HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Háború az Északi-sarkon?

2008.07.15. 07:49 Nyeznajka

Mintha nem lenne elég nemzetközi konfliktus mostanság, egy újabb látszik megszületni. Mivel azonban a Földön lassan már nincs olyan pont, ahol lehetne konfliktus és nincs, ezért úgy néz ki az éghajlat besegít.

Minden baj forrása az amerikai nemzeti hó-, jégkutató és adattároló intézet (NSIDC) kutatója, bizonyos Mark Serreze. A tudós azt nyilatkozta, hogy 50% esélyt lát rá, hogy idén nyáron teljesen elolvad az északi-sarki jégtakaró. (itt megjegyzem, hogy mint klimatológiában laikus ember ez az 50% számomra kissé homályos, szóval akkor vagy elolvad, vagy nem, mi?).

Persze a kijelentésre rögtön ráharapott a média. Nem véletlenül, hiszen az éghajlati anomálián túl is vet fel problémákat egy esetlegesen jégmentes Arktisz. A tudósok szerint ugyanis a Sarkkör jege alatt hatalmas nyersanyag-készletek vannak. A jég alatt megbúvó földgáz- és kőolaj-tartalékokkal elérhetetlenségük miatt nem nagyon foglalkoztak, ám most, hogy felmerül a kitermelhetőség lehetősége, felmerül a tulajdonlás problémája is. Az öt arktiszi hatalom - Dánia, Norvégia, USA, Kanada és Oroszország – növekvő érdeklődéssel figyeli a térséget, hiszen mindegyikük szeretné maximálisan kihasználni a kínálkozó gazdasági lehetőségeket.

Persze van ország, amely jobban szeretné kihasználni. Mindenesetre agresszívabban jelzi ezt. Igen Oroszországról van szó. Az oroszok több kísérletet is tettek, hogy bebizonyítsák, tulajdonképpen az északi sarkkör is az országuk része. Bár nincsen elég információnk az északi-sark geológiai szerkezetéről ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy az melyik kontinens nyúlványa lenne, orosz tudósok igyekeztek bebizonyítani, hogy Északi-sark kétharmada országukhoz tartozik. Egyelőre nem sok sikert értek el.

A területi igény jelképeként a kutatások közben kitűztek egy titán-zászlót 4200m mélyre a sarkpontra. Erre a kanadai külügyminiszter felhördült: „Ez nem a XV. század, amikor fogod magad, körbehajózod a világot, aztán egyszer csak kitűzöl egy zászlót”. Orosz félről maga Putyin riposztolt, emlékeztetve az amerikaiak hasonló cselekedeteire a Holdon.

Alig ült el a diplomáciai vihar, újabb szörnyülködésre adott okot Vlagyimir Samanov altábornagy, az orosz hadsereg kiképzésért felelős vezetője mikor pár hete bejelentette, hogy "már dolgoznak az Északi-sarkra vonatkozó harci forgatókönyveken és a csapatok kiképzésén. Manapság ugyanis a háborúkat hosszú idővel kezdetük előtt nyerik meg, vagy vesztik el."

Persze nem kell attól félni, hogy napokon belül kitörhet a harmadik világháború. Az elemzők nem látnak reális esélyt egy nyílt fegyveres konfliktusra az Északi-sarkon. Nem szabad elfelejteni, hogy az orosz diplomácia egyik állandó fegyvere a hasonló kijelentéseken alapuló nyomásgyakorlás. A probléma bonyolultságát az adja, hogy a nemzetközi jogászok egybehangzó véleménye alapján jogi megoldás nincsen, improvizálni kell. Kíváncsian várom, hogy végül hogyan oldják meg a helyzetet.


34 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: gáz olaj északi sark

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr49565431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 2008.07.15. 08:08:55

No akkor. Az 50% kábé azt jelenti, hogy "vagy elolvad, vagy nem". Ez kicsit irónikusan hangozhatna. De ha visszafelé értelmezzük a kijelentést, akkor pár éve még ekkora esélyt sem adtak neki.

Más. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy tkp Kanada és Oroszország egy összefüggő kontinentális lemezen vannak Dániával (Grönlanddal). No erre mit lépnének a tisztelt felek? (A tengeri jog szerint egy ország addig tekintheti sajátjának az őt határoló tengert, ameddig a kontinentális self, >lábazat< tart.)

Ismét más. Ez a viselkedés jellemző Oroszországra. Majd ő, "a nagy Oroszország megmutatja" alapon. Aztán magára vessen az, aki ennek ellenére odaszemtelenkedik...

scsaba1 2008.07.15. 09:49:15

itt megjegyzem, hogy mint klimatológiában laikus ember ez az 50% számomra kissé homályos, szóval akkor vagy elolvad, vagy nem, mi?

Most lesz augusztusban 40oC, vagy nem? ;)

Nagyon nehéz (lehetetlen) hosszú távú prognózist készíteni. Ha nagy meleg lesz az északi félgömb azon a részén, akkor igen, ha nem, akkor nem.

Amennyiben melegebb lesz a sokévi átlaghőmérsékletnél, akkor valószínűleg igen.

Johnny336 2008.07.15. 09:55:06

De erre vonatkozólag volt a filmben is (Holnapután) prognózis, hogy mivel elolvad a jég, ezért már folyékony állapotú, de még rohadt hideg nagy mennyiségű víz fogja elárasztani az óceánokat, felborítva ezzel az áramlatokat. Tehát nem lesz temrészetes "fűtése" Európa nyugati országainak, aztán jön a zima. Tudom, hogy film, és sci-fi, és kitaláció, de én érzek ebben is rációt.

Egyébként az 50% azt jelenti, hogy "igen vagy nem" :D

Torquemada 2008.07.15. 10:13:50

Oroszországgal nem érdemes újjat húzni. Akik eddig megtették, nem sok jót tettek zsebre. Sajnos ezek a lépések igencsak aggasztóak, tekintve, hogy a NATo Oroszország kontinentális elszigetelésére és katonai megfélemlítésére törekszik. A nagyhatalmak közül az USA, GBR, Kanada vigéckedhet kicsit majd, Dánia sem nem NATO tagállam, sem annyira ostoba, hogy széllel szemben vizeljen.
Az 50% nekem kicsit soknak tűnik, bár tény, ekkora mérvű olvadás esetén kevesebbet kéne utaznom egy északi-tengeri tengerparti üdülésért.

brutuska 2008.07.15. 10:17:51

Speciel Dánia NATO tag, sőt, alapító tag, és Norvégia is tag, hogy ki ne hagyjuk a buliból.

Torquemada 2008.07.15. 10:26:20

akkor pardon, tévedtem
de a tényeket nem változtat, Dánia nem elég eréjes hogy az oroszokkal kikezdjen. Medvegyevék úgysem szerelnek féket magukra

daiquiri 2008.07.15. 10:26:55

nem klimatologiabol vagy laikus hanem matekbol :)
az h 50% esely van ra az kb azt jelenti h ha tiz ilyen ev koveti egymast amikor ennyi ra az esely akkor abbok kb 5ben szinte biztos elolvad, hogy melyik otben az a veletlenen mulik. Mint ahogy arra is 50% az esely h ha feldobod az ermet fej lesz. minel tobbszor dobod fel annal kozelebb kerulsz az 50-50%hoz, de nem tudod pontosan elore mikor lesz fej es mikor iras.
ha pl 20% esely lenne ra h elolvad akkor 10 ilyen evbol csak kb 2ben olvadna el, ennyi.

mathers 2008.07.15. 10:30:45

Dánia elég erélyes. Bár amilyen fene hideg van itt Koppenhágában kétlem hogy valaki még északabbi területet szeretne magának...

Ha legalább jegesmedvetalp lenne a zsákmány. Na de hogy olaj?

brutuska 2008.07.15. 10:31:54

Torquemada: a NATO-val a háta mögött ez nem is olyan biztos, gyakorlatilag az összes érintett ország tagja a szövetségnek,kivéve ugye Oroszországot. Valószínű, hogy egyeztetett álláspontjuk lesz időre.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.07.15. 10:32:38

"De erre vonatkozólag volt a filmben is (Holnapután) prognózis, hogy mivel elolvad a jég, ezért már folyékony állapotú, de még rohadt hideg nagy mennyiségű víz fogja elárasztani az óceánokat, felborítva ezzel az áramlatokat. Tehát nem lesz temrészetes "fűtése" Európa nyugati országainak, aztán jön a zima. Tudom, hogy film, és sci-fi, és kitaláció, de én érzek ebben is rációt."

Komoly tudósok is látnak ebben rációt, sőt, a film is tulajdonképpen csak ezekre az elméletekre reagált, persze a maga hollywood-i módján, pár óra alatt lezavarva az egészet, ami ugye nettó hülyeség.

Putyinnak pár éve volt egy olyan beszólása, hogy nekik a globális felmelegedés még jól is jön. A végén még igaza lesz...

Torquemada 2008.07.15. 10:39:33

No igen, ez lenne a legokosabb. Lehet, hogy ha nem lesz egyeztetés, és élesbe fordul a helyzet, az improvizálás nem a legokosabb dolog.
Amúgy sajnos itt az országok és lakosaik számítanak a legkevésbé: nyersanyagért mindet. Szomorú.
(Amúgy itt, Pátervárott is cidri van, igaz már ráálltam a belső égésú motor használatára....)

Torquemada 2008.07.15. 10:41:35

ááá Pétervár!!!
bocsesz

Torquemada 2008.07.15. 10:43:12

jegesmedvetalp? olyat még nem ettem....

Amir.Temur 2008.07.15. 10:44:08

Üdv.
Nem vagyok a téma szakértője, de gyerekkorom emlékei közt valahogy nem rémlik, hogy valami iszonyú nagy trópusi őserdő lett volna az Északi sarkon. Hogy a fenébe kerül oda az a hatalmas mennyiségű szénhidrogén?
Egyébként hidegben az oroszok a legharcképesebbek, ez már sokszor bebizonyosodott. De lehet hogy amerika beveti m ajd az eszkimó alegységeit, mint annó az indián kódolókat, illetve az új amerikai lovasság majd, rozmáron rodeózik a csatába.
Aki ért hozzá mesélje el, hogy került olaj az északi sarkra.

Walaki 2008.07.15. 10:51:17

Amir: Odafolyt...

Besbalik 2008.07.15. 10:51:40

Nem örülök a ruszkiknak. Annak örülök, ha szépen körbetelepítik őket NATO-bázisokkal és rakétákkal. Maradjanak a seggükön. Boldogítottak minket fél évszázadon keresztül. Ennyi elég volt.

Greg36 2008.07.15. 10:52:12

Úgy került, hogy az Északi-sark nem mindig az északi sarkon volt.
Glasgow környékének szénmezői például akkoriban születtek, amikor Skócia az egyenlítőnél járt. :)

Volt egy régi film, amikor a sarkkörön harcolgattak angol kémek, amerikai tengeralatjárósok meg szovjet ejtőernyősök :)

scsaba1 2008.07.15. 10:52:21

Amir.Temur

Pangeáról, az őskontinensről hallottál már? Ill. a vándorló kőzetlemezekről?

Besbalik 2008.07.15. 10:57:12

Torque,
Együtt erősnek kell lennünk, hogy megfékezzük az oroszokat. Egy autoriter óriásállam van a szomszédunkban, hatalmas hadsereggel (legyen az bármennyire is korszerűtlen), jelentős erőforrásokkal - a minimum, hogy a NATO mellett kötelezzük el magunkat. Vagy megint ruszki megszállást akarsz, az ország kifosztását és erőforrásainak kiszívását, tőkéjének lerombolását? Ehhez értenek a ruszkik. Sose bízzatok meg bennük.

Amir.Temur 2008.07.15. 10:57:46

Igen arról hallottam, kezd összeállni a kép, köszönöm.

Torquemada 2008.07.15. 11:06:35

Besbalik,
Engem is aggasztanak a moszkvai lépések.
Nem akarok ruszki megszállást. Mintahogy amikor itt voltak, én még kicsi voltam, hogy felfogjam a világpolitikiai lépések okát s miértjét. Az hogy nem lehet megbízni bennük, szintén erős, mert mikor otthon voltam, saját honfotársaim gáncsoltak, akadályoztak, mószeroltak. Itt ugyanez megvan, de szerencsére olyan emberekkel dolgozom együtt akik oroszok, nem érdekük egy konfliktus, és ráadásul szavatartók és lelkiismeretes munkatársak. De tény, az oroszok természetüknél fogva ravaszkodó nép. Nézd, ezek még szarni se mennek a wc-re terv nélkül. Ami az országgal régebben történt, abban a saját vezetésünk is ludas volt, de ez nem tartozik most ide, és nem is hiszem hogy túl sok mozgásterük volt.
Szerinted bölcs dolog a múlt alapján ítélkezni? Tény, segít kiszámítani a lépéseiket, de itt mi kicsik vagyunk az oroszok sokan vannak és sajnos egyre jobban felszereltek (4 parádéjukat is volt "szerencsém" látni, és nem örültem annak amit látok). Azzal semmi bajom, hogy "körbevesszük" de azért nem nagyon kéne szekálni az orosz medvét. Eddig sosem volt nyerő mikor felédredt....

fejtágító 2008.07.15. 11:06:57

"Vagy megint ruszki megszállást akarsz, az ország kifosztását és erőforrásainak kiszívását, tőkéjének lerombolását? " Ruszki megszállás még nincs, de az összes több már van.

