HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Új orosz nemzeti biztonsági stratégia: az EU elfelejtve, felkészül...

2009.05.26. 12:46 misa_80

Jelcin és Putyin után végre Medvegyev is előállt a saját biztonságpolitikai stratégiájával. Ahhoz képest, hogy senki nem várt tőle meglepetést, új elem mégis akad. Nem csak abban, amit leír a stratégia, hanem főleg abban, amit nem: az Európai Unióról nincs nagyon szó. Egy új barátság veszi kezdetét?

Május közepén bocsátották ki az új orosz nemzetbiztonsági stratégiát, mindannyiunk kedvenc olvasmányát. A szokásos közhelyáradatból és diplomáciai álnyelven írt szóvirágokból emberes feladat kihámozni, hogy mi késztette Medvegyev elnököt arra, hogy a 2000-es stratégiához hozzányúljon. De megéri: lehet, hogy egy durva világpolitikai változásnak az előhírnökét olvashatjuk.

A 2000-es világos beszéd volt: a gazdaságilag nem túl erős Oroszország egyetlen kitörési pontja önmaga katonai hatalomként való definiálása, ennek megfelelően a kilencvenes évek seggnyalásával szakító Nyugat-kritika, jellemezte a stratégiát, és belengette az atomfegyver használatát is. Az orosz vezetés már 1993-ban lemondott arról a szovjet időkben hangoztatott elvről, hogy nem vet be elsőként atomfegyvert (szegény Gorbacsov azóta is rosszallóan nézi a világbéke alakulását, de nem ezért kritizálja mostanában a Kremlt), a 2000-es stratégia már egyenesen úgy fogalmaz, hogy az atomfegyver bevethető, ha Oroszországot vagy szövetségeseit támadás éri, és minden más eszköz kimerült a fenyegetés elhárítására.

Az új stratégia két változást konstatál: Oroszország kilábalt a válságokból (a mostani ebből a szempontból közömbös, nem is foglalkozik vele az anyag túl sokat), stabil nagyhatalomként néz szembe a kihívásokkal, másrészt megszűnt az USA dominanciája. Az utóbbi évek orosz diplomáciájának kulcsszavát, a "multipolaritást" kidobták a szótárból, úgy látszik, az csak addig kellett, amíg Oroszország meg nem erősödött. És nem is finomkodik túlságosan a szöveg, ezért az öndefinícióért dolgoztak az elmúlt évtizedben: „Oroszország erőforrás-potenciálja és annak pragmatikus felhasználása kiszélesítette lehetőségeit befolyása megerősítésére a világban”.

Az EU-t elintéző rövidke bekezdés annyiban érdekes, hogy nincsen benne semmi konkrétum, még az eddigi állandó szókapcsolat, a "stratégiai partner" sem szerepel. Az EU biztonságpolitikai szempontból nem játszik az oroszok szerint. Ez a vélekedés egyébként egybecseng az amerikai értékeléssel is.

Nem nehéz kitalálni, hogy ki ugrik be a megüresedett helyre, ki az új stratégiai partner. Hát persze: az Egyesült Államok. Az orosz-amerikai kapcsolatok újraindításának szellemében a stratégia a közös érdekeket sorolja fel: leszerelés, terrorizmusellenes harc, regionális konfliktusok stb, és az ellentétekről csak ködösen, felelősöket nem említve beszél.

Júliusban jön Moszkvába Obama, ez a stratégia alaposan előkészítette ezt a találkozót. Medvegyev személyesen is érdekelt abban, hogy jól alakuljanak a kapcsolatai Obamával, a válság is a barátkozásoknak kedvez, ez a stratégia pedig egy burkolt fenyegetésekkel és nyílt udvarlásokkal teli felhívás Oroszország és az Egyesült Államok szövetségére. 

Azért csak óvatosan, ismerjük a mondást: az elefántok akár háborúznak, akár szeretkeznek, a fű mindig szenved! 


7 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: biztonság fegyver olaj medvegyev

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr841144602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nash vs. Keynes 2009.05.26. 17:59:28

„Oroszország erőforrás-potenciálja és annak pragmatikus felhasználása kiszélesítette lehetőségeit befolyása megerősítésére a világban”.

Hej haj. Miért érzek gázszagot..?

mig8 (törölt) 2009.05.27. 07:41:25

Kíváncsian várom, hogy mit hoznak ebből. Oroszország lassan rájön arra, hogy az USA neki egyre kevésbé ellenfél, sokkal inkább sorstárs, akivel bár nem feltétlenül kedvelik egymást, de érdekeik sok tekintetben azonosak.

Egyébként Medvegyev egyre szimpatikusabb: sokkal kevésbé teng túl benne a nagyhatalmi hozzáállás, mint akár csak Putyinban. Szerintem jó reálpolitikus.

sorhajóhadnagy 2009.05.27. 16:24:24

Átrágtam magam az eredeti dokumentumon. Nagy lehet az öröm, a Biztonsági Tanács illetékesei kipipálhatják, hogy "már nekünk is van ilyen stratégiánk". Ennek ellenére elég sok benne az önellentmondás: egyrészt hivatkoznak az erőforrás-potenciálra, majd két fejezettel később ennek hátrányáról értekeznek. Korrektül megemlítik benne Oroszország Anyácska lemaradását a technológiai fronton (mint veszélyt, illetve kockázatot), utána hosszasan siránkoznak a mai fiatalság hazafiatlanságán. Nekem úgy tűnik, az orosz kormányzati bürokrácia tipikus termékéről van szó - mindegyik tárca beküldte a saját inputját, a liberális pénzügyérek, az ókonzervatív szilovikok, a birodalmi nacionalista ideológusok és a kultúra széplelkei - végül valakik szépen egybeszerkesztették a szövegeket. Ennyi, komolyabb következtetéseket ezekből a tirádákból nem lehet levonni.

De mindenképpen köszönet a nahodkáért, így is tanulságos, hiszen isztocsnyikról van szó!

sorhajóhadnagy 2009.05.27. 18:16:28

Ha érdekel valakit, a Nyezaviszimaja Gezeta nem túl hízelgő kritikát jelentetett meg az irományról:

http://nvo.ng.ru/concepts/2009-05-22/1_strategy.html?mthree=1

Különösen azt nem érti a szerző, hogy a Szergyukov-féle haderőreform minek alapján kezdődött, ha csak most gyártottak hozzá stratégiát, és a kettő között miért nem látszik túl sok összefüggés. Bardak, odnyim szlovom.

misa_80 2009.05.27. 19:02:33

hát igen,
ez a stratégia inkább tűnik taktikának. obama látogatása előtti nekibuzdulás. szerintem.

mig8 (törölt) 2009.05.28. 07:15:00

@sorhajóhadnagy:

Érdekes lesz látni, hogy az orosz politika mennyire fogja tartani az ebben az iratban lefektetett irányt.

Egyébként valljuk be, máshol is így készül a stratégia, nem? Mindegyik tárca leírja azokat a fő feladatokat, amelyeket maga előtt lát, aztán a sok elképzelést vkik összefésülik. Csak persze jobb helyeken azért van némi egyeztetés is a tárcák között, ill. van visszajelzés is az elképzelésekről. Vmint ennek függvényében korrigálják a tárcák a saját elképzelésüket.

Az pedig miért baj, ha az erőforrás-potenciálnak mind az előnyeit, mind a hátrányait megtárgyaljuk?

Amúgy pedig szerintem is butaság azon siránkozni, hogy a mai fiatalság milyen.

sorhajóhadnagy 2009.06.08. 12:16:34

Azt hiszem, konszenzusos álláspontunkhoz közel álló elemzés Fjodor Lukjanovtól, amelyet bizarr módon a Washington Post közölt le:

www.washingtonpost.com/wp-adv/advertisers/russia/articles/opinion/20090601/new_strategy_for_a_changing_world.html

Tetszett az a megállapítása, hogy a stratégiai tervezés vágya ezúttal nem párosult intellektuális töltettel.
süti beállítások módosítása