HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Keleti Kalandozások, 1. rész

2009.10.05. 07:00 mig8 (törölt)

Az időjárásról

Ha az ember elutazik valahová nyaralni, sielni, vagy csak egyszerűen világot látni, akkor az első dolog, amivel szembetalálkozik, az az időjárás. Pontosabban azt szeretnénk, ha jó ídő lenne, ha az igényeinknek megfelelő idő lenne. Ezért is lett például a Mediterrán térség kedvelt nyaralóhely: az év nagy részén garantáltan meleg van és süt a nap.

Azonban a legtöbb vidék nem ilyen, Oroszország nagy része se. Ekkor persze az ember bőszen nézi az időjárás előrejelzéseket, mert ha már nincs garantáltan olyan idő, mint amilyet szeretnénk, akkor legalább tudjuk, hogy milyen lesz. Márpedig az orosz időjárásnak ha nem is erőssége mindig a nonstop napsütés, de azt bizton elmondhatjuk róla, hogy általában kiszámítható - szemben a magyarral. Ha a hét elején a hét végére szép időt mondanak, akkor az több mint 50%. (Csak összehasonlításképp: nálunk a holnapi időjárást olyan 75%-os valószínűséggel tudják megmondani, míg a honaputáni már erősen tart az 50%-hoz.)

Félreértés ne essék: ezzel nem azt akarom mondani, hogy a hazai meteorológusok rosszabbak lennének orosz kollégáiknál! Pusztán csak azt, hogy a magyar időjárás roppant szeszélyes. Ami nem is csoda, hisz a Kárpát medencében három irányból érkezhetnek frontok gyakorlatilag az egész évben. És ez az, ami miatt nagyon megnehezül a hazai meteorológusok dolga.

Szóval, ha vágyaink netovábbja egy keleti út, akkor bátran nézegessük az időjárás előrejelzéseket! (És a Wikipédiát, amennyiben átfogóbb képet szeretnénk kapni.)

Ha jobban megnézzük a bal oldali képet, akkor láthatjuk, hogy bár Oroszország hatalmas, azért a területének nagy részére jellemző az alacsony szintkülönbség. Igaz ez az Urál hegységre is, de igaz a Nyugat Szibériai medencére is (utóbbin pár tíz méter szintkülönbség jelentkezik többszáz kilométeren!). Ez a tény azzal a következménnyel jár, hogy Oroszország területének nagy része - igaz ez a volt Szovjetúnióra is - rendkívül kiszolgáltatott a különböző fronthatásoknak. Ezek jellemzően nyugatról, északról vagy délről törnek az országra. Azonban - szemben a magyarral -, van nekik egy jellemző ciklikusságuk. Emiatt is lesz az időjárás kiszámítható.

A másik jellegzetéssség a rendkívül szélsőséges hőmérsékletingadozás egy éven belül. "Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, / Sohasincs jó idő..." Ismerős? No, aki megjárta Oroszországot, az tudja, hogy ott ez a mondóka nagyonis igaz. Az európai részen jellemző hőmérséklet télen -20 fok körül, nyáron +30-35 fok körül van. Innen nézve ez talán nem tűnik olyan rossznak, hisz itt is van nyáron sokszor +40 fok is. Azonban tegyük hozzá, hogy az ember hőérzetét nemcsak az épp mérhető hőmérséklet befolyásolja, hanem az is, hogy mekkora a páratartalom és a szélerősség. Bár azért hideg itt is tud lenni...

Fura élmény, ha az embernek +16 fokban melege van és izzad. De ilyen van, ezt tanúsíthatom. A magas páratartalom tud ilyet okozni. Ugyanakkor nem kellemes élmény megfázni +30 fokban se. De előfordulhat, ha meglep a szél. Ez is személyes tapasztalat. De a magas páratartalom tud a másik irányban is furcsaságokat okozni. Szentpétarváron +15 fok és a pára az ottaniak szerint vetekszik a Szibériai -30 fokkal. Így tessék nézni a fenti hőmérsékleteket!

Mivel Oroszország bődületesen nagy ország (közhely, de annak aki nem hiszi, az nézze meg jobban a térképet), ezért talán könnyebb olyan általánosságokat mondani, amelyek csak egyes részeire érvényesek. Ezért több általánosságot nem is mondok, hanem foglalkozzunk inkább az egyes területekkel!

Egyik kedvelt üdülőhely Szocsi, a Fekete tenger partján. A "Szocsi" nevű város valójában egy roppant hosszan elnyúló terület a tenger partján, amely ugyanakkor a közvetlen közelben hegyekre is felkapaszkodik, ahol már hó is van - tessék megnézni a képet! Nos, Szocsi azon kevés kivételek egyike, amelyre a fentiek nem igazak. Mivelhogy Szocsi időjárása alapvetően szubtropikus. (Persze ettől még bőven van hó a hegyekben.) A Kaukázus megvédi észak felől, emiatt nagyon kellemes, kiegyenlített klímával rendelkezik. Nem hiába kapta meg a 2014-es Téli Olimpia rendezési jogát.

Egy másik kivétel a Krím félsziget. Ez ugyan ma Ukrajnához tartozik, de a lakosság fele orosz, így akár orosz nyelvű területként is tekinthetünk rá. Nos, a Krím félsziget időjárása a Földközi tengerére emlékeztet: enyhe tél és meleg nyár. De a mediterrán térségénél valamivel kiegyenlítettebb hőmérséklettel, ami azt is jelenti, hogy a nyár nem annyira forró.

Ha valaki Oroszország tetszőleges tájára utazik, az általában moszkvai átszállással teszi. Ezért ejtsünk most pár szót Moszkváról! Időjárásáról fentebb egy mondat erejéig volt már szó, ahhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy Moszkvában általában a tél valamivel enyhébb, mint vidéken, "csak" -10 fok jellemző.

Egy érdekes kivétel Szentpétervár, régebben Leningrád, azelőtt Szentpétervár (vagy becenevén Észak Velencéje). Ugyan nincs közel egyik óceánhoz se, mégis az éghajlatára leginkább az "óceáni" jellemző illik. Ahhoz képest, hogy melyik szélességi körön fekszik, télen általában valamivel melegebb van, mint Moszkvában, míg nyáron enyhébb idő jellemző. Sajátossága, hogy az időjárás hirtelen tud változni.

Ha azonban ennél keletebbre utazunk e hatalmas országban, akkor esélyünk van megismerni Novoszibirszk időjárását is. Erről a városról emondhatjuk, hogy Oroszország 3. legnagyobb városa, a Transszibériai Vasútvonal egyik állomása és Szibéria talán legjelentősebb gazdasági központja. Nos, Novoszibirszk tipikus példája annak, amit mi elképzelünk az orosz időjárásról. Télen nem ritka a -30 fok se, de a -40 is jócskán előfordul. (Emiatt sűrűn foglalkozik vele télen a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma.) Ugyanakkor gyönyörű napsütés jellemzi. Jó mi? Tegyük hozzá, hogy nyáron elég meleg tud lenni: +20 fok körül. Na jó, ez nekünk nem is olyan meleg.

Szibériáról egyébként sokminden elmondható, lévén, hogy önmagában Európa méretével vetekszik. Időjárása szubarktikus, azaz nagyon hideg tud lenni, de sokszor még nyáron is csak +10 fok van az északi felén. Egy érdekesség az, hogy télen a folyói fenékig be tudnak fagyni. Ha viszont jön a nyár, akkor délen, a forrásvidéken már felolvad, míg  északabbra még fagyott. Így a folyók hatalmas területeket tudnak elönteni. Aki ide utazik nyáron, az készüljön fel arra, hogy szúnyogból NAGYON sok van.

Egy kedvelt nyaralóhely a Bajkál-tó, amelyet - ha már egyszer nagyon keletnek vettük az útirányt - okvetlenül érdemes felkeresnünk. Egyébként az oroszok körében kedvelt nyaralási célpont. Az itteni időjárásról is elmondható ugyanaz, ami Novoszibirszk esetében, csak itt a nyarak melegebbek, +30 fok körül is tudnak lenni.

Egy további kivétel az általánosságok alól a Kaukázus vidéke. Kedvelt orosz síparadicsom is egyben. Tipikus hegyvidéki időjárása van, télen sok hóval - akárcsak az Alpok. Mivel viszonylag délebbre esik, a hőmérséklet se tragikus, csak valamivel hidegebb, mint egy átlagos magyar tél. Persze a hőmérséklet a magassággal ez csökken, ami talán érthető, hisz hegyvidék.

Nos tehát, ha úgy döntünk, hogy szabadságunkat Oroszországban töltjük el, akkor most már kevéssé fog meglepetés érni bennünket, ha a posztot idáig elolvastuk. Legalábbis az időjárás részéről...


16 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: időjárás utazás moszkva szentpétervár kaukázus szibéria krím novoszibirszk bajkál tó

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr31425784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolialmatyban 2009.10.05. 13:05:46

Hát biztos, hogy lenne hová menni Oroszországban is egy kis nyaralásra vagy telelésre. A Fekete-tenger partján mit javasolnátok? Jalta és környéke, vagy inkább Szocsi? Régebben nézegettem Jaltát, Kijevből is és Lembergből is van Wizz Air járat azt hiszem a Krímre, ugye? Ti mit javasolnátok? Ja és mennyire drága, vagy nem, szállás, éttermek, bármi? Moszkva és Szentpétervár azért elég húzós, ahogy hallottam, a Krím is ilyen?
Amúgy a meteorológia megbízhatósága itt Almatyban is első osztályú, valószínűleg itt is az időjárás kevésbé szeszélyes volta miatt. Bár a szél nagyon be tud durvulni egyik percről a másikra.

Zolialmatyban 2009.10.05. 13:07:06

Mondjuk a Krím nem Oroszország, jut eszembe:-) de azért biztos sokkal többet tudtok róla nálam:-)

mig8 (törölt) 2009.10.05. 14:13:53

@Zolialmatyban:

Szocsi mindenekelőtt! :-)

A repülőárak napról napra változnak, végülis ez a fapados szolgáltatáshoz hozzá tartozik. De ha már úgyis fenn vagy a neten, akkor nézd meg a Wizzair honlapját (www.wizzair.hu)!

Úgy látszik, kell még egy poszt az időjárásról. Nem sikerült mindenről megemlékeznem... :-)

Zolialmatyban 2009.10.05. 15:10:30

@mig8:
Persze, persze ezt szoktam csinálni:-)
Inkább olyan dolgok jutottak most eszembe, hogy hol érdemes megszállni? Gondolom arrafelé is vannak apartmanok, amelyek olcsóbbak a szállodáknál. Mondjuk az olimpia évében (ez 2010 ugye?)biztos fölnyomják az árakat. Viszont lesz egy csomó szálláshely, amelyet később is fenn kell majd tartani, tehát gondolom észnél kell majd lenni az árakkal.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.10.05. 16:13:57

@Zolialmatyban: 2010-ben Vancouverben mennek fel az árak, Szocsival jók vagyunk '14-ig. Én Krímen voltam, emlékeim szerint helyi szemmel már elég drága, de nyugathoz képest azért megfizethető. Ha pedig bevállalod, hogy helyszínen keresel szállást (magánszemélynél), akkor meg maga a főnyeremény.

Zolialmatyban 2009.10.05. 17:03:53

@Nyeznajka:
Kösz szépen!Azóta rájöttem a 2014-re is:-), azaz nem 2010, az tényleg Vancouver.

Sakk Matt 2009.10.06. 19:45:29

@Zolialmatyban: Kazahsztánt már végig is nézted? Én például Borovojéval erősen szemezek mint pár hét nyaralás potenciális helyszínével, de a "Kastélyok Völgye" nevezetű kanyont is nagyon megnézném. A szomszédos Kirgíziában lévő Isszik-Kul tó is nagyon kellemes és olcsó üdülési célpont. Attól meg folyamatosan megesz a sárga irígység, hogy a saját lakásodban reggel felkelve és ott este lefeküdve is van lehetőséged nappal gleccser-túrázni a Tien-Sanban. Alma-Ata brutálisan gyönyörű fekvésű.

