HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Orosz bajnokság: a sztárok elvágyódnak, mások meg nyernek

2008.11.04. 00:50 misa_80

Pavljucsenko már elment, Arsavin és Pogrebnyak menetre kész, a 2008-as EB többi orosz hőse is mind kipróbálná magát külföldön, miközben az otthoni bajnokságban nem villogtak úgy, ahogy azt elvárták tőlük. Az orosz focibajnokság előző fordulójában eldőlt a legfontosabb: három körrel a vége előtt a Rubin Kazany története során először győzött, maga mögé utasította a jóval komolyabb pénzekből gazdálkodó és így sztárjátékosokban dúskáló CSZKA Moszkvát vagy Zenitet. Arsavin és társai csak leshették, hogy a tatársztáni Rubin két nyuggercsatára, Szavo Milosevics (35) és Szerhij Rebrov (34) hogyan vezetik győzelemre csapatukat.

A játékosok és a csapatok nevének helyes kiejtésébe nem mennék bele, vannak erre külön szakosodott szakértők, inkább arról írok, hogy az orosz csapatokra jellemző módon 4-5 orosz nemzetiségű játszik a kezdőben, a többiek pénztől függően brazilok, délszlávok vagy grúzok, törökök és ukránok. Az edzők ehhez hasonlóan észak-európaiak (az idei év nagy fogása a dán Európa-bajnok Michael Laudrup volt, ő most a Szpartak Moszkva edzője) vagy oroszok, esetleg exszovjetek. A Rubinban türkmén az edző, a fentebb emlegetett, levezető exsztárok mellett csak az orosz válogatott csapatkapitányát, Szemakot és a török Gökdeniz Karadenizt lehetett eddig ismerni. De majd jövőre a BL-ben !

Szerencsére idén már Magyarországon is lehetett látni az egyik sporttévé jóvoltából (ja, itt lehet reklámozni, akkor mondom: a SportKlubon) bővebb lére eresztett összefoglalókat orosz bajnokikról, amikből kiderült, hogy a színvonal rohamtempóban emelkedik, kb. olyan holland-francia szinten jár. A tizenhat résztvevős premier ligában öt-hat erős (komolyan szponzorált) - CSzKA (VTB - az egyik legnagyobb orosz bank), Dinamó (Metalloinvest), Szpartak (Lukoil), Lokomotív Moszkva (na vajon ki? hát persze, hogy az Orosz Államvasutak), Zenit Szentpétervár (Gazprom) és persze idén a Rubin (TAIF, na róluk még nem hallottunk, de még fogunk; ők "a" tatársztáni cég; a háttérben igazából Alekszandr Guszev áll, Tatársztán második embere) - és több jóképességű közepes csapat található.  A Rubin a 91-es születésűek bajnokságát is megnyerte, így várható, hogy stabilan az élcsapatok közé  tudja magát verekedni. Apropó: verekedés. A szurkolói harcokról már szólt egy poszt, főleg a moszkvai csapatok fanatikusai találják meg egymást. Ebből a szempontból is a múlt hét volt a csúcs: a Rubin nyert idegenben, a második helyen álló és matematikai esélyeibe kapaszkodó CSzKA hazai pályán veszített 0:1-re, ráadásul attól a Szpartaktól, akiket idegenben előzőleg 1:5-re elpáholtak; ez jó alkalom volt Zsirkovnak egy kis bírólökdösésre, a szurkolóknak pedig néhány álkapocs és borda eltörésére. 

Szpartak - CSzKA

 

 

 A Rubin ünnepel, tatár politikusok beszélnek, repkednek az arany tyubityejkák.

 


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: foci tatár rubin arsavin

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr81748592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása