezdés sem, 2008. augusztus 8-án. Ugyancsak tegnap párezer kilométerrel Nyugatra Grúzia tüzet nyitott Dél-Oszétiára. Tbiliszi álláspontja szerint a tűzszünet megszüntetése elkerülhetetlen volt, mivel grúz falvakat lőttek Dél-Oszétiában fegyveres csoportok. Mostanra a grúz fegyveresek körbevették Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit, és jelentős csapást mértek a városra, a leégett ki nem kiáltott köztársaság parlamentje mellett jelentősen megrongálódott több kormányzati épület és lakóház. A civil lakosok mellett az orosz békefenntartókat sem kímélte a támadás, és megtámadtak egy segélyszállítmányt is. Grúzia béketárgyalásokat óhajt kezdeményezni Chinvali lerohanása után, ám a dél-oszétok segítségére folyamatosan érkeznek önkéntesek az ugyancsak szakadár (és Szocsitól alig pár száz kilométerre lévő) Abháziából, és Oroszországból Észak-Oszétiából, és továbbra is folytatódnak az egyre hevesebb összecsapások a grúz haderőkkel.

Oroszország a békés tárgyalások érdekében még tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezte. Miközben az orosz elnök, Medvegyev jelenleg tanácsadóival a további lépésekről tárgyal az ügyben, a Pekingben tartózkodó orosz kormányfő, Putyin, Oroszország válaszlépéseit helyezte kilátásba a grúz agresszió ellen. Tbiliszi a szeparatisták támogatásával vádolja Oroszországot és további átfogó hadműveletekre készül „az alkotmányos rend helyreállítása” érdekében.

A frissen született Orosz Föderációnak meghatározó szerepe volt a Szovjetunió felbomlása után kialakult konfliktus megoldásában a térségben, békés megállapodást kötöttek Abházia és Dél-Oszétia viszonylagos különállásáról, azóta (1992-től) orosz békefenntartók tartózkodnak a térségben. Moszkva érdeke a stabilitás, és befolyásának megtartása a Kaukázusban. Dél-Oszétia lakossága mind etnikailag, mind vallásilag vegyes képet mutat, az oroszajkúak száma Grúzia lakosságának 9%-a. Moszkva és Tbiliszi között az elmúlt időszakban nem volt feszültségektől mentes a viszony. Oroszország a csecsen szeparatisták befogadásával vádolta Grúziát, és nem nézte jó szemmel Grúzia kinyilvánított NATO-ba és később az EU-va való belépési szándékát, ami még Sevarnadze elnök az USÁ-val való jó külpolitikai kapcsolatában gyökerezik. A Nyugat-barát külpolitika 2004 óta, Szaakasvili elnök hatalomra kerülése után erőteljesebb. Az USA számára Grúzia fontos szerepet játszik az orosz befolyás ellensúlyozására a stratégiai Kaukázusi térségben.


11 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: külpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr61606434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.08. 11:38:12

Eddig meg voltam győződve arról, hogy ennek a blognak a célja információt közvetíteni Oroszországról. Pillanatnyilag azonban úgy tűnik, hogy az orosz információs gépezet előretolt állásával van dolgunk.

Természetesen józan ember nem örülhet ennek a háborús konfliktusnak. Nyilvánvalóan fenntartással kell fogadni azokat az állításokat is, hogy DO nyitott volna elősször tüzet. Az azonban tény, hogy DO egy (Oroszországon kívül) senki által el nem ismert formáció, bábállam. Helyi kis haduracskák tartják kezükben a hatalmat. Ezzel szemben a terület nemzetközileg elismerten Grúzia része, ahol törvénytelenül akadályozzák a kormányt a kormányzásban. Ilyen körülmények között „az alkotmányos rend helyreállítása” objektív tudósításban nem kerülhet ironikus idézőjelbe. Annál inkább idézőjelre szorulna, hogy "A frissen született Orosz Föderációnak meghatározó szerepe volt a Szovjetunió felbomlása után kialakult konfliktus megoldásában a térségben" -- miféle megoldás? Ha megoldásról beszélhetnénk, nem állt volna elő a mai helyzet.