Szt. Péterváron az időjárás kegyetlen. Átlagosan(!) 26 napsütéses nap van egy évben, egyébként folyamatosan különböző sötétségű fellegek kavarognak fenyegetően a város felett (ami egyébként nagyon festői és romantikus) és erősen bír fújni a szél. Szerencsére a koromfekete viharfelhőkből sem lesz mindig eső, de azért nem ritka dolog egy kiadós zuhé. Télen pedig már izzadtam le 0 fokos hőségben egy pályaudvari váróteremben (ott volt a hőmérő a falon), miután a -28 fokos fagyból bementem. De szerencsére a város úgy alakult, hogy ezzel elég jól együtt lehet élni. Még turistaként is sok-sok érdekes dolog és felfedezni való van fedett helyeken. Fűtött lakás ablakából nézni a gyönyörű városban tombóló elemeket (pl. egy kiadós hóvihart) kifejezetten élvezetes. :-)

Zolialmatyban 2009.10.07. 11:30:58

@Sakk Matt:
Csak 4 hete vagyok itt, ezért még a városon kívül is csak egyszer sikerült elmennem, de az gyönyörű volt.Persze, "csak itt" rögtön a hegyekben.Valóban gyönyörű a város fekvése, nem tudom megunni a Tien Shan látványát, amely 3 szobánk ablakából is elénk tárul.
Borovoje az fönt van valahol Északon, ugye?Az max. jövőre, ha belefér, de nézegettem róla képeket, gyönyörű. Az Isszik-Kul pedig nincs messze innen, mondják fantasztikusan szép hely, a Kaszpi-tó után a második legnagyobb kiterjedésű sós vizű (bár csak enyhén) tó a világon.Szóval oda mindenképpen ellátogatok majd. Állítólag az Ili folyó deltájának a harcsáit sem szabad kihagyni:-)De van még egy pár dolog tervben, pl. Üzbegisztánban a Selyemút történelmi városai.
Én annak idején Angliában vidéki pubok pattogó tüzű kandallói mellől élveztem nagyon a kinti nyirkos idő látványát, úgyhogy abszolút egyetértek az utolsó mondatoddal is:-)

Sakk Matt 2009.10.07. 20:20:08

@Zolialmatyban: Üzbegisztánban a Selyemút városai az tuti program, nekem már megvolt. Szamarkándban tudok neked elsőosztályú idegenvezetőt: Dzsaszúr Rahimovnak hívják, a blogjában a városról szóló bejegyzések itt vannak:
http://jasur.livejournal.com/?tag=Самарканд

A srác angoltanár, grafikus, webdesigner és idegenvezető egy személyben, imádja és jól ismeri Szamarkándot (amelyik egyébként a legszebb az összes Selyemút menti város közül), és úgy általában jófej.

massziv 2009.10.10. 10:07:37

Én még "csak" Khivában voltam ,de csodálatos mindenképp érdemes megnézni.

Sakk Matt 2009.10.12. 01:40:22

@Zolialmatyban:
Pár saját fotóm (Nokia N73 telefonnal) Szamarkándból:
bayimg.com/album/iAABaaAAC

Vannak jobb képek is (igazi fényképezőgéppel), de azok nem ennyire publikusak.

@massziv:
Hogy kerültél pont oda úgy, hogy a többit nem láttad? Az pont a legtávolabb van Taskenttől. Vagy nem onnan indultál?

massziv 2009.10.12. 17:06:10

@Sakk Matt: Én a türkmén határon keresztül érkeztem és távoztam:-)))

Zolialmatyban 2009.10.13. 07:04:37

@Sakk Matt:
Nagyon jók a képek!
Egyébként a közutakon mennyire lehet Üzbegisztánban közlekedni? Arra gondolok, hogy itt Kazahsztánban pl. összességében minősíthetetlenül rosszak az utak vidéken, valahol el is fogy az út, csak földút követi, de mondjuk M38-nak hívják:-)Nem mindenhol ez a helyzet azért, de jellemzően járhatatlanok az utak.

Sakk Matt 2009.10.17. 01:28:07

@massziv: Ja tényleg, mesélted, hogy türkmén barátnőd van.

@Zolialmatyban: Foglamam sincs, bár szerintem csak rosszabb lehet, mint Kazahsztánban, tekintve, hogy sokkal szegényebb az ország. Én vasúton közlekedtem. A vasút (mint annyi minden más) leharcolt szovjet technika nemzeti színűre pingálva, amin az ötágú vörös csillagokat lecserélték nyolcágú sárgákra.

A taskenti pályaudvar mellett van egy jópofa vasúti múzeum, amit mindenképp érdemes megnézni.

massziv 2009.10.18. 21:08:35

@Sakk Matt: Csak volt türkmén barátnőm,most egy orosz van:-)))
A türkmén úthálozat akkor olyasmi mint a kazah,és gondolom az üzbég sem különb(itt csak keveset autóztam)
süti beállítások módosítása