HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Heti sajtószemle, 3. rész (2009.09.07. - 2009.09.13.)

2009.09.14. 19:00 mig8 (törölt)

Most pedig következzen a múlt heti sajtószemlém befejező része, amelyben a fő téma a szénhidrogének lesznek. Pontosabban az, hogy mi is történt az egyik legfontosabb orosz  nyersanyaggal.

Mint ismeretes, a szénhidrogének ára jelentős mértékben esett a válságban. Mostanra ugyan stabilizálódott, azonban az ebből származó orosz bevételek még mindig jelentősen elmaradnak a korábbiaktól. Ez kölönösen igaz a gáz esetében, ahol az oroszok most nagyon sokat kockáztatnak, gondoljunk csak a Déli Áramlatra. Épp ezért érintette kellemetlenül őket az, hogy az ukrán fél emelni akarja a tranzitdíjakat, amit az oroszok fizetnek (ITT). Nem is késett az orosz válasz, amely természetesen elutasító volt, noha korábban belementek bizonyos áremelkedésbe (ITT). Ugyanakkor a Gazprom ezt az árnövekedést nem tudja áthárítani a fogyasztóira teljes mértékben, de azért megpróbálja (ITT).

E nyúlfarknyi hír több szempontból is érdekes. A legfontosabb, hogy ebből már sejthetjük, hogy milyen gázárra számíthatunk legkésőbb jövő januárra kilenc hónappal +/- egy kicsi idővel. Másrészt jelzi, hogy a Gazprom hűséges beszállítója akar maradni az EU-nak. (Áttételesen: nincs szükség a Nabucco-ra.) Fölmerülhet a kérdés, hogy lesz-e ismét gázháború? Jósolni nem tudok, de egy biztos: a következő évben mind Ukrajna, mind Oroszország számára égetően szükség lesz a gáztranzitra és az abból származó pénzekre.

Oroszország költségvetésének bevételi oldalában tekintélyes részt tesz ki az olajexport. Mivel az olaj ára drasztikusan zuhant, ha nem szeretnék, hogy a bevételi oldal elszálljon, akkor - mivel az árra kevéssé vannak hatással - a kitermelést kell fokozni. Pontosan ezt bizonyítja az elmúlt héten az OPEC-nek adott nyilatkozat (ITT). Ez a hír több szempontból is érdekes. Egyrészt elárulja, hogy milyen hatással is volt a válság az orosz  olajkitermelésre. Másrészt láthatunk egy kis áttekintést az orosz kitermelésről számokban. Végül pedig megláthatjuk, hogy miért is zördültek össze az OPEC-kel. Konkrétan: Oroszország piacot szerzett az OPEC kárára.

Azt is tudni kell, hogy egy ekkora zuhanás után a piac korrigálni szokott. Most is ez történt. Az összeomlással kapcsolatos félelmek elültek, a válság ténye megszokottá vált és végülis még mindig szükség van olajra. Azaz az olaj ára elindult felfelé. No persze nem túl gyorsan, de azért Moszkvában ez már optimizmusra adhat okot (ITT).

Persze az olajháború többfrontos. A vezetés ismét próbálkozik hasonló blöffel, mint amivel a BRIC-ülésen is előálltak. Csak most épp azzal, hogy az olajár 100 dollár lehet a közeli jövőben (ITT). Nem zárom ki, hogy igaza lehet, azonban azért ez nem ennyire egyszerű. De legalább megpróbálták, "hátha" alapon. És ha egy ekkora kitermelő vmit nyilatkozik, akkor arra odafigyelnek. Megjegyzem, ezt pl mi, magyarok nem tudnánk csak úgy eljátszani.

Oroszország persze megpróbál új piacokat is szerezni, mégpedig Venezuela személyében (ITT). Hogy mi szüksége lenne pont Venezuelának orosz olajra? Nos, semmi. Annál több viszont az oroszok szakértelmére, mivel a nyugati cégekkel nem épp felhőtlen a viszony. És hát lássuk be végülis mindegy, hogy miből van bevétele egy olajipari cégnek, a lényeg, hogy bevétel legyen.

Az energiaszektorban van még egy fontos töréspont, ahol az oroszok és az EU álláspontja markánsan eltér. És ez a jövő vezetékének az ügye, azaz a Nabucco kontra Déli Áramlat vita. Valamivel korábban a Déli Áramlat gazdái egy zseniális húzással sokkal közelebb hozták a megvalósítást, amikor megegyeztek Törökországgal a vezeték ottani munkálatainak megkezdéséről (ITT). Ugyanakkor közvetetten megindult egy támadás is a Nabucco ellen a lehetséges beszerzési forrásoknál (ITT). Hozzátenném, hogy mi, magyarok a Nabucconak vagyunk elkötelezett hívei, de talán nem ártana a politikának egy kissé hátrébb lépni (ahogy a MOL-verérek is mondják). Ugyanis ha tényleg lesz Déli Áramlat, akkor talán az is jó lenne, ha érintene bennünket, nem?


Nos, a múlt hét eseményei szokatlanul élesen megmutatták, hogy hogyan is gondolkodnak az orosz döntéshozók. Most már csak az a kérdés, hogy hogyan viselkedjünk az orosz medvével ahhoz, hogy a legjobban jöjjünk ki a jelenlegi helyzetből? Az ötelteket a kommentekben várom, a legjobb szerzőjének egészségére a szerzőgárda közösen iszik egy vodkát!
 


14 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: eu ukrajna autó gáz olaj gazprom nabucco sajtószemle opec déli áramlat

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr521380002

Sakk Matt 2009.09.14. 20:44:25

Azoknak, akik nem szeretik, ha a saját pénzükért a saját agyukat mossák: ;-)
google.com/search?q=cache:DeE5yuspELAJ:portfolio.hu/tool/print/2/120759

Sakk Matt 2009.09.14. 21:04:27

Ötlet: ha jól akar járni az egyszerű magyar (aki nem MOL igazgatótanácsi tag meg nem is államtitkár, bár persze nekik használható az ötlet) a Türkméniával folytatott kereskedelemmel, akkor nem földgázt, hanem szőnyeget vásárol onnan.
A türkmén törzsi szőnyegek gyönyörű, értékálló befektetések, amely bármilyen lakásnak (vagy jurtának) díszéül szolgálhatnak.
Azokhoz a durva hamisítványokhoz, amik a NATO szállítógépein mindenféle ellenőrzés nélkül érkeznek Afganisztánból egyrészt könnyen lehet, hogy vér tapad, másrészt kimunkáltságukat és festésüket tekintve közelébe se jöhetnek az igazi Türkméniai türkmén szőnyegeknek.
Ha igazi, szép, tanusítottan Türkmén manufaktúrából származő szőnyegbe akarod fektetni infláció és válság ellen a pénzedet, fordulj bizalommal Sakk Matthoz! A Budapesten elérhető legjobb árat és minőséget garantálom, tudok mutatni fotókat és el tudom mesélni, hogy mire kell egy szőnyegnél odafigyelni, mitől lesz igazán értékes.

Nos, kiérdemeltem az egészségemre a vodkát?

mig8 (törölt) 2009.09.14. 21:05:39

@Sakk Matt:

A cikket, amit javasoltál, felhasználtam a szemle írásához. Bár a Portfólión most már a fizetős tartalmak közé tartozik, ez igaz.

Szóval köszönöm és arra kérlek, hogy ha legközelebb a témába vágó cikket találsz, akkor ne habozz lementeni és linkelni! :-)

Eddig a te egészségedre fogunk inni. Bár ez nem ötlet, csak helyzetértékelés. Ejnye, Sakk Matt, azért te ennél jobbat is tudsz!

mig8 (törölt) 2009.09.14. 21:13:44

@Sakk Matt:

Elnézést, az előbb még csak az első kommentedet olvastam.

Természetesen kiérdemled a vodkát - ha nem lesz jobb tipp.

Személyes irigységem az, hogy te már fekhettél ilyen szőnyegeken. Amiket én láttam (Budán, arab szőnyegkereskedő), azok ára megfizethetetlen nekem. :-)

Azért ha kérhetem, a MOL igazgatóságát ne sértegessük. Egyrészt, mert alaposan kiérdemelték, hogy ottlehetnek (bár nem biztos, hogy kedvem lenne utánukcsinálni mindent). Másrészt, mert ha ők nem lennének, akkor ma már vagy az ÖMV, vagy más cég kénye-kedvétől függnénk. (Ezért minden tiszteletem Hernádi úrnak és az igazgatóságnak, de ez most mellékes.)

Sakk Matt 2009.09.14. 22:01:33

@mig8: Na, én annál sokkal jobb áron tudom neked behozni. Az a várban lévő szőnyegkereskedés irgalmatlan haszonkulccsal dolgozik.

mig8 (törölt) 2009.09.15. 21:03:39

@Sakk Matt:

Köszönöm, ha alkalom adódik rá, felkereslek. :-)

De most vissza a témához, messzire kanyarodtunk tőle!

khl&nhl 2009.09.15. 21:18:15

Zdraszvujtye!esetleg egy cikket a cserkizon rünök-ről??nagyon nagy gáz ami ott folyik most az előbb néztem róla egy "perdacsit" az NTV én...huha azért leesett az állam!a magyar piacok hozzá képest nyecsego!szerintem lenne róla értelme írni!sps :)

mig8 (törölt) 2009.09.15. 21:37:11

@khl&nhl:

Привет! Az NTV nálam sajnos nem fogható... De pontosan mit is értesz "nagyon nagy gáz" alatt?

Amúgy meg köszönjük a tippet, remélem vkinek lesz kedve hozzá az épp aktuális posztja mellett.

sorhajóhadnagy 2009.09.16. 00:10:12

Csak egy-két kérdés: mikor és hol mondták a MOL-vezérek, hogy hátrább kellene lépnie? Mitől hátrább? Kik a MOL-vezérek? És kinek mondták? Forrás?
Más: a Nabucco és a Juzsnij potok hívei már-már külön szektákba tömörülnek, szidják egymást, mint a bokrot, hitvita és vallásháború zajlik, és egyelőre egyik projektből sincs még semmi. Bocs, pénz annyi van, amennyit az EU tavasszal kisírt Merkel asszonytól, de az nagyjából a Nabucco menedzsment és az irodisták bérére kell. Az európai gázkereslet visszaesése legalább ennyire ijesztő a Déli Áramlatnak is. Jut eszembe, a sokkal biztosabb projektnek hitt Északi Áramlat is áll. Nincs lóvé. Szóval az egész hiszti a muszkák gázimperializmusa miatt - amelynek kapcsán elég szelektíven a MOL-vezérek is verték a tamtamot a Szurgut megjelenése miatt - most éppen lappad. Szenzációhajhász újságírók és populista politikusok, no meg az ügyeletes Oroszország-szakértők vesszőparipája, de néhány héttel később mindig más történik, mint amit jövendölnek. Sebaj, kezdik elölről.

mig8 (törölt) 2009.09.16. 07:29:59

@sorhajóhadnagy:

A soraidból kitetsző cinizmusból azt érzem, hogy van vmi a bögyödben. Nosza, rajta, mondd el, hátha nem is olyan nagy hülyeség! Én legalábbis kíváncsian várom, mert szerintem tudsz vmit, amit én nem.

sorhajóhadnagy 2009.09.16. 08:02:13

Egy fenét cinizmus! Csak ha elejtesz egy érdekes félinformációt, illene leütni a labdát. A történet ugyanis valóban érdekes lenne. Emlékezetes, hogy amikor megválasztása előtt két nappal 2008-ban Medvegyev itt járt Budapesten, általános meglepetésre Gyurcsány nem a MOL-t, hanem az MFB-t tette meg a DÁ hazai projektcégének. Hogy miért, arról politikai színezetű találgatások és pletykák kavarogtak a sajtóban, de tény, hogy a MOL-nak nem esett jól. Utána a cég inkább a Nabucco-remények élesztgetésében jeleskedett, meg a Szurgut keltette pánik leküzdésével. Noha - tegyük hozzá - Miller révén Hernádinak nagyon jó Gazprom-kapcsolatai vannak.
Most úgy tűnik, ismét beleszól az ügybe a hazai politika: figyelemreméltó, hogy Orbán Viktor már nem a DÁ mint olyan leállítását követeli, csak az MFB-s hazai projektcég jegelését. Következtetés?
A Nabucco-DÁ vitából azért van elegem, mert a politika felszínes síkján mozog. Ám mivel a jelek szerint enyhül az amerikai nyomás (Mat Bryza kevesebbet utazgat a térségben), talán higgadtabban is lehet majd erről tárgyalni.

mig8 (törölt) 2009.09.16. 08:56:25

@sorhajóhadnagy:

Kösz. Ebből a szempontból még enm jutott eszembe megvizsgálni a történteket, de határozottan érdekesnek tűnik.

Következtetés. Két dolog jut kapásból az eszembe. Az MFB-t viktorunk minimum ellenoldali banknak tartja. Valamint rájött arra, hogy a DÁ reálisabbnak tűnik.

Nabucco-DÁ vita. A Nabucco szerintem nem elvetélt ötlet, csak épp a beszerzési forrásnak kellene másnak lennie. Személy szerint én úgy vélem, hogy ha Irán lenne az input, akkor nem lenne miről vitázni. Csak épp Irán most a fekete bárány a jenkiknek, akik előtt meghajolt az EU. A jelenlegi olvadás pedig inkább az új elnök, Obama megváltozott szempontjainak köszönhető.

De abban igazad van, hogy a sajtóban megjelenő események elég felszínesek. Én azért örültem nagyon a múlt hét eseményeinek, mert egy kicsit bepillantást engedett az orosz politika mélyebb rétegeibe. De ilyen se lesz mindig.

massziv 2009.09.17. 23:05:33

Az igazán értékes türkmén szőnyegekre kiviteli engedély kell az országból(persze nem megoldhatatlan).Amikor a türkmén barátnőmet elvittem itthon egy szőnyegboltba ahol többek között voltak türkmén szőnyegek akkor a minőség láttán csak mosolygot:-)Ha valaki Ashgabatban jár annak ajánlom a szőnyeg múzeum megtekintését,igazán érdekes.

Sakk Matt 2009.09.18. 13:11:37

@massziv: Persze, a kiviteli engedély szükséges, de nekem már megvan. A magyarországi szőnyegkereskedésekben kapható Türkmén szőnyegek általában nem Türkméniából, hanem Afganisztánból származnak, és a NATO szállítógépein hozzák be őket elég gyanús körülmények között. A minőség nyilván gyatra, hiszen a jó minőségű szőnyeg készítéséhez hosszú idő és nyugalom kell, valamint biztos tudat, hogy nem fogják elvenni erőszakkal. Afganisztánban ezek a feltételek nem adottak, ezért ott most ritkán készül minőségi szőnyeg.
De közös érdek, hogy barátnőddel terjesszétek Magyarországon a szőnyegkultúrát! Legalább egy Kedzsebét egy imaszőnyegtől tudjanak már megkülönböztetni az emberek.
süti beállítások módosítása