Meg aztán hogy jön ide, hogy Grúzia lakosságának hány százaléka orosz? Sokkal érdekesebb, hogy DO lakosságának egyharmada grúz volt a háborúig: en.wikipedia.org/wiki/South_Ossetia#Demographics
Abháziában még többségben is voltak, az adatok szerint 200000 grúznak kellett elhagynia lakóhelyét az orosz "megoldás"-nak köszönhetően: en.wikipedia.org/wiki/Abhazia#Demographics

Kérdés, hogy ezek után maradt-e más lehetősége Grúziának, mint az USÁ-val barátkozni?

Mondjuk kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy mi a különbség a csecsen--orosz és a dél-oszét/abház--grúz konfliktus között. Ha az egyik esetben jogos „az alkotmányos rend helyreállítása”, akkor a másikban miért kell azt ironikusan emlegetni?

Különben meg Szaakasvili aa, még oroszul is: ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%2C_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

misa_80 2008.08.08. 13:18:53

- szaakasvilit javítotottuk, köszönjük a megjegyzést.
- idézőjelekből kiindulva lehet következtetni a céljainkra, de nem érdemes. részben jól látod, szeretnénk oroszországról tájékoztatni (meg annyi minden szeretnénk még: személyesebbé tenni az orosz kultúrához, társadalomhoz fűződő viszont, híreket kommentálni), és nem, nem szeretnénk az orosz propagandagépezet szócsővévé válni.
- te is láttad, kommentáltad is a háború előtti posztunkat oroszorszag.blog.hu/2008/04/28/parhuzamos_haborus_fenyegetesek
- csecsen sztorit ne keverjük bele. Attól, hogy az oroszok gyalázatosan oldják meg az etnikai konfliktusokat, nem kell grúziát felmenteni, hogy ő is így teszi.
- szerintem a posztunknak az a fő erőssége, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy pont az olimpiával párhuzamosan robbantották a konfliktust, ami igazán genya dolog.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.08. 14:51:57


Hmmm... nem igazán értem, hogy lehet a csecsen ügyet nem idekeverni. Végülis elég sok a párhuzam, és az alapkérdés ugyanaz: a szuverinitásra törő nemzeteknek milyen esetekben kell megadni a függetlenséget, és mikor nem? Kétségtelen, hogy sok apró (vagy nem is olyan apró) kérdésben van különbség. Másfelől viszont nem látom, h Grúzia gyalázatosan oldaná meg az etnikai konfliktusokat. Vagy Adzsáriában voltak tisztogatások? Én nem tudok róla, de lehet, hogy az én hibám.

Egyébként a korábbi cikketek valóban nem volt elfogult, ez viszont igen. Azon kívül, amire korábban rámutattam, nem szóltok arról, hogy Oroszo. támogatja az abház és orosz "önkéntesek" beáramlását DO területére. És azóta? Mit látok itt oldalt? С места событий сообщают, что Зарская дорога, огибающая Цхинвали, очищена от грузинских силовиков, колонна российской бронетехники входит в город по этой дороге. Szóval az orosz hadsereg ott parádézik egy idegen állam területén. Olyan területen, amelyet nemzetközileg egy másik államhoz tartozónak ismernek el, ahol semmi keresnivalójuk nincs.

Egyébként nem tudom, mi köze ennek az olimpiához? Talán szegény orosz katonák nem tudnak drukkolni? Vagy úgyis a sportközvetítéseket nézik, és addig be lehet vonulni Chinvaliba? Ez a nagy grúz terv? Na ne már...

a-huli 2008.08.08. 18:25:03

Vitathatatlan, hogy az események egyértelmű fekete-fehér megítélése lehetetlen, gyakorlatilag minden állítás végére kitehető a kérdőjel, főleg ilyen távlatból, ahol a rendelkezésre álló hírforrások (orosz, grúz, nyugati források) sokszor ellentmondóak, homályosak, és befolyásoltak. Ugyanakkor Grúzia geopolitikai, gazdasági szempontból stratégiailag kulcsszerepet tölt be a Kaukázusban, így nyilvánvalóan a befolyás megszerzése/ megtartása nem másodlagos kérdés. Oroszország érdeke a kényes egyensúly megtartása, azaz Grúzia egységének megőrzése (hiszen egy felbomló ország a térségben nemzetközileg erős kérdéseket vetne fel Csecsenfölddel kapcsolatban, másrészt a térség további instabilitása ugyancsak kerülendő számos ok miatt, köztük ne feledkezzünk meg a közelgő Olimpiáról, említenem sem kell, hogy Szocsiban) az orosz befolyás megtartásával, aminek Grúzia euroatlanti fókuszú külpolitikája, lássuk be, nem kedvez. Pontosan stratégiai helyzete jelenthet veszélyforrást Grúzia számára, főleg akkor, amennyiben valóban jelentős támogatást kap az ország egy része a tengerentúlról, a másik része pedig nagy szomszédjától.
A Szovjetunió felbomlása számos etnikai konfliktust hozott felszínre, melynek vitatható megoldása lehetővé tette a nagy vérengzések, polgárháborúk elkerülését, az időzített bomba attól még ketyeghet, ez vitathatatlan.
Ami az oroszok számát illeti a háború előtt, nos tudjuk, hogy azóta volt egy Szovjetunió a maga etnikai politikájával, és ruszifikációs törekvéseivel. Az, hogy a mai Grúzia területén élők csaknem egytizede oroszajkú (hangsúlyozom: nem orosz, oroszajkú, hiszen a ruszifikáció következtében számos volt tagköztársaságban megfigyelt jelenség, hogy a kettő nem esik egybe)az mindenesetre figyelemre méltó tény. Minden pártoskodás nélkül az "alkotmányos rend visszaállítása" nehézbombázokkal és a civil lakosokat nem kímélve, akárki is teszi, nem lehet legitim eljárás.
Ami az időzítést illeti, azaz az Olimpia megnyitója, szerintem ugyancsak millió kérdést vet fel, amire kiváncsian várom a különböző nézeteket, számomra az szúr szemet, hogy egyrészt az ország ex-elnöke (akinek jelentős befolyása a jelenlegi stratégiai döntésekben több mint, feltételezhető) külföldön van (Pekingben), ahol ugyan találkozhat más elnökökkel (pl. a tengerentúli kollégájával), másrészt tudjuk, hogy az oroszok figyelme szinte teljes mértékben az olimpiai sporteseményekre volt kihegyezve.
Az utóbbi években elmérgesedett orosz-grúz viszonynak számos kérdőjele van, amiben nem foglalhatunk állást (ld. az export-import botrányt, avagy a tavalyi orosz bombázó esetét Grúzia egén, amit ugyancsak idézőjelbe tehetnénk, hiszen nem erősítette meg semmi igazán sem pro vagy kontra a hírt).

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.08. 20:31:50

Alapjában véve mindezekkel egyetértek, csk úgy látom, hogy ha Oroszország valóban szövetségeséül kívánná megnyerni Grúziát, akkor nyomást gyakorolna Abháziára és DO-ra, hogy térjenek vissza Grúzia kebelébe. Ezek Oroszo. támogatása nélkül amúgy sem tudnának fennmaradni, tehát nem is lenne sok választásuk. ezzel az oroszok elnyernék a grúzok szimpátiáját (amely tkp. az eseményektől függetlenül ma is megvan), és egy fontos szövetségest. Ráadásul ezzel öszsefüggésben érvelhetnének az államok etnikai alapú feldarabolása ellen, ami ugye a csecsenföldi politikájukkal is szépen harmonizálna.

Az, hogy ezzel homlokegyenest ellenkezően cselekszenek, azt mutatja, hogy valójában mégsem a stabilitásban érdekeltek (vagy nem abban hiszik érdekeltnek magukat). Az, hogy folyamatosan fenntartanak olyan gócpontokat, mint a Dnyeszermenti Köztársaság (mely az OF közvetlen támogatása nélkül pillanatok alatt összeomlana), mint a krími oroszok folyamatos hergelése a médián át (miközben az OF-n belül alig van tere a nemzetiségi nyelvű oktatásnak, hatalmas botrány, ha a Krímben új ukrán nyelvű iskola épül -- nem az oroszt zárják be, csak nem oroszt építenek, ez azonban már elég egy háromperces háborgásra a Время-ban), vagy az állandó kirohanások a balti államok ellen. (Elég említeni legutóbb az észt elnök beszédének kiforgatását, vagy azt, hogy a tankönyvek még ma is azt írják, hogy a balti államok önként csatlakozta a Szovjetunióhoz.)

Nekem mindezk így összességükben mégis azt sugallják, hogy az OF azt tekinti érdekének, hogy e konfliktusokat fenntartsa, hogy a kellő pillanatban "elvehesse, ami neki jár". Nem lennék meglepve, ha az orosz tankok három nap múlva már Tbilisziben járnának, és megalakulna Vichy-Grúzia.

Hát, majd meglátjuk...

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.10. 08:50:00

Nos, azt hiszem, az utóbbi napok eseményei kapcsán kissé át kell értékelnünk a helyzetet. Oroszország a lokális konfliktust kiterjesztette Grúzia teljes területére. Első dolguk volt, hogy légicsapást mérjenek a DO-tól meglehetősen távol húzódó, a konfliktusban semmilyen szerepet nem játszó, de gazdasági érdekeiket (itt nem egyszerűen versenyképességet, hanem hegemóniát kell érteni) sértő vezetékre. Míg a grúzok időt hagytak a lakosságnak Chinvali elhagyására, az oroszok előzetes figyelmeztetés nélkül csapásokat mérnek a hadszintértől távol eső polgári célpontokra -- ráadásul eközben Putyin az oszétok elleni népirtásról beszél. Korábban nem hittem abban, hogy valójában az oszétok kezdték volna a konfliktust, de most már nyilvánvaló. Oroszországról sajnos sokkal rosszabbakat kell gondolnunk, mint korábban. Nemhogy legrosszabb rémálmainkat váltja valóra, még túl is megy azon. Ki lesz a következő? A Baltikum? Lengyelország? Finnország?

Стыдно...

cheburashka · oroszorszag.blog.hu 2008.08.10. 13:37:04

Már előre látom a kirohanásokat, de:

- Grúzia a tűzzel játszott és most kihuzta a gyufát. Mit is gondoltak, ha összeállnak az USA-val Oroszország közvetlen közelében és még a középső ujjukat is mutogatják a medvének, akkor az rendben van?

- Csak egy pillanatra képzeljük el, hogy Mexiko betámad egy olyan területre, amit tételezzük fel hasonló, mint DO. Mi történne? (Bár utálok USAval példálozni, de mégis, képzeljük el egy pillanatra.

- Bármennyire is meglepő a világ a pénzről és a hatalomról szól (legalábbis a nagyobbik fele). Vannak kifinomult eszközök a hatalom megteremtésére (felfoghatatlan méretű pénzeszközök, amelyek pár kattintásra országokat dönthetnek romba) és vannak kevésbé kifinomultak (háború).

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hajrá oroszok, DE Grúzia magának kereste a bajt, a végén meg olyat lépett, amiért a közönség (USA, EU, Izrael) a fejét fogta, hogy ez nem lehet igaz, ennyire barmok tényleg nem lehetnek.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.10. 16:30:49

Cseburaska, a következő a baj a fejtegetéseddel.

1. Grúzia hadserege nem lépett ki arról a területről, amelyet nemzetközileg az övének ismernek el, beleértve Oroszországot is. Miféle párhuzamul szolgálhat hát Mexikó vagy bármely más állam?

2. Engedjük már meg, hogy mindenki azzal lépjen szövetségre, akivel szeretne. Szó sem volt arról, hogy Grúziába amerikai katonák menjenek, néhány kiképzőn túl. Grúziát Oroszország kergette az USA karjaiba azzal, hogy területén szakadár bábállamocskákat tartott fenn. Oroszország ugyanezt eljátszotta már egyszer Finnországgal is, a végén már a finn nyelvet is fasisztának kiáltva ki. (Leningrád ostroma alatt a KGB egyik fő gondja az volt, hogy az ottragadt finn és karjalai anyanyelvű lakosokat likvidálja, csak hogy felvillantsak valamit az orosz racionalizmus és humanizmus történetéből.)

