HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle (2009.09.21. - 2009.09.27.)

2009.09.28. 07:00 mig8 (törölt)

Korábbi szemléimben külső szemlélőként foglalkoztam az oroszországi eseményekkel. Most azonban szeretnék nézőpontot váltani és megmutatni azt, hogy hogyan látják maguk az oroszok az eseményeket. Érdekes lesz, ezt le merem fogadni! (A hírek angol változatait linkelem.)

Válság: Elbocsátások az AvtoVAZ-nál

Nemrégiben hírt adtam arról, hogy a Lada gyártója, az AvtoVAZ elbocsátásokat tervez. A szakszervezet is elbocsátásokat valószínűsít 2010 elejére. Az ő számuk - 27 600 fő - azonban óriási, egy brutális leépítést jelez előre. Ha ebből kivonjuk a nyugdíjba vonulók számát - ez se kicsi: 13 000  fő -, még akkor is jelentős elbocsátásokkal számolhatunk.

Ahogy én látom, bár Oroszországot a válság nem érintette jelentősen abban a formában, ahogy bennünket, de azért náluk se állt meg a határnál. Ahogy ez a hír is mutatja, a helyzet elég súlyos. Meglátjuk, hogy innen merre vezet az út...

Pénzügy: Egy bank felminősítése

A Moody's felminősítette a Sviaz orosz bankot E-ről E+-ra.

A hír ugyan száraz és semmitmondó, azonban jelzi, hogy az oroszok igenis odafigyelnek arra, hogy a nyugati országok milyen véleménnyel vannak az orosz gazdaságról. Ez a hír fontos azonban egy másik szempontból is. Oroszország hitelfelvételre készül. Ebből a szempontból e kis hírt úgy is értékelhetjük, hogy nyugaton bíznak az orosz pénzügyi stabilitásban. Ez pedig még fontos lehet.

Kaukázus: Interjú Ramzan Kadirov csecsen elnökkel

Kadirov a kiegyezés embere. Szeretné, ha hazatérne Csecsenföldre Ahmed Zakajev, az emigrációba menekült csecsen szeparatista. Szerinte Oroszország és a Nyugat (!) is támogatná, ha ő és a többi emigráns is hazatérne és a társadalom hasznos tagjává válna.

A cikket olvasva nekem úgy tűnik, hogy - legalábbis szavakban - a csecsen elnök hajlik a kiegyezésre és az engedményekre az egykori függetlenségpártiakkal. Akik azonban még erre nem igazán hajlanak. De valami változott, hisz a kapcsolatot mégiscsak felvették egymással. Hogy mi lesz belőle, még lehetetlen megjósolni. Az azonban határozottan látszik, hogy a jelenlegi vezetés nem szeretné mártírrá avatni Zakajevet. Talán elérkezett az idő a rendezésre.

Külpolitika: Kapcsolat a NATO-val

A NATO rájött arra, hogy bár legyőzte a SZovjetúniót, azért Oroszországot nem írhatja le. Ugyan Oroszországra elsősorban Afganisztán kapcsán tekint partnerként, de Rasmussen NATO-főtitkár szerint hisszabb távon is együtt kell működni a szervezetnek Oroszországgal. Az együttműködés fóruma a NATO-Oroszország Tanács.) Az út ugyan nem lesz könnyű, de nem lehetetlen.

Szerintem mindenképp orosz sikerként kell értékelnünk, hogy a NATO elfogadta Oroszországot egyenrangú partnerként. És ha az orosz tapasztalatokat sikerrel tudják hasznosítani Afganisztánban, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ez a kapcsolat csak mélyülni fog. A kérdés csak az, hogy időben mikor fog megtörténni mindez?
 


1 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr401407118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2009.10.22. 13:27:59

A ma reggeli (2009.10.22) rádióreklámban említették, miszerint a Magyar Nemzet cikket közöl a moszkvai Kereskedelmi Kirendeltség eladása körüli mutyiról. Ezügyben már érdeklődtem, nincs valami "helyi" információ, kiegészítésképpen ahhoz, amit idehaza lehet olvasni?
A cikket online nem látom, de lehet hogy kis késéssel benne lesz.
Ugye az érdekesség: 210e Ft nm áron kelt el az ingatlan, és a pénz előbb jött meg a számlára mint ahogy kiírták volna eladásra.
Ja, és azon a környéken (Kr. Presznya) volt szerencsém szembesülni egy 90 nm-es 14 emeleti lakótelepi lakás havi bérleti díjával, amely 650000 Ft volt, mondom HAVI hatszázötvenezer Forint.
Mondom hatszázötvenezer!
süti beállítások módosítása