HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Hajrá Oroszország, hajrá oroszok!

2009.09.17. 07:49 Nyeznajka

Úgy látszik Dmitrij Medvegyev megirigyelte Putyin újságírói sikereit és saját maga is cikkírásra adta a fejét. Bár ő nem külföldi lapba publikált, és művének fogtatása is sokkal kevésbé volt viharos, Medvegyev is igen komoly témát választott. Dmitrij Anatoljevics  ugyanis úgy döntött az egyszeri internetezővel is megosztotja stratégiai terveit Oroszországgal kapcsolatban, és ezzel bebizonyítotja, neki is van egy álma.

Medvegyev az „Oroszország, Előre!” című írás elején szokatlanul őszinte és kritikus elemzését adja a jelenlegi oroszországi állapotoknak. Nem ijed meg a legnagyobb problémák felsorolásától: „nem elég hatékony gazdaság, félszovjet szociális szféra, meg nem szilárdult demokrácia, rossz demográfiai mutatók, instabil Kaukázus”. Sőt, megjelöli azokat a feladatokat, amelyeket feltétlenül, mihamarább meg kell oldani. 1. Megszabadulni az ország nyersanyagfüggőségétől. 2. Mérsékelni az évszázados hagyományokkal rendelkező korrupciót. 3. Megszüntetni a társadalom paternalizmusát, vagyis azt a jelenséget, hogy az emberek minden problémájukra az államtól várják a segítséget, és nem – vagy csak tessék-lássék – próbálnak segíteni magukon.

Az elnök szót ejt a tradíciók fontosságáról is, ugyanakkor leszögezi, nem szabad, hogy a hagyományok rabjává váljon a nemzet. Meg kell tartani a hagyományos orosz jó szokásokat – mint a kulturális sokszínűség, háborús hősiesség, vendégszeretet, barátságosság, - de az új korszak kezdetével meg kell szabadulni a rossz beidegződésektől – így a megvesztegetésre, rablásra, részegségre való hajlamtól és a lelki lustaságtól.

Medvegyev jövőképében Oroszországban a legnagyobb hatalom, a politikai pártok vezetőinek a kezében lesz, akik nyugati minta szerint egymással civilizált politikai versengést folytatva, váltógazdaságban kormányoznak. Medvegyev kiemeli a független bírói hatalom fontosságát, normalizálni kívánja a helyzetet a Kaukázuson, megállítani a drasztikus népességfogyást, nyugati szintre emelni az orosz életszínvonalat. Hangsúlyozza, hogy az ország külpolitikáját nem a nosztalgiának, (a hidegháborús gondolkodás továbbélésének), hanem Oroszország hosszú távú, stratégiai modernizációjának kell meghatároznia.

Az újságcikk apropóján megoszlanak a vélemények. Egyesek úgy tartják, hogy ez pusztán bemelegítés az októberben esedékes évértékelő beszédéhez, megadva hozzá az ideológiai hátteret. Mások szerint az, hogy Medvegyev olyan terveket emleget, melyeknek a megvalósításához nyilvánvalóan nem elég a jelenlegi terminusa, azt jelzi, hogy a tervei közt szerepel a következő választásokon is indulni az elnöki székért. (Ezért hát megkérdezték Putyint is, mit gondol 2012-ben lesznek-e konfliktusok közte és Medvegyev között az elnöki székért, amire az örök rejtélyes Putyin meglehetősen ködösen válaszolt, de mindenesetre nem zárkózott el attól, hogy papíron is újra ő legyen az ország első embere).

Nincs egyetértés abban sem, mennyire volt hatásos a szöveg. A rajongók bizakodóak és elhiszik, Medvegyev képes nagy változásokat hozni Oroszország életébe. Sőt mi több a legfanatikusabb hívők egyenesen Gorbacsov korai nyilatkozataival kezdték párhuzamba állítani a cikket. Ugyanakkor az is tény, hogy sok bírálat érte azért, mert bár kecsegtetőek az általa előirányzott célok, nem tér ki arra, miképp lehetne elérni őket. (Egy szellemes kommentelő szavaival: „Maga Dmitrij Anatoljevics, vagy teljesen elrugaszkodott a valóságtól, vagy kemény drogon él, vagy mindkettő.”)

Vlagyimir Milov – az Energiapolitikai Intézet elnöke - igen erős kritikát fogalmazott meg, szintén Gorbacsovval vonva párhuzamot, ám Medvegyevet nem a fiatal „forradalmár” Gorbacsovhoz, hanem az idős, idejétmúlt politikushoz hasonlítva. Ezt arra alapozza, hogy bár demokratikus értékekről prédikál, ám közben elzárkózik a politikai rendszer megváltoztatásától, leszögezvén, hogy nem szabad sietni, ugyanis a változások erőletetéséből eddig csak hátránya származott az országnak.  Arra, hogy a fennálló problémákért nem vállalja a felelősséget, a regnáló rezsim hibáiról nem ejt sok szót.  És arra, hogy magában a társadalomban találja meg a probléma forrását, („a társadalom állampolgári öntudata gyenge, az önkormányzatok, és az önrendelkezések szerepe kicsi”). Véleménye szerint ilyen körülmények között Oroszország soha nem lesz képes elérni az elnök által előirányzott szép jövőt.

Nehéz a születése pillanatában megállapítani, egy stratégiai célkitűzésekkel foglalkozó dokumentumról, hogy mennyire sikeres. Úgyis a történelem dönti el, hogy Medvegyev az új-Gorbacsovként, vagy Putyin-bábjaként vonul be a köztudatba. Mindenesetre a problémák rögzítéséért jár a jó pont, és bízunk benne, hogy egyszer Medvegyev álma is valóra válik, és eljön az idő, amikor nem nézik heroinistának azt, aki a demokratikus, fejlett Oroszországról kezd beszélni.


10 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gazdaság stratégia putyin medvegyev

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr871387585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.09.17. 10:18:30

A lovas képen jót röhögtem,nagyon találó.
A bloghoz gratula!

Sakk Matt 2009.09.17. 12:11:29

Mihail Szergejevics Gorbacsov szerepét szerintem hagyjuk meg Barack Husszejnovics Obamának.

kexi 2009.09.17. 14:21:02

Annyira kiváló ez a poszt, hogy érdemes egy kicsit tovább meditálni az ügyről. Hiszen a zseniális képen látható mihalkovi-cáriparipa megbotlott, és nem biztosan az ül a nyeregben, akinek a kezében van a kantár. Bonyolódik a helyzet.
A medvegyevi cikkel egy időben még három stratégiai megnyilatkozás volt (csak a legfeltűnőbbeket számításba véve!). Putyin találkozott a Valdaj-Club részvevőivel és több összefüggésben is beszélt a modernizációról. Medvegyev tartott egy nagy "vitaindítót" a "Modern állam és a globális biztonság" című nemzetközi tanácskozáson Jaroszlavban (ott volt Prodi, a francia miniszterelnök, a volt NATO főtitkár stb.). Putyin magyarázó szöveget tett közzé a jövő évi költségvetés tervezethez.
Mindezekből - és a hozzájuk kapcsolható egyéb körítésből - az olvasható ki, hogy vagy nincs egység a modernizáció lényegét és irányait illetően, vagy "munkamegosztás" van a különböző érdekcsoportok ütköző nézeteiből támadt feszültség levezetésére.
Kicsit leegyszerűsítve. Putyin szerint saját kihasználatlan erőforrásait kell mozgósítani, "diverzifikáció" legyen a fő irány, és Kelet-Szibériát, a Távol-Keletet kell felzárkóztatni. Szó sem lehet külföldi hitelek felvételéről, van elég forrás és tartalék, amelyre támaszkodni lehet.
Medvegyev megnyilatkozásaiból elsődlegesen a számítástechnika, az informatika, és általában a technikai, technológiai újdonságok "szeretete" árad. Szerinte legyen a gazdaság "innovatív" és ehhez "szükség van az európai, az amerikai, az ázsiai országok pénzére és technológiájára".
A harmadik fő fejlődési irány a partner országokkal kialakítandó mélyebb integrációs kapcsolat. Ebben egyetértenek, de az ütemet és a "kivel kezdjük"-öt illetően érzékelhető vita van. Putyin a "vámuniót" szorgalmazza, már 2010 jan. 1-től: Belorusszia, Oroszország, Katahsztán között (ide csatlakozhat, ha "megtér" Ukrajna is, és később a többiek). A WTO-ban már ilyen formációban lépnének föl. A G-20-on Oroszország már a Vámuniót képviselné. Medvegyev kisebb falatokban nyelne. A francia miniszterelnöktől pedig szivesen hallgatta, hogy itt az ideje az EU és Oroszország integrációjának!!!!
Ezeket a kristályosodó pontokat árnyalják azután az olyan érdekességek, mint, hogy a Duma előtt nem a miniszterelnök, hanem az elsőhelyettese Igor Suvalov állja a "sárdobálást" a krizis kezelésével kapcsolatos beszámoltatáson. A nemzetközi pénzügyeket kezelő pénzügyminiszterhelyettes Szergej Sztorzsák (akit korábban kis időre bekaszliztak за взятку)most jelentetett meg egy könyvet, arról, hogy miként vesz fel Oroszország a jövő évtől évi 20 milliárd USD hitelt a nemzetközi piacon .rian.ru/videocolumns/20090911/184645664.html
S mindezek csupán morzsák a rendkívül gyorsan és erőteljesen sodródó globális folyamatokban.

Sidewinder 2009.09.17. 21:11:27

Putyin nemet mondott az IMF hitelre 2 hete. Ez benne volt a hírekben is. Remélem ez nem is fog változni. Ne vegyenek fel hitelt,ha van saját forrásuk,mert ha felvesznek,azt nagyon megjárják. Kilábaltak a nagy államadósságcsapdából,visszafizették az óriási tartozásaikat a putyini időszak alatt. Remélem nem kezdenek újra hiteleket felvenni,(hacsak nem végszükség van rá)mert óriási szopás lesz majd visszafizetni.

sorhajóhadnagy 2009.09.17. 21:37:48

Szerintem diverzifikált imázsépítés(ek) tanúi lehetünk, egyrészt a klasszikus "jó zsaru-rossz zsaru" felállás szerint. Medvegyevnek nem ez az első nyitása a liberális retorikában (lásd Obscsaja gazeta), de sajna semmi nyoma, hogy a hatalmi vertikálban ebből bármi is megjelenne. Szóljatok, szép szavak - ennyi. A másik oldalon, Putyinnál töretlen a centralizált hatalom gyakorlása.
Szóval ez az új kétfejű sas - az egyik oldalon egy demokráciáért felszólaló, a másik oldalon a hagyományos szamogyerzsavijét jelző fek.
(Off: hogyan hívják Moszkvában az orosz címerállatot? "Csernobili sas"
ON: a legjobb a gazeta.ru részéről, hogy a kommenteken jókat lehet röhögni.

mig8 (törölt) 2009.09.17. 21:54:43

@nyeznajka:

Gratulálok! Jól rátapintottál a lényegre. No nem orosz szempontból, hanem hazaiból. M roppant őszinte volt - na ez nálunk hiányzik. Márpedig egy válsággal szembenézni csak úgy lehet, ha reálisan értékeljük a jelent. A sors fura fintora, hogy mind ott (M), mind itt (Bajnai) egy erőtlen ember az, aki talán a legőszintébb politikus. Úgy látszik, a politikusoknak általában nem tulajdonsága az őszinteség. Kár...

Azonban az, hogy nagy vonalakban jól értékeli vki a helyzetet, még nem jelenti azt, hogy jó vezető is. (Akkor mi a 10 millió vezető országa lennénk.) Nagy példaképem, Rosevelt azért volt jó, mert jó terve volt a válság megoldására.

Egyébként hajlok arra, hogy ez a bejelentés inkább csak terelés: figyelemelterelés - ahogy azt itthon is megszoktuk.

@ASH-25:

Én is úgy vélem, hogy ha lehet, akkor kerüljék el az IMF-et. Pláne, ha mástól is fel tudnak venni hitelt - márpedig tudnak.

@kexi:

Az a baj a Vámúnióval, hogy nagyon erősen SZU utánérzés van benne. No meg egy kicsit KGST-utánérzés. :-) Röviden: jelen formájában nem fog menni. Szerintem többet érnének az oroszok egy szabadkereskedelmi szerződéssel. Minden országgal külön-külön ágazatok szerint lebontva.

ami pedig minket illet - mert erre is illene figyelni -, jelen helyzetből hazánk sokat profitálhatna. Együttműködhetne az oroszokkal céges szinten. Azok ott fejleszteni akarnak, meg felzárkóztatni. Minálunk pedig sok olyan iparág van, amit ők felfuttatni szeretnének.

sorhajóhadnagy 2009.09.18. 00:29:48

@mig8:
"hazánk sokat profitálhatna. Együttműködhetne az oroszokkal céges szinten. Azok ott fejleszteni akarnak, meg felzárkóztatni. Minálunk pedig sok olyan iparág van, amit ők felfuttatni szeretnének."

Mire gondolsz? Nem cinizmusból kérdezem, de milyen iparág van még Magyarországon? Sikerült elq*ni az autóbusz-gyártási együttműködést is a kilencvenes évek végére. Mit látsz perspektivikusnak? A TriGránitnak vannak építési projektjei, de ezen túl? Legfeljebb gyógyszert és vetőmagot szállítunk, bár az jó. Hol van már a Medicor, a Globus, a Finommechanika, stb. Mondj egy magyar céget, amely most innovációban, technológiában többet nyújtana egy orosz partnernek, mint az amúgy tőkeerős nyugati(bb)ak. Komplett iparág magyar segítséggel történő felfuttatását nehezen tudom elképzelni orosz méretekben.

mig8 (törölt) 2009.09.18. 16:21:29

@sorhajóhadnagy:

Én se tudok mindenre válaszolni, mert nincs áttekintésem. De az infóim alapján a szóbajöhető területek:

- élelmiszeripar: feldolgozás
- energiaszektor: finomítók
- autóbuszgyártás
- informatika
- bankszektor

Ez csak pár dolog, de szerintem lenne több is, ha vki - mondjuk a gazdasági minisztériumban - rendesen nekiállna összeszedni. A lényeg, hogy most ne csak mint potenciális felvevőpiac gondoljukn Oroszországra.

A nyugatiak valóban tőkeerősebbek. Nekünk viszont van - lenne - két hatalmas előnyünk. 1. Ismernek és megbíznak bennünk. 2. Mi is ismerjük őket és a gyengéiket. Pontosítok: ezek az előnyök most még megvannak.

Az orosz méretek valóban grandiózusak. De ne akarj "az egész országban eladni almát"! Régen ezt várták el tőlünk, de ma már nem. Ki kell nézni egy jó kis régiót - pl Hanti-Manysinszk - és velük kell leállni bizniszelni.

massziv 2009.09.23. 17:03:20

Az élelmiszer ipar az jó ötletnek tűnik,úgy tudom a szegedi Pick szállit Oroszországba.
Valahol azt olvastam,hogy a magyar borászok azért nem tudtak igazán betörni az orosz piacra(kevés kivételtől eltekintve) mert nem tudták a kért mennyiséget szállitani.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.09.25. 11:38:25

Én csak annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy nagy mázli, hogy míg a ruszkik döglődtek, mi a NATO tagjai lettünk.
Az ilyen cikkek csak megerősítenek ebben.
süti beállítások módosítása