HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Kudrin: vétettünk hibákat

2009.03.05. 07:49 Nyeznajka

40 milliárd dollár - külföldi befektetők által kivont pénz, egy hónap alatt. 216 milliárd dollár - ősz óta a rubel árfolyamának kontrollálására költött mennyiség. 8% - a várható GDP-hez viszonyított államháztartási hiány. És ez csak egy pár adat az orosz gazdaság jelenlegi állapotáról. Beszélhetnénk még a rubel, az olaj, és az összes orosz tőzsde zuhanásáról is. Anélkül, hogy a részletekben elmerülnénk szögezzük le, odaát is igen nagy a baj.

Eddig azonban a hivatalos álláspont az volt, hogy bár valóban látszódnak a kisebb-nagyobb gondok, minden a legnagyobb rendben, az országot irányító tandem kezében tartja a dolgokat. Mára azonban világossá vált, hogy továbbra is azt sugallni, hogy semmi probléma, nem túl jó taktika a nép szemében. Hisz’ manapság egy gazdasági hír láttán/hallatán még a legnagyobb gazdasági analfabéta számára is feltűnik, a „krízis”, „csőd”, „hiány”, „esés” szavak szokatlan áradata.

És mivel az istenadta nép már csak olyan, hogy előbb fogalmazódik meg benne, a „ki miatt” kérdés, mint a „miért”, valakire rá kellett húzni a vizes lepedőt. Ez a nem túl hálás feladat Alekszej Kudrin pénzügyminiszternek jutott. Azért nem kell félteni, nem valószínű, hogy ezzel derékba törne pályafutása. Főleg mivel nem kellett kiállnia főműsoridőben az 1-es csatorna színpadára, hogy "ide lőjetek". Ami azt illeti egész Amerikáig futott, és ott egy CNN interjúban említette meg mintegy mellékesen, hogy valóban követtek el hibákat, melyekért részben ő is felelős. 

Követtek el hibákat akkor, amikor az elmúlt évek magas olajárai mellett nem költöttek a gazdaság diverzifikációjára. Akkor, amikor túl gyorsan, túl sok rubel költöttek, ezzel hirtelen erősítve a rubel árfolyamát és magasra emelve az inflációt. Akkor, amikor az erős rubel kecsegtetővé tette a deviza-alapú hiteleket, így a lakosság és a vállalatok nagy adósságokat halmoztak fel.

Nem tartja viszont hibás döntésnek azt, hogy a kormány az aranytartalékainak harmadát beleölte a rubel-devalváció ütemének csillapításába. Mint mondta „a rubel leértékelése simán ment, így sikerült elkerülni egy a 98-as válságéhoz hasonló pánikot a lakosság köreiben”. Az emberek nem vesztették el a hitüket a bankokban, továbbra is a pénzintézetekben tartják pénzüket. De ennek nagy ára volt: a Stabilizációs alap, minden orosz büszkesége, melyben fénykorában 157 milliárd dollárnyi tőke pihent, a jelen állás szerint maximum két évre elegendő, a költségvetésen tátongó egyre nagyobb rések betömésére.

Márpedig ezekből a résekből a költségvetésen nincs hiány. Érdekes, hogy míg a világ legtöbb országában, az olajár zuhanását a válság következményeként tartják számon, az oroszok inkább mint a válság egyik okáról beszélnek róla. Kudrin szerint magas olajárra nem lehet számítani a következő öt, de lehet, hogy húsz évben sem. Vlagyimir Milov energiaügyi miniszter is hasonló véleményen van: „be kell látnunk, hogy az olaj nem lesz újra 100 dollár. Ugyanakkor a kormány ezt nem igyekszik elismerni. A kivárás politikáját alkalmazzák ugyanúgy, mint a 80-as években.” És bár Kudrin szerint az eddiginél keményebb gazdaságpolitikára van szükség, Putyin eközben épp a Stabilizációs alap intenzívebb felhasználásáról beszél.

