HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Propaganda

2009.06.10. 07:00 Volk

     Új frontot nyitnak a szilovikok. Kinyújtják hideg, inas, nyirkos kezüket a képernyőből, aztán kidugják a fejüket, iszonyatot árasztó gombszemeik ki-kivillannak az arcot sötét, jéghideg homályba rejtő, acélosan csillogó haj alól. Kint van már az egész torz, egyenruhás test, a pincék kicsapódott párája puhán tompítja a vállapok csillagainak fényét. A lény végigkúszik a nappali szőnyegén széles, nyálkás sávot húzva maga után, felmászik a fotel karfájára, a dívány háttámlájára, és a füledbe böfögi: a... terror... rossz... a... terror... rossz...

 

     Hipnózis

     A Moszkovszkij Komszomolec birtokába jutott (átadott?) titkosszolgálati projekt frappáns címe: Követelmények egy specializált, a terrorizmus megelőzése és a terrorizmus ideológiájának való ellenállás kérdéseivel foglalkozó televíziós műsorciklus létrehozására vonatkozó, állami szükségleteket kielégítő szolgáltatások nyújtásához. („Требования к оказанию услуг для государственных нужд по созданию цикла специализированных телевизионных передач по вопросам профилактики терроризма и противодействии идеологии терроризма.”) Hogy miről is van szó? Összességében erről:

"Irtsuk ki a kémeket és a diverzánsokat, a fasizmus trockista-buharinista ügynökeit!" (Igumov Szergej Dmitrijevics, 1937)


     A propaganda akkor is propaganda, ha ROSZTA-ablakok hirdetik, és akkor is, ha a reklámszünet után nyomják az arcunkba társadalmi célú hirdetés címén. Esetünkben a propaganda célja az anyag tanúsága szerint az, hogy az emberek immunissá váljanak "a terrortevékenységbe való beszervezéssel szemben". Ez pedig úgy érhető el, hogy világossá teszik "a terrorizmus pusztító, jogellenes, embergyűlölő lényegét", és meggyőzik az állampolgárt "a bármilyen cél érdekében alkalmazott megfélemlítő erőszak" kilátástalanságáról és pusztító voltáról. Hogy pontosan milyen formában, még nem tudni, de a lakosságban tudatosítani szándékozzák, hogy a terrorcselekmények büntetése elkerülhetetlen. A különleges szolgálatok imidzsén is javítanának, ellenben a terrorista hősökről szóló mítoszokat szertefoszlatnák. A retorika szerint oszlopos szerepet kapnának a "korábban terrorcselekményeket elkövető, de bűneiket megbánó személyek", illetve "felszólalnának a kultúra és művészet kiemelkedő alakjai". Ja, és megtámogatnák "fiatal, tehetséges énekekesek és esztrád-előadók fellépéseivel". Gyima Bilánnal, nyilván.


     ?

     És itt, kérem szépen, engedtessék meg hülye tekintettel a tarkóm vakarnom, mert nem értem. Először is kinek szól ez? Oroszország oroszainak? Azoknak, akik inkább átmennek az utca túloldalára, ha meglátnak négy kaukázusit? Igen, őket meg kell győzni, hogy ne működjenek együtt a szélsőségesekkel. Vagy a pont a kaukázusi terroristáknak, akik újabb Beszlánon törik a fejüket? Valóban, nekik igazán szólhat egy olyan sorozat, amelyik az orosz karhatalmat is népszerűsíteni kívánja, kiváltképp akkor, ha mindennek még bűneiket bevalló és megbánó (értsd: áruló) hittársak is utánugatnak. És talán fiatal, tehetséges előadók, mondjuk - követve a projekt logikáját - a Viagra-lányok, akiket bármelyik klipjükért legalábbis leköpdösnének a kaukázusi országok túlnyomó részében, az öltözködési stílusukról nem is beszélve.
 

     Célcsoport

     Iróniát félretéve: a "kaukázusi nemzetiségű személyeknek" szól. A csecsenföldi robbantóknak, a most tizenéves srácoknak, akiknek az apját agyonlőtték Groznijban, az ő családtagjaiknak. Vajon elég meggyőző tárgyalási alap-e a "legyetek jók" azok számára, akik a nevezett terroristákat történetesen nemzeti hősnek tekintik? Ezt a mítoszt nem lesz könnyű szertefoszlatni. Lehet a megfélelmítő erőszak értelmetlenségéről is beszélni, de az elmúlt 10 év után ez - fogalmazzunk finoman - hitelességi problémákat vet fel, és nem csak az Amnesty International szerint. Az elsuttogott "terror rossz"-t sokhelyütt "a terror orosz"-ként hallják. És még kevésbé érthető egy ilyen projekt azután, hogy áprilisban bejelentették: a legforróbb gócpont, Csecsenföld végre békés.
 

     A függöny mögött

     Nem az a baj, hogy benne vagyunk a sz*rban, hanem hogy kevergetik. Aki eddig robbanószert kotyvasztott a kamrában, az továbbra is rója a Netet új receptek után kutatva. A társadalmat rágó problémák, így pl. a kaukázusi piacmaffiáé a nagyvárosokban, nem hogy megmaradnak, de a  filmektől a feszültség csak tovább nő. Nehezen hiszem, hogy az illetékes orosz szervek ezzel ne volnának tisztában. Ha a projekt megvalósul, akkor olaj lesz a tűzre, semmi más. Illetve régi, szép időket felidéző propagandafilm; hab a tortán, hogy céltalan. És még valami: figyelemelterelés. Mondjuk arról, hogy az orosz gazdaságnak kifogyott a szuflája, és hogy mi is várható emiatt a közeljövőben.


2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: tv televízió propaganda csecsenföld terrorizmus kaukázus agymosás kaukázusiak

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr941175025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.06.10. 07:18:44

Én is elgondolkodtam azon, hogy mi a fenét akarnak a titkosszolgák? Merthogy a zemberek ma már inkább az ilyesfajta propagandára immunisak (a terroristákat meg igyekeznek elkerülni).

De azt gondolom, hogy ez a "vmi" sokkal inkább szép példája az oroszok gondolkodásának: ez hatalmi attitűd. Miszerint csak annak a szavára hallgat bárki is (szerintük), aki erőt tud felmutatni. Hát ők aztán izmoznak rendesen! Legalábbis a szavak szintjén... :-)

sorhajóhadnagy 2009.06.10. 10:37:00

Elolvastam az MK cikkét, attól nem lettem okosabb. Azért mégis csak bulvárlap, nem derült ki, mikori keltezésű és milyen szintű az állítólagos dokumentum, és melyik "szilovik" szervezet készítette. Ja, és csak tervezet vagy elfogadott döntés-e? Egyébként a televízió propaganda-használata terrorizmus kapcsán nem orosz specifikum, az amerikai 9/11 után az összes amerikai televízió kampányt indított a nemzeti büszkeség felkeltése mellett a szélsőséges indulatok ellen is (elvégre helyenként mecseteket gyújtottak fel), de ugyanúgy a londoni 7/7 (a metrórobbantások) után a brit kormány is lokális szinten kérte a médiát, hogy a muszlim közösségekben "figyeljenek oda" a témára.
A gond inkább az, hogy a jelek szerint most is tipikus csekista-bürokratikus baromságról van szó, és ami különösen veszélyes, érezhetően összemossa a szélsőséges veszélyt ("extremizmus") a terrorizmussal. Ha pedig az előbbi célcsoportja a fiatalság és az alkotó értelmiség, akkor ugye minden tiltakozást a válság miatt romló helyzetre be lehet sorolni ide. Mert aki tüntetne a gazdasági megszorítások ellen, (amennyiben nem az állami szakszervezetek, a Szpraved.Rosszija vagy a kommunisták gőzlevezető fórumain teszi)szélsőséges, ergo terrorista.
A másik elem a Volga-melléki és kaukázusi muszlim tényező. Különösen az utóbbi. Hát, Csecsenföldön ugye az a terrorista, aki a Kadirov-klánnak nem tetszik. De Ingusföldön és Dagesztánban adhatnak bármit a tévében, focin vagy birkózáson kívül, nem sokan fogják elhinni. A nyomor, az önkény (egyébként nem az oroszokkal van bajuk sokszor a "lázadóknak", hanem a helyi hatalom elosztásával és a kilátástalansággal) miatt fognak fegyvert.
süti beállítások módosítása