3. Az orosz cinizmust jellemzi a következő: "A grúz hadsereg által az "oszét nép ellen elkövetett egyfajta népirtás elemeinek" kivizsgálását sürgette Vlagyimir Putyin a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel tartott találkozóján, amelyet a Vesztyi-24 televízió élőben közvetített." Keresik a párhuzamot Koszovóval, csakhogy minden hír szerint a grúz hadsereg engedte a polgári lakosságot elvonulni, nem hallottunk menekültoszlopok bombázásáról, mint Koszovóban. Viszont az orosz hadsereg egyértelműen polgári célpontokat bombázott, méghozzá távol a műveleti területektől.

4. Még egy példa a cinizmusra, gőgre és kegyetlenségre: "Oroszország NATO-nagykövete szerint hazája nem áll háborúban Grúziával. Addig azonban nem lesz tűzszünet, ameddig a grúz csapatok vissza nem térnek a dél-oszétiai offenzíva előtti állásaikba. Dmitrij Rogozin szombaton Brüsszelben kijelentette, hogy "Oroszország nem áll háborúban, csupán őrzi a békét, és segít békefenntartóinak és a polgári lakosságnak". Mihail Szaakasvili grúz elnök "el sem tudja képzelni, hogy milyen az, háborúban állni Oroszországgal" - tette hozzá. (MTI)" Tenném hozzá, azóta a grúz csapatok elhagyták DO-t, tűzszünetről mégsem esik szó.

5. Ezek után hiszi a piszi, h a grúzok kezdték. Kb. annyira kezdték ezt a grúzok, amennyire Lengyelország kezdte Németországgal szemben 39-ben.

Kedves Cseburaska, amennyiben a Magyar Köztársaság állampolgára vagy, ne feledd el, hogy a te hazád is ott keresett szövetségeseket, ahol Grúzia. És ez nem véletlen. Ha szerencséje lesz, akkor az lesz a szerencséje, hogy időben meg is találta. Grúzia: Magyarország 1849-ben. Grúzia: Magyarország 1956-ban. Grúzia bűne, hogy szabadon és függetlenül szeretett volna élni. Ha ezt a medve mutogatásnak fogja fel, akkor nem marad más, mint csöndben a medve faszát szopogatni? És kit dobnál még oda rabszolgának? A Baltikumot? Magyarország is mehet a levesbe? Vagy az egész EU?

Őszintén félek, hogy fogsz még te is Oroszország "sikerein" sírni...

burkus · http://wangfolyo.blogspot.com 2008.08.11. 13:23:31

Csatlakoznék kivilágítatlanhoz. Az első kommentár, amelyet a háború kirobbanása után olvastam, Aczél Endréé volt a NOL-ban (nol.hu/cikk/502877/), aki a jó ízlés hiányát vetette a grúzok szemére, hogy épp az olimpia megnyitásakor rohanják le Dél-Oszétiát, azt remélve, hogy a világ figyelme másfelé fordul. Nekem ez gyanúsan hangzott. Grúzia érdeke épp az lenne, hogy a világ figyelme *ne* forduljon másfelé az ő - nemzetközi jog szempontjából - jogos konfliktusa idején. Hiszen Magyarországnak sem jött jól 1956-ban, hogy a világ figyelme helyettünk a Szuezi-válságra fordult.

Másnap olvastam az Indexnek ezt az elemzését index.hu/politika/kulfold/rus4195/ , amelyben a megszólaltatott Oroszország-szakértők szerint egyértelműen Oroszország provokálta ki az aznapi támadást. Noha a szakértők nem pártatlanok, de ez józan ésszel sokkal valószínűbbnek tűnik. Hogy Szaakasvili miért ment bele a provokációba, az nem világos, de hát az egész helyzet elég homályos.

Attól, hogy valóban szeretjük az orosz kultúrát, nyelvet, embereket és az országot, még nem szabad szemet hunynunk az orosz politika általunk ugyancsak jól ismert manőverei fölött.

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.14. 19:52:17

cheburashka · oroszorszag.blog.hu 2008.08.14. 09:47:26

Igazad van, Szaakasvili feleslegesen pánikolt. Inkább azt nézné meg, mit eszik (ha egyáltalán eszik: index.hu/politika/kulfold/vili7821/), gondoljunk csak Litvinyenkóra és Juschenkóra. Persze lehet, h méreg csak az enkóknak jár, a sviliket felülrpől intézik el...
süti beállítások módosítása