Ugyanakkor, hogy ne törjön ki teljes apokalipszis Oroszországban Kudrin sietett leszögezni az eddig elért sikereket is. Egyrészről a tőkekivonás februárra jelentősen csökkent, mégpedig a rubel további gyengülésének elmaradása miatt. Másrészről pedig bár az orosz tőzsdeindexek majdnem 70%-ot estek, ezt a növekedést ők mintegy öt év alatt produkálták, míg az USA tőzsdéi már tíz éves mélyponton vannak. A kérdés csak az, hogy vajon az oroszok a jövőben is képesek lesznek-e a válság előtti évekhez hasonló növekedést produkálni – immár magas olajárak nélkül.


23 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: válság rubel kudrin sztabfond

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr54982272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.03.05. 09:30:37

ez az olajban bízást elkúrták nem kicsit nagyon:-)

F_Jikov 2009.03.05. 10:30:28

Ott követték el az egyik hibát, hogy az energiahordozók bevételeiből nem kezdték el a gazdaság drasztikus modernizálását és diverzifikálását. Helyette elkezdtek nagyhatalmat játszani, hadseregfejlesztés stb., plusz szociális programok. Eredmény: egy monokultúrás gyarmati gazdaságra emlékeztető ország, ahol a gázon és az olajon kívül alig termelnek valamit. Ez is a csekista mentalistás és a Putyin-rendszer eredménye...

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.03.05. 10:48:35

Nekem az a gyanúm, hogy mikor elszálltak az olajárak és a ruszkik naponta milliárdokat kerestek és döngették a mellüket, akkor az óceán túloldalán eljött az idő egy jó kis válság előidézésére. Az erős hamarabb kimászik belőle.
Nagyon úgy néz ki, hogy ott nem szalmával van tele a vezetők feje. Persze ehhez kell egy olyan nép is, aki összefog, ha baj vagy feladat van, amit már bizonyítottak.

Tuvalu 2009.03.05. 11:08:59

Ha pedig nem kezdenek el nagyhatalmat játszani, akkor már régen szavuk nem lenne Ukrajnában, Grúziában, a "sztán"-országokban, meg ki tudja mi menne a Kaukázusban.
Nekünk persze jobb lenne, de saját szemmel nézve nem biztos hogy rosszul választottak.
Oroszországnak fontosabb a nagyhatalmiság, mint a lakosai jóléte.

eN 2009.03.05. 11:17:10

@Ludas Matyi Online:
nem kell ide összeesküvés-elmélet, egyszerűen balkáni módon szórták a pénzt mikor volt, és nem is igyekeztek mögélátni a folyamatoknak, el voltak foglalva a saját álproblémáikkal mint Hodorovszkij és az ellenzék, újságírók basztatása, aztán jött a pofáraesés.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.05. 11:25:38

@Ludas Matyi Online: azért összeesküvés-elméletek gyártásába én nem mennék bele. Az én meglátásom szerint túlságosan a földhöz döngöli az amcsikat is a válság ahhoz, hogy az egészet ők kreálják.

@Tuvalu: És a nagyhatalmat játszás nem mindenkinek tűnik nagyhatalmat játszásnak. Orosz szempontból ez inkább a régi befolyás egy részének a visszaállítása. És ők a lakosai jólétének javítását a befolyáson keresztül képzelik el. Aztán persze ezt lehet kritizálni, de az orosz ember kicsit másképp működik. Azt nem szeretem, amikor mi a Nyugatiak szeretjük megmondani nekik, hogy milyen barbárok. Pedig nem barbárok csak máshogy jutnak el A-ból B pontba.

Szarazinda 2009.03.05. 11:41:24

Teljesen egyetértek eN-nel, "egyszerűen balkáni módon szórták a pénzt mikor volt, és nem is igyekeztek mögélátni a folyamatoknak"

Nem ismerős ez valahonnan? És engem ez riaszt, az attitűdök és a mentalitás hatása a gazdasági teljesítményre. Ettől félek én itt Magyarországon is.

smartdrive 2009.03.05. 12:03:29

akkor most jöhetnek az olajmonarchiák

xszolixxx 2009.03.05. 12:29:59

@Nyeznajka:

Márpedig barbárok. Érzékeny lelkű, sértődékeny, semmit tanulni nem hajlandó, mindent tökéletesen tudó, tévedhetetlen, lusta rablóbanda.
A nagyhatalmi státusz fenntartása létkérdés számukra. A volt tagállamok meg a többi -sztán folyamatos kirablása nélkül éhendöglenének.

Az a befektető amelyiknek meg egyszer már sikerült kivonulni tőlük. Többet a közelükbe nem megy, csak ha tényleg jóval jóval nagyobb és gyorsabb haszonnal kecsegtet a befektetése mint bárhol máshol. Sok cég megszívta már a közös vállalatosdit (külföldi cég önállóan nem működhet, törvényben meghatározott orosz résznek kell benne lenni). Ami az elején még jó esetben közös volt, aztán az oroszok kiturtak mindenkit a pénz meg úszott.
Persze nagy piac, meg fizetőképes kereslet meg minden lenne. Csakhogy az orosz az orosz. Épeszü ember velük csak úgy üzletel, hogy ide a pénzt tessék az árú. És akkor még ha elég rutinos talán ki is tudja valahogy hozni némi megvesztegetés és trükközés árán a pénzét az országból. Talán!

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.05. 12:39:06

@xszolixxx: Tekintettel arra, hogy "nem vagyok hajlandó tanulni" az eddigi tapasztalatokból (és szó nélkül moderálni), viszont egyben "lusta" vagyok érdemben megcáfolni az egyes alaptalan állításokat.
"tökéletesen tudom", hogy ki az akitől nem számíthatok érdemi kommentre, mivel már messziről, "tévedhetetlenül" kiszúrom az ilyet. a jövőben én az "érzékeny lelkű" blogger kimoderálom a francba az ilyen kommenteket. Mert vérig vagyok "sértve".

ToMorgan 2009.03.05. 12:55:17

"egyszerűen balkáni módon szórták a pénzt mikor volt, és nem is igyekeztek mögélátni a folyamatoknak" - ahogy mi is ezt tettük, annyi különbséggel, hogy mi a felvett hiteleinket szórtuk el.

Amúgy szerintem nem barbárok, velük ugyanúgy kibaszott a politika az elmúlt században mint velünk.

xszolixxx 2009.03.05. 13:58:00

@Nyeznajka:

Nem a konkrét orosz emberekről irtam. Azok semmivel sem butábbak, lustábbak, gonoszabbak, vagy jobbak mint mások a világon. A híres orosz "néplélekről" volt szó és oroszországról mint országról.
És bármennyire is szépítjük mindenki úgy beszél róla, mint egy agresszív kiszámíthatatlan vadállatról, akit jobb ha nem hergelünk.

Ne aggódj saját magunkról sem sokkal jobb a véleményem. Túl sokat tanultunk anno. az oroszoktól. Pici ország létünkre nekünk is túl nagy az arcunk.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.05. 14:14:55

@xszolixxx: Hát látod pont ez a bajom. Mert ha még konkrét orosz emberekről írsz, hogy márpedig a Putyin egy vérszomjas vadállat, vagy a Medvegyev egy dühöngő őrült, akkor azt mondom, hogy oké. Ez a te véleményed.

De te az oroszok összességéről beszélsz. Nem tudom mi a frász az a "híres orosz néplélek", meg hogy lehet egy ország egészéről beszélni, de arra kell gondolom, hogy ez egy erősen negatív általánosítás. vagy minden orosz jófej, csak ha túl sokukat vizsgáljuk egyszerre barbárokká válnak?

"mindenki úgy beszél róla": a) a mindenki sántít. b) azért mert vannak ilyen vélemények, nem lesz igaz.

És aggódom, mert attól is rosszul vagyok, amikor valaki nekiáll "magyarozni". Pl. "mit vársz tőle, hát magyarból van". Bakker várjak tőle "mit", azért mert egy hülye bunkó és kész. De ne azonosítsunk népeket negatív tulajdonságokkal.

Amúgy meg a poszt témája továbbra is az orosz gazdaság, és Kudrin beismerő vallomása. :)

gastro, missing in action 2009.03.05. 14:15:47

@Közöd??: majd még meglátod, hogy (mivel nem lesz más megoldás) a gáz árát szépen fent fogják tartani a megszokott indexálás (tehát a kőolajat követő 8 hónapos késés elvetése) ellenében, tehát nem fog számottevően csökkenni. Igazuk is van, ha így tesznek, és elvileg meg is tehetik, mivel nem nagyon lesz alternatíva (még)

xszolixxx 2009.03.05. 14:22:12

@Nyeznajka:

Te írod: "Aztán persze ezt lehet kritizálni, de az orosz ember kicsit másképp működik."

És nem érted mi az orosz néplélek? :-)

DRtorgyi 2009.03.05. 16:59:54

Milyen dizervifikálás? Úgyis bajban van minden ágazat, tehát értelmetlen lett volna. Itt volt valaki, aki szerint Kirgizisztán kirablása nélkül éhendöglenének. Nem tudom, mit lehetne elrabolni egy Kirgizisztán szintű nyomortelepből, vagy egy grúz gazdasági csoda nevű csődtömegből.

Az Únió is csinált ilyeneket, támogatták Ukrajnát, majd a gazdasági válság első jelére úgy otthagyták őket, mint Szent Pál az oláhokat.

A rubel árfolyma kb. annyit csökkent, mint a forinté, de vannak ennél nagyobb csökkenések is (hrivnya), valószínű ezért is volt nagy a tőkekivonás, veszteségminimalizás volt valójában.

A gyenge rubel csak nagyarányú devizahitelek esetén okozhat gondokat a bankoknak, de, hogy_pontosan_mennyi a devizahitelek aránya, az nincs benne a cikkben.

A termelőknek viszont jól is jöhet, főleg, ha exportálnak is. Ez sajnos Magyarországon csak elmélet, de Oroszországban gyakorlat is lehet.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.05. 17:01:35

@xszolixxx: Na jó, megfogtál! :)

De a lényegen nem változtat. Szerinted az oroszok érzékeny barbárok (sic!), szerintem meg egyes kérdésekben máshogy gondolkoznak. Amitől nem lesznek semmivel se rosszabbak (vagy jobbak), mint a magyarok, amerikaiak, vagy kínaiak, hanem egyszerűen csak mások. Ezt hívják az egyes kultúrák közötti különbségnek.

Рихард · http://posztinfo.hu/ 2009.03.05. 22:11:50

OFF:
Nyeznajka:
"És aggódom, mert attól is rosszul vagyok, amikor valaki nekiáll "magyarozni". Pl. "mit vársz tőle, hát magyarból van". Bakker várjak tőle "mit", azért mert egy hülye bunkó és kész. De ne azonosítsunk népeket negatív tulajdonságokkal."

vs.
Nyeznajka:
"Ezt hívják az egyes kultúrák közötti különbségnek."

No tehát, hogy is van ez? Igen is vannak egyes kultúrák közötti különbségek, amik az adott társadalom valamennyi tagjára általában igazak - azért általánosságok. A magyarok általában túl sokat gondolnak magukról, előszeretettel állítják be magukat külföldiek előtt rohadtul különleges és a többi európai néptől eltérő, hovatovább feljebbvaló népnek (tkp. külön fajnak), akik a sok mocsok idegen erő tönkre vágott teljesen. És ami a legjobb: Ha közülük valaki közutálatnak örvend (pl. politikusok), az egyből zsidó lesz, vagy román, vagy roma, vagy akárki más, csak nem magyar. A hatmilliárdos sárgolyón van erős jóindulattal 15 millió magyar, akik olyan jelentősnek gondolják magukat, olyan különlegesnek és olyan értékesnek, akik jobb sorsra érdemesek, mint amit kaptak, pusztán azért, mert ők magyarok. Nem ők vesztették el az összes háborút meg forradalmat amit vívtak, hanem a gonoszok fogtak össze ellenük. Nem a saját magyar testvéreik árulták el őket a politikai palettán és a közéletben, hanem magyar vezetéknevű külföldiek. Ez a gondolathalmaz, ha csak árnyalatokban is, de még a legnormálisabb magyar emberben is ott lappang, mert erre vannak nevelve.

Ahhoz pedig, amit xszolixxx írt, inkább nem is fűznék semmit sem. Én itt élek Magyarországon, ő meg életében nem élt Oroszországban. Kívülről baromi okosakat lehet mondani szépnek, csúnyának ható nőről, de amíg nem viszed ágyba, addig fogalmad sincs, milyen valójában.

ON:
A karikatúra telitalálat, jót kuncogtam, köszönöm. : )
Kudrin jó arc, azt hiszem ő mondta egyszer valahol, hogy Izlandnak csak azért adnak hitelt, mert már nem tudják mire költeni a tartalékolt pénzt. Ha nem ő volt, akkor bizonyára valami ellenzéki lehetett (Mitrofanov? Zsirinovszkij?), csak rosszul ragadt meg a fejemben. Mindenesetre azon szakadtam. És szimpatikus, hogy a világ előtt kimondja a saját szájával, tök közérthetően, hogy "én is hibáztam".
Oroszországban a hadiipart, a számítástechnikát, a film/zene/szórakoztató-ipart és persze a feldolgozó-iparágakat érdemes igazán fejleszteni. Előbbi háromban hihetetlen mennyiségű pénz lapul, kár hogy nem feccöltek bele több rubelkát. Na jó, az elsőbe még csak-csak. Szerintem, most kéne kérni némi befektetést ezeken a területeken a "jó" oligarcháktól. Nekik ez zsebpénz.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.05. 23:42:13

@Рихард: Hát lehet, hogy nehezen érthető, vagy hogy neadjisten néha önmagának is ellentmondó, amiről beszélek (mármint ahogy beszélem). De amit mondok, az a kultúrák közötti különbség, melybe badarság értékítéletet vinni. Szerintem nincs jobb, meg rosszabb, csak egymástól eltérő.
Amit meg nem szeretek, az az amikor egyes emberek negatív tulajdonságait népjellemzőnek tüntetik fel. Főleg amikor ezeket általánosítják, és negatív sztereotípiákat gyártanak. Hasonlóképp ahogy neked sem tetszett xszolixxx sommás ítélete az oroszokról.

Szerintem a magyar sem felfuvalkodott nép aki valami nagyképűsködési mániában szenved. Ez csak amolyan önvédelmi reakció, mert ha vitathatatlanul hibás volt is a dolgok alakulásában a mindenkori magyar vezetőség (és nép ha úgy tetszik), azért lássuk be, hogy így vagy úgy, de igen csak ránk járt a rúd.
Persze mások is kaptak rendesen, de mutass egy olyan népet, amely nem kompenzál, hanem büszkén hangoztatja jelentéktelenségét és elszabottságát.

Arról meg, hogy a magyar egy külön faj, egy Asimov (aki egyébként orosz származású, hogy valami köze legyen a kommentnek a bloghoz) idézettel búcsúznék mára:
"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj él a földön: emberek és magyarok"

xszolixxx 2009.03.06. 09:05:54

@Рихард:

Több évig éltem Oroszországban. Éppen ezért ilyen éles a véleményem.
Mikor készülődtem, hallottam rosszakat, de én is legyintettem, hogy biztos csak hülyeség és ez már egy gazdag, modern ország nem a CCCP. (Pedig ez CCCP csak kicsitt több pénzből.) Az első egy pár napban még tetszett is. Aztán napról napra gyorsan romlott a véleményem róluk.
Éltem sokkal szegényebb és sokkal nyugatiasabb országban is és szerettem mindkettőben élni. Oroszországban meg nagyon nem.

Ok ez egy orosz barát blog itt nem szabad bántani a nagy érzékeny macit. Szóval abba is hagyom.

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2009.03.06. 15:07:50

@xszolixxx: sajnálom, hogy rossz tapasztalataid vannak az oroszokról. Abba, hogy vajon miért lehet ez nem bemegyek bele, egyrészt mert nem ismerlek, másrészt meg mert nem vagyok pszichológus. De figyeld meg, hogy vannak akiknek ugyanezek az oroszok meg kb. a földöntúli boldogságot juttatják eszébe (lásd Richárd, a "Repetában").

És valóban nem szeretjük, ha bántják (szidják) az orosz macit. Amit szeretünk ha valaki észérvekkel nekiáll vitázni róluk. Még ha eközben rengeteg (sokszor jogos) kritika hangzik is el.

DRtorgyi 2009.03.10. 16:20:02

www.ruvr.ru/main.php?lng=hun&q=1103&cid=78&p=09.03.2009

A válságból való kilábalás a reálgazdasághoz való átmenetet jelentheti: exkluzív interjú Dmitrij Peszkovval, a kormányfő sajtótitkárával
süti beállítások módosítása