HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Párhuzamos háborús fenyegetések

2008.04.28. 07:41 misa_80

Koszovó függetlenségének kikiáltása óta gyorsan peregnek az események: Grúziában. Amikor Oroszország nem tett semmit Koszovó függetlenné válása ellen, bármennyire az ellenkezőjét állították előtte, már lehetett sejteni, hogy valamire beváltják ezt a külpolitikai (vagy még szebben: "geopolitikai" - ez a kifejezés ugye általában a térképek átrajzolását megelőző időszakokban jön divatba) zsetont. Most már tudjuk, mire: Abháziára és Dél-Oszétiára.

Valerij Kenjajkin, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken bejelentette, hogy a március 5-én és 7-én függetlenségüket kikiáltó területek élvezik Oroszország bizalmát, és ha Grúzia bármilyen lépéseket fontolgatna, jobb, ha tudja, háború árán is segítik az új országokat. Ezek súlyos szavak, ráadásul, ha azt is figyelembe vesszük, hogy Grúziában éppen egy hónap múlva, május 21-én lesznek a választások, akkor a rövidlátó politikusok kedvenc eszközeként szolgáló háborús konfliktus (hiszen külső veszély esetén a hatalmon levőket jobban szeretik) kiéleződésétől komolyan tarthatunk. Kenjajkin a NATO-t (Grúzia NATO-tagságához ez az egész ügy érdekesen járul hozzá) és az Egyesült Államokat is kritizálta, nehogy bele akarjon avatkozni Grúzia és Oroszország ügyeibe. Ezek után némileg meglepő módon, de legalább némi reményt nyújtva a konfliktus békés, tárgyalásos rendezésére szólított fel.
Valószínűsíthető, hogy nagy lesz a felháborodás, talán még egy EU-ejnyebejnye is elhangzik Oroszország felé. És erre jön majd a jóelőre bekészített válasz: és Koszovóval mi a helyzet?

3 komment  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: háború grúzia abházia dél oszétia

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr50444808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.05.01. 11:07:26

Szerintem Transznisztria (ha jobban tetszik, a Dnyeszter-menti Köztársaság), Abházia, Dél-Oszétia, Koszovó azonos célt szolgálnak: új államok destabilizálását, és ezzel az EU, Irán, Kína és Oroszország között egy olyan pufferzóna fenntartását, ahol senki nem erősödik meg annyira, hogy valamelyik nagy tömböt közelebb hozza. Amíg az érintett országok a befagyasztott (és orosz katonákkal élezett) konfliktusaikkal foglalkoznak, nem veszi fel őket az EU, a NATO, nem tudnak az állami vagy piaci intézmények megerősítésével foglalkozni, és nem vonzó befektetési célpontok. Nekem az a véleményem, hogy az orosz külpolitika minden ilyen helyen tartós mini-hidegháborúra rendezkedett be, amit se eszkalálni, se teljesen lehűteni nem akar. Ez szerintem Ciprus modellje:
central.blogactiv.eu/2008/03/24/cyprus-and-kosovo-establishing-the-missing-link/

misa_80 2008.05.04. 00:48:18

Ez lenne az akadály annak, hogy Grúzia tagja legyen az EU-nak? A NATO-nak?
Azt írod, hogy azonos célt szolgálnak. Kinek a célját?
(Nem akarok a kérdések mögé bújni: azt gondolom, hogy az EU-nak ugyanolyan kényelmes ez a helyzet, mint Oroszországnak.)

kivilágítatlan fekete kerékpár 2008.08.05. 19:25:48

Azért figyelembe kellene venni, hogy Koszovóban az államhatalom terrorizálta a lakosságot, és Szerbia olyan helyzetet teremtett, hogy senki nem mondhatja a koszovói albánoknak, hogy fogadják el a puszta autonómiát. Abháziában és Dél-Oszétiában ilyenről szó sincs, ráadásul ott a lakosság többsége is kartveli volt a háború előtt. Persze kétségtelen, hogy Grúzia sem viselkedett úriember módjára, de A. és D-O. esetében semmi nem indokolja, h ne kezdjenek tárgyalásokba. A helyi hatalmi elit érdeke, hogy a helyzet fennmaradjon. Nemcsak a grúz kormánynak érdeke a konfliktus fenntartása.

süti beállítások módosítása