HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Jelcinka.

2008.11.25. 07:00 Volk

   Ha valakinek nem kapcsolna az asszociációs lánc, magyarázom. Az Orosz Állami Könyvtárat (RU) V. I. Lenin Állami Könyvtárnak hívták egykoron, a nép pedig Leninkának becézte. Élesedik a kép? Na ugye. A Jelcin Állami Könyvtárat Szentpéterváron veheti birtokba a kedves olvasóközönség, a tervek szerint jövőre, április-májusban. De az – eddig – kis híján nyolcmilliárd rubeles (nem egész 60 milliárd forint) költségvetési forrásból az ég felé kúszó tudáscsarnokot nem a nevéért fogjuk szeretni; itt fogja kimívelni magát az elnök úr.

 

 

Tanulni, tanulni és még egyszer tanulni!

Az elnöki könyvtárban lesz elnöki terem ugyanis. Ez a munkaértekezletek mellett arra szolgál majd a hivatalos okfejtés szerint, hogy ha az államfőnek – most épp Medvegy, azután pedig… ki-ki találja ki maga – történetesen ilyen-olyan történelmi adatokra volna szüksége, hát az 1865 nm-es (!) elnöki zónából elkülönített kis olvasószobájában majd kibogarássza. Ez már csak természetes, hogy 2008-9-ben egy államfő leül enciklopédiákat lapozgatni, ha kíváncsi, ki volt a cár 1552-ben annál is inkább, hogy egy csúcshatalom vezetője rendszerint amúgy se tud mit kezdeni az idejével. Csak nekem hamis a baba…? De várjál, várjál, megfejeljük! A projekttel egy időben a Kamennij szigeten (EN) elkezdték helyreállítani a K-4 névre hallgató állami rezidenciát is, hogy legyen hol lepihennie az elnöknek, miután üvegesre olvasta a szemét. Éljenek a művelt állami vezetők, hej! Gyima, most már nincs mese…
…és lesz az orosz államiság történetének szentelt könyvtárban minden, mi szem-szájnak ingere. Multimédia-termek, konferencia- és kiállítóterem, kis templom, mindez a gyönyör több száz főre méretezve. És persze VIP, VIP, VIP helyiségek. Ha az értelmiség nem kormányozhat, hát legyenek műveltek a kormányosok!


Háttér.

Az csudakönyvtár ötlete – na, kitől? – V. V. Putyintól ered, aki tavaly februárban adta ki az ukázt avval, hogy idén decemberre álljon a viskó, és indítványozta, hogy az Orosz Föderáció első elnökéről nevezzék el (hogy-hogy nem támogatta a parlament). Hogy még mindig tart az építkezés, annak sajnálatos oka, hogy a Szinódus udvarán, ahol építgetik, találtak a földben pár régészeti leletet. A tervekre kiírt tendert végül bizonyos Jevgenyij Merkurjev úr Építészeti Műhelye nyerte, 71 millió rubel (~ bő félmilliárd forint) értékben, és ezt még az elektronikus könyvtár projektjéről szóló szerződéssel is megfejelték további 46 millió rubelért (340 millió forint). Plusz a kivitelezők. Van, ahol sokan üvöltenének a korrupció fenevadjáról, meg hogy csókosokhoz dől a lé. Hogy mi a helyzet a Jelcinkával ezen a téren, azt valószínűleg soha nem tudjuk meg. De az már biztos, hogy dicsőséges kormányzati negyedünknél sikergyanúsabb a beruházás.

U. i.: Az elnök urat semmilyen meghitt viszony nem fűzi Szentpétervárhoz, és hogy saját dolgozószobája lesz szülővárosában, a legkevésbé sem hat ki a munkájára. Így vélekedik Valentyina „Demszkykussolsz” Matvijenko kormányzó. Khm. 1.) pétervári klán, 2.) Nem zörög a haraszt, ha…

 


2 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: putyin könyvek szentpétervár könyvtár jelcin medvegyev pétervár elnöki könyvtár jelcin könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr99786403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DRtorgyi · http://www.haragnapja.told 2008.11.25. 20:14:49

Szegény Jelcin, jobb lenne róla nem elnevezni semmit. Biztos van más híres orosz is, aki jobb lenne névadónak. Az USÁ - ban is vannak "elnöki könyvtárak", lehet, hogy onnan jött az ötlet.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.11.26. 01:44:19

usákoknál régi hagyománya van már (legalábbis usákos viszonylatban) az elnöki könyvtár létesítésének
süti beállítások módosítása