HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Moszkva, könnyek

2008.09.08. 02:30 misa_80

Moszkva születésnapját ünnepelte, a gazdaság erős mélyütést kapott, a Nabucconak annyi - van miért sírni. Örömünkben, bánatunkban, ahogy tetszik.

Moszkva 861. születésnapján a két leningrádi közül Medvegyev szerepelt, aki elsősorban a moszkvai körzet javuló demográfiai mutatóinak örült, ezzel is azt a képet erősítve, hogy a személyesség és a szívhez szólás - az előző elnökkel ellentétben - nem erőssége. Sebaj, azért volt miért örülni a moszkvaiaknak, új metróállomást adtak át, lehet javítani a térképeket. Igaz, nem koccintattak olyan sűrűn a születésnapos egészségére, mert az ünnepre való tekintettel bevezették a "száraz törvényt". Erre igyunk.

A orosz tőzsdén ha lehetett volna, akkor se pezsgőztek volna, nyolcéves mélyponton az index, köszönhetően a grúz konfliktus tovagyűrűző hatásának, valamint a várakozásokat messze meghaladó inflációnak. A húzóágazat, az energiaszektor rendesen be lehet tojva: nem elég, hogy csökken az olaj ára, de még a tőzsdespekulánsok is most támadják őket. Rendben, nem most kezdem el őket sajnálni, ezzel még várok egy (olaj)cseppet.

Azért a hét végére befutott a jó hír is az energiaszektornak: Azerbajdzsán annyira becsinált a grúz háború miatt, hogy inkább idejében kiszáll a Nabucco-projektből. Baku ezt nem bakizza el. Ebből következően az európaiak nem nagyon fognak máshonnan kapni gázt, olajat, energiát, cuccost - csak az oroszoktól. Eszi, nem eszi - nem kap mást, csak oroszt. Lesz ebből még világbéke, egy kicsit cinikusan ugyan, de lesz. Vagy ahogyan a nemlétező orosz mondás mondja: ha a liftben erőszakolnak - dőlj hátra és élvezd. 

Tegyük félre a belpolitikai játékokat és kérdezzünk rá: mit tegyen kishazánk ilyenkor? Vegyük a lendületes, magyarista megoldást: feszüljünk neki az oroszoknak és dobáljuk feléjük verbális dárdáinkat: a szemét birodalom, ők akarják uralni az energiapiacot. És most lépjünk kissé távolabb, olvassuk el újra a híreket. Ők uralják az energiapiacot. Verbáldárdákat rakjuk el szépen, és próbáljuk meg megtalálni azt nyelvi eszköztárat, amelynek segítségével ki tudjuk fejezni averzióinkat, és közben az energiaárakról lefelé tudunk alkudozni. Egész Európa ezt a szótárt keresi, nem egyszerű a feladat.

Moszkva száz évvel ezelőtt:


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr84653207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása