HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Szétszakadt a tandem

2010.11.23. 07:49 Nyeznajka

Múlt hét végén Dmitrij Medvegyev orosz államfő szimbolikus lépésre szánta rá magát. Hivatalos twitter fiókjának nevét megváltoztatva KremlinRussia helyett ezentúl MedvedevRussia néven publikál mikroblogján. Elemzők szerint ez változtatás Medvegyev önállósodásának egyik nagy mérföldköve lehet, mellyel a jelenlegi elnök, közjogi hatalmával élve végleg kilép a Kreml és egyúttal patrónusa, Vlagyimir Putyin árnyékából és független szereplőként politizál tovább. A hír érdekes lehet a közelgő 2012-es elnökválasztások kontextusában is. Medvegyev egy korábbi interjú során nem zárta ki azt a forgatókönyvet, hogy 2012-ben újraindul az elnöki posztért. Mint ismeretes az utóbbi hónapokban Medvegyev népszerűsége tovább nőtt, először beérve Putyint, aki annak ellenére, hogy személyesen is részt vett a nyári tüzek oltásában, nem tudta népszerűségvesztés nélkül átvészelni a természeti katasztrófát.

Annak további jelentősége lehet, hogy épp a twitteren történt a ’bejelentés’. A harmadik évezred kommunikációs technikáit Putyinnál intenzívebben kihasználó Medvegyev, ezzel egyszerre jelezte elkötelezettségét a fiatalabb és liberálisabb szavazói illetve a nyugat felé. Az eddig stabilnak tűnő tandem szétszakadt, és a jelek szerint az ejtőernyő Dmitrij Medvegyev hátán maradt.

A fenti „hír” persze nem jelent meg egy komoly médiumban sem – én költöttem az imént. Bár önmagában minden állítása igaz, a következtetései meglehetősen abszurdnak hatnak. Kevésbé nyilvánvalóan, de valójában ugyanilyen abszurd minden olyan hír, amely a Putyin és Medvegyev közötti viszony elhidegülését boncolgatja. Legyen szó akár az erdőtüzekről, akár Luzskov bukásáról a nyugati média valahogy mindig a tandem sorsához lyukad ki. Ez a szenzáció-orientált média politika-elemzésre gyakorolt destruktív hatásának egyik remek példája. Ha egy oroszos cikknek önmagában nincs megfelelő hírértéke, a szerző megspékeli egy csipetnyi tandemmel (hiszen a Kreml két ura közötti titokzatos viszony mindenkit érdekel) és rögtön nő az olvasottság. Csak hát az efféle gyenge lábakon álló spekulációk, legtöbbször a fentihez hasonló következtetésekhez vezetnek, még ha komolytalanságuk nem is ennyire szembetűnő.

Az orosz politika két legfontosabb jellemzője az informális kapcsolatok és döntések nagy szerepe, illetve a politikai kommunikáció tökéletesen megkonstruált mivolta. Tehát azt, hogy mi történik a Kreml falain belül, a magunkfajta egyszerű halandónak nem sok esélye van megtudni, abból pedig amit ők mondanak, csak azt tudjuk meg, hogy mit szeretnének, hogy mi gondoljunk a történtekről.

A 2012-es elnökválasztásokig még mindig másfél év van hátra. Ha az előző évek tapasztalataiból indulunk ki, még vagy egy évet várni kell, amíg kiderül, hogy ki is lesz a Kreml jelöltje (a Kremlbe). Arról már nem is beszélve, hogy annak, hogy Medvegyev vagy Putyin ül vissza elnöki székbe, valószínűleg nincs is túl nagy jelentősége.


6 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: putyin elnökválasztás medvegyev tandem

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr822465291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Publius Decius Mus 2010.11.23. 10:15:28

Mekkora poszt!

Melegen gratulálok, mert ez a lényeglátás a nethasználó 60 %-ából hiányzik és a társadalom 80 %-ából.

Sikerült egyszerűen és röviden megjelenítened a politika és a média működését!

kexi 2010.11.23. 10:31:47

De jó is lenne ilyen egyszerűen kitalálni a folyamatok menetét. Sajnos nem így van.
Szó sincs a "tandem" szétvállásáról. Az elnök-választás közeledtével valóban beindultak mozgások, de másként és más irányba.
Először is: véget ért a "poszthidegháborús" időszak egyik újabb szakasza. A NATO-Oroszország csúcson született megállapodás végetvetett a "ki győzött-ki vesztett" vetélkedésnek, s ez az esetleges "összebútorozás" új helyzetet teremt az orosz belpolitikai erőviszonyokban is.
Másodszor: az orosz politikai osztály érzékelhetően három osztatúvá vált. Vannak az "amerika-nyugatos liberálisok" lásd a Nyemcov, Kaszparov stb. féle "ellenzékiek", és "csendestársaik a hatalom közelében is. Jelentős erőt képviselnek az "Egységes Európát orosz részvétellel" hívők, lásd Szergej Karagánov és a Valdaj-kör anyagait, tanácskozásait. Jelentős befolyással bírnak az "államisták", élükön Nyikita Mihalkovval, aki most jelentette meg a "Felvilágosult konzervatizmus manifesztuma" című kiáltványát. Ide sorolhatók még az "imperium" hívők pl. Panarin és a Голос России

kexi 2010.11.23. 10:41:40

folyt. akik Oroszország élére egy Государь-t szeretnének. A társadalom egészéről nem is beszélve, ahol szociális alapú földrengés szerű mozgások észlelhetőek.
Harmadik: Oroszországban három nagy projekt megvalósítása zajlik. Modernizáció a XXI. század szintjéhez emelkedésért; erős integráció Oroszország körül; a Távol-Kelet és Kelet-Szibéria felemelése az európai régiók szintjére és ezzel erőteljes részvétel a Csends-Óceán térségének integrációjában. Mindezekből az új integráció létrejötte az érdekes az elnök választás szempontjából. Ha kész lesz az "Egységes Gazdasági Térség" és befogadja a G-20 és a többiek, akkor annak az élén nemzetek feletti szervezet jöhet létre, valamelyik mai tandem-taggal az élén.
Bocs a hosszú elemzésért, de Nyeznájka szövege megérte a részletezését a folyamatoknak.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2010.11.23. 10:51:29

@kexi: Köszönjük az elemzést. Csak a rend kedvéért, Nyeznajka szövege nem tört ilyen magasságokba. Egyetlen üzenete, hogy hagyjuk már a szegény tandemet békén (ami a címmel ellentétben nyilván nem szakad).
A politikai osztályból három csoportjából nekem hiányoznak a kommerszebb cimkék, pl a szilovikok. A Nyemcov-féle bagázsról én meg voltam győződve, hogy csak (nyugaton) hangosak, de nincs túl nagy befolyásuk. (tévedtem volna?).
A három projektből reméljük lesz is valami, és nem reked meg a kommunikáció szintjén.

@Publius Decius Mus: köszönöm. :)

kexi 2010.11.23. 11:12:50

Mégegyszer: bocs! Nem is a blognak szólt a hosszadalmas elemzés - mert itt szakértők vannak - hanem az Index-nek, mert ott nem minden olvasó érti, hogy miről beszélünk.
Két kérdés. 1. "Sziloviki" és "pityerci" stb. szerintem már túlhaladott kategorizálás. Lásd a moszkvai polgármester kinevezése (egyik körbe sem sorolható)más szempontok játszanak szerepet.
2. Nyemcovék: most jött létre a kis amerikánus önképzőkörökből egy "egységes" politikai erő, amely önálló elnök-jelőltet kíván állítani. Majd meglátjuk mire mennek.

Sakk Matt 2010.11.26. 00:39:30

kexi: Én megmondom neked, mire mennek Nyemcovék az elnökválasztáson. Itt olvastad először; Sakk Matt jóstehetségét nyilvános tesztnek vetem alá.

Szóval az lesz, hogy a jelöltjük jelölését szándékosan törvénytelenül fogják csinálni. Legvalószínübbnek az aláírások nagy részének meghamisítását tartom, de lehet, hogy valami más formaságot fognak szándékosan megszegni, hogy a választási bizottság kénytelen legyen levenni a távról az illetőt. Ugyanis fair győzelemre semmi esélye, így viszont illegitimálhatják, legalábbis a nyugati sajtófogyasztók körében, az egész választást, amiről a demokratikus erőket kizárták a gaz csekisták.

A főpróbát most láthatod Belorussziában.

Sit back and enjoy the show!
süti beállítások módosítása