HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Medvébe bújtatott Putyin

2008.03.04. 15:04 kolobok

A nagy izgalmi hullámokat nem vert elnökválasztás a kezdetektől megjósolható eredménnyel zárult. A tanár családba született, Putyinhoz hasonlóan jogi tanulmányokat végzett Dmitrij Medvegyev a szavazatok több mint 70%-t söpörte be, ami nem kevesebb mint 52 millió szavazatot jelent  

Szergej Szobjanyin, a kampánystáb vezetője hangsúlyozta: Medvegyev fölényes győzelme nem az intenzív kampány (és tegyük hozzá: az ellehetetlenített ellenzék) eredménye, hanem a Kreml modernizációs, prosperitást biztosító programjának igenlése és elismerése. A 70%-os részvételi arány, Szobjanyin értelmezésében, a választások demokratikus jellegét hivatott alátámasztani. Magas részvételi hajlandóságukkal az oroszországi választópolgárok egyúttal tanúbizonyságot tettek arról, hogy ők maguk akarnak dönteni az elnök személye felöl, véli Szobjanyin, aki még hozzátette: „A választások nem előre eldöntött játszmák, van tétje és van kiből választani.” 

Másképp látja a helyzetet az Oroszországgal szemben mindig szkeptikus Nyugat. Nemtetszést váltott ki már az is, hogy a független megfigyelőket kevéssel a választások előtt engedték csak be, bár érdemben ez nem befolyásolta volna a választás kimenetelét, ami nem csak egyértelmű volt, de a külföldi megfigyelők előtt rejtve maradó mélyebb struktúrákban dől(t) el. Hogy miért nem engedte be korábban a megfigyelőket Oroszország egy olyan választáson, amely mindenféle manipuláció, szabálysértés, választási csalás nélkül is a Putyin-hű Medvegyev győzelmét hozta volna, és ily módon lehetőséget nyújtott volna, hogy a választás egésze méltányosan folyjon le, kérdéses. Mindenesetre az elmondható, hogy a nagyhatalmi hangját próbálgató Oroszország, köszöni szépen, de már nem fél az esetleges nyugati rosszallástól. A korábbi érzelmi fékek és kötelékek, mely átszőtték a Nyugathoz való viszonyulását, ma már nem kötik gúzsba. Nem csak nem érdekli különösebben a Nyugat véleménye demokratikusnak tartja-e az ország vezetését avagy sem, de jogot formál egy saját demokrácia fogalom definiálására.

A nyugati demokráciákkal szemben, ahol a szabályok szigorúan kötöttek és az eredmény nem bejósolható, Oroszországban fordított tendenciák érvényesülnek: a meglehetős rugalmassággal kezelt szabályok mellett a választás kimenetele kevés kételyt hagy maga után. Jól példázza a korrekciós kedvet, hogy 1991 és 1993 között 200 helyen történt alkotmánymódosítás. Dicséretes azonban, hogy Putyin minduntalan elhárította a provokatív kérdést, miszerint készül-e újabb alkotmánymódosítást eszközölni, hogy a harmadik ciklusban is megméretesse magát, hiszen társadalmi támogatottsága elnöksége 8 éve alatt mindvégig példátlanul magas volt, így valószínűsíthető, hogy minden társadalmi megrázkódtatás nélkül keresztülvihette volna akaratát. Putyin ettől a lehetőségtől határozottan elzárkózott, bár ahogy a választási eredményekhez nem fért kétség, úgy Putyin hatalmi pozíciójának stabilitása miatt sem kell aggódni a választások után, hiszen miniszterelnökként intézményesítette a folytonosságot, és a nyugati mintára létrehozott Nