HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Játsszunk demokráciásat!

2009.06.04. 07:49 Nyeznajka

Ha egy emberre éveken át rájár a rúd, ha a világ nagy része – ha nem is utálja – de el nem ismeri, akkor az ember könnyen elkeseredetté válik, megragad minden gyönge fűszálat. Egy ilyen  száradó fűcsomónak - apró kínálkozó esélynek tűnt Dél-Oszétia számára a parlamenti választások. Reméljük, ezzel inkább magukat akarták megnyugtatni, nem a nyugatot meggyőzni mert ha mégis akkor a vezetés még hülyébb, mint amilyennek kinéz. 

Dél-Oszétiában nincs nagy múltja a demokratikus választásoknak. Még jó, hogy találni egy országot, mely ha már amúgy is gyakran vállalja magára a nagy testvér szerepét, miért pont az elekciók rejtelmeibe ne vezesse be az ifjú nebulót. Persze ha korrektek akarunk lenni – akarunk! – meg kell jegyeznünk, hogy az említett bátynak (vagy nővérnek?) is komoly hiányosságai vannak e téren, a putyini gyakorlat nem feltétlenül az etalonnak tartott nyugati demokrácia felé visz, de ezen jobb lesz nem (most) leakadnunk.

Dél-Oszétia olyan tehetséges tanítványnak minősült, hogy több téren is rögtön utolérte mesterét. Persze az Egységes Oroszország legutóbbi 64%-hoz még gyúrniuk kell egy keveset – 44%-ot szerzett a legnagyobb elnök-barát párt (mert több ilyen van), de azt mondom ami késik, nem múlik. Főleg mivel Kokojti (a dél-oszét elnök) tényleg jól megtanulta a leckét. Tanárúrkérem, először is kinevezzük „A pártot”, neve és egyszersmind a szlogenje is az „Egység”. Felkészültebb olvasóinknak bizonyára rémlik valami ilyesmi úgy ’99 környékéről Oroszországból. Nos igen, ezzel a névvel kezdte pályafutását Putyinnal, a mára dicső karriert befutott orosz mamutpárt. (Érdekes, vajon az évek múlásával a dél-oszét verzióból Egységes (Dél-?)Oszétia  lesz, vagy nem vesződnek ezzel, és egyszerűen átveszik az oroszoktól a nevet is.)

Ezekután, mivel az mégse járja, hogy pusztán egy párt jusson be a parlamentbe, létrehozunk egy kisebb pártot is, ami szintén minket támogat, de kicsit azért mégis máshogy. Legyen a neve Néppárt. Ha véletlenül pont volt egy ilyen nevű ellenzéki csoportosulás is, az nem veszi kedvünket, reménykedünk benne, a miénket jegyzi be a választási iroda. Tippelhetünk vajon így történt-e. Aztán beengedjük még a kommunistákat, mert ellenzék mégis kell. Az meg, hogy azon a húsz százalékon kívül, aki rájuk szavazott, mindenkinek leesett már a tantusz, hogy talán ők mégse jelentnek alternatívát, még direkt jó is.

Nem baj, hogy az ellenzék és a független megfigyelők szerint is komoly visszaélések történtek. A pletykákból szemezve: nem volt választási jegyzék, aki fel tudott mutatni egy dél-oszét útlevelet az szavazhatott, ha úgy tartotta kedve több helyen is. Bár – továbbra is a pletykák szerint – jellemzően nem tartotta, mert helyenként fegyveresek hajtották szavazni az embereket. A részvétel mindenek felett! Mert az legitimál.

Igaz, hogy ezt egyedül Moszkva gondolja még így, kijelentve, hogy az eredménnyel megelégedett. Más nemzetközi szereplő ugye nem ismeri el az országot, tehát akár el is engedhetnék a fülük mellett a választások hírét, de azért az USA, EU, NATO mind bejelenti, - biztos ami biztos - hogy választások ide vagy oda, Dél-Oszétia a szemükben továbbra is Grúzia része marad. Nicaragua véleménye egyelőre nem ismert.

Persze könnyű cinikusnak lenni, meg kritizálni. A helyzet ott a Kaukázusban nem valami rózsás. A Grúziában sem volt jó, most kvázi függetlenedve se túl jó, és nem nagyon látszik a kiút. A választási események tragikomédiába illőek voltak. Csak az aggaszt, hogy amíg mi itt nevetünk, addig az oszétoknak bizonyára sírni lenne kedvük.


5 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: választások putyin dél oszétia kokojti

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr751160473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.06.04. 09:14:07

A nyugattal szemben csak az erő felmutatásával lehet politizálni.Elég volt már abból,hogy lépten-nyomon lesajnálják Oroszországot.Dél-Oszétia az Oroszoké..Nem szabad engedni,hogy beleszóljanak a belügyekbe.Putyinról meg csak annyit,hogy rajta kívül nem látni olyan erőskezű vezetőt (vagy jelöltet) aki összefogná és egyben is tartaná a Birodalmat..A demokráciát tanulni kell..És érezni annak szükségességét legbelül is..A következő generáció majd eldönti,hogy melyik útra lép..

orangutan 2009.06.04. 09:15:02

"Ha véletlenül pont volt egy ilyen nevű ellenzéki csoportosulás is, az nem veszi kedvünket"

Hasonló módszerrel találkozhattunk már Kárpátalján, ahol a 2002-es választásokon a beregszászi választókörzetben a KMKSZ és az UMDSZ jelöltjét is Kovács Miklósnak hívták. Gondolom, ott is csak véletlen egybeesésről lehetett szó.

Czelder Orbán 2009.06.04. 14:44:20

@RUSZKIBAKA:
Van egy pikantériája annak, hogy te véded itt az oroszokat...

Én egyébként nagyon várom már, hogy mikor fog (fog-e?) bukni Szakácsvili Mihály.
Dél-Oszétia egy nyavalyás kis csempészállam, egy maffiaközpont állami funkciókkal feltuningolva, mint Koszovó.

Nagy kár Grúziáért.

mig8 (törölt) 2009.06.04. 20:53:12

Ugyan mondja már meg nekem vki, hogy Oroszország miért nem engedi egyesülni a két Oszétiát? Egyáltalán volna-e erre igény magukban az oszétokban?

Nameg az is jó kérdés, hogy mi lesz Abháziával? Az smafu?

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.06.04. 23:13:35

@mig8: Hát még ha lenne is, vannak némi gyakorlati nehézségei a dolognak. Hogyan egyesüljenek?
Dél-Oszétia olvadjon be Oroszországba? Ez tetszene az oszétoknak és az oroszoknak is, bár valószínűleg a világ többi része, mint birodalmi hódítás kezelné.
Észak-Oszétia függetlenedése meg nem tudom, hogy kedvükre lenne-e egyáltalán maguknak az észak-oszétoknak. Egy már-már életképtelen törpeállam, két egymással nem túl rózsás viszonyt tápláló ország között. Arról nem is beszélve, hogy egy régiójának kiválási törekvését Moszkva se nézné jó szemmel.

Abházoknál mintha egyelőre csend lenne. Majd ha lesz valami említésre méltó, akkor írunk róluk is.
süti beállítások módosítása