Torquemada 2008.07.15. 11:07:50

amugy elismerem, a Baltikum és Törökországban lévő rakéták, visszatartják az oroszokat olyan lépésektől, amik nekik is csak bajt okoznak

Eagle15 2008.07.15. 11:30:10

Mit vagytok oda, nekünk is van Makón gázunk! Ha elfogy, akkor mindenki makói hagymát eszik és megint lesz gáz....!! :) Lassan olyan drága lesz, hogy hétfőn fűtünk, kedden meg nem és emlékezünk a melegre.

Torquemada 2008.07.15. 11:37:33

ez igaz, Makó aranyat ér, de az Északi Sark nygobb buli:S

Önjáró Talajgyalu 2008.07.15. 11:55:23

"Egyébként hidegben az oroszok a legharcképesebbek, ez már sokszor bebizonyosodott."

A finn haverjaim ezen a kijelentesen elnyomnanak egy feltoro vinnyogos rohogest. Persze az mar reg volt. :)

Amir.Temur 2008.07.15. 12:14:02

Önjáró Talajgyalu: Gondolom a finn haverjaidnak sikerül, világdódítás közben meghódítaniuk Ororszországot. Arról hallottam hogy Napoleonnak és a többieknek nem sikerült, de arról nem, hogy mosolygós haverjaidnak sikerült volna.

Ylim 2008.07.15. 12:25:00

Elég rendesen belétek van nevelve, hogy az orosz rossz, az usa meg jó.
Az usa módszeres muzulmánirtásba kezdett. (Nem érdekes, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek nincsenek, olaj viszont bőven?)

Különben meg játsszák le orosz rulettel. Az utolsó vihet mindent. :)

mig8 2008.07.15. 12:30:40

Amúgy a finnek akkor győztek az oroszok fölött, amikor Sztálin épp 1-2 évvel előtte lefejezte a teljes orosz hadvezetést. Aztán meg akarták mutatni a finneknek, hogy izomból mindent lehet. Na erre a finnektől szépen kikaptak.

Aztán pár évvel később meg győztek. Addigra rendbejöttek hadvezetésügyileg... Bizony, az oroszok még Helsinkit is megszállták! ekkoriban szerezték meg a Kola-félszigetet a finnektől. Többek között ennek partjainál is van némi szénhidrogén...

Amir.Temur 2008.07.15. 12:31:17

Az a baj, ha tényleg lejátszák egymásközt túl közel leszünk, ahogy mindenki aki a bolygón él.

I-brahi 2008.07.15. 12:33:05

daiquiri

Az érvelésed csak ott sántít, hogy itt egyszeri elolvadásról van szó, így a valószínűség általad tett aposztrofációja nem jó. Inkább a következő a helyes (nem magyarázom, mert ez már az középiskolai matekon túlmutat):

Ha a jövő nyári időjárás ugyanilyen lesz, mint az idei, akkor várhatólag legkésőbb jövőre elolvad a jég.

mbm 2008.07.15. 21:04:16

mig8:
Ha jól tudom, a '44-es offenzíva során nem sikerült teljesen áttörni a karéliai földszoroson, a viborgi öbölnél feltartóztatták az oroszokat, és egyébként is ez tavasszal volt, és nem télen. A kola-félsziget meg soha sem volt a finneké, északon petsamo-t vesztették el.
Az eredeti hozzászólás lényege nem ez volt, hanem hogy az oroszok előnyben lesznek/lennének a sarkvidéken, ami egyébként hülyeség, a grönlandiak pl ugyanolyan jók lehetnek, és ahhoz elegen vannak, hogy maximum pár százat be lehessen sorozni (többel dánia úgysem igazán tudna részt venni).

felixS 2008.07.26. 23:02:12

El nem tudom képzelni a fegyveres konfliktust atomhatalmak között.Majd jól megbeszélik hogy csak a jegestengeren lődözünk.Meg majd csak konvencionális eszközökkel?? Nem ismeritek az oroszokat, én üzleteltem már velük. Ezeknek ha vmi nem tetszik már azzal jönnek hogy felfegyvereztek egy dantárt és holnap itt vannak.És a partner belemegy a nekik kedvező alkuba.Ennyi.Következő lesz 1/3 Usa-kan 1/3 Eu(mert norv,dán) 1/3 orosz. Na most tudom hogy irkaban van 120 millió tonna olaj.Északon meg 5 mrd.Ezért már nem kell lődözni.Mert jut.
süti beállítások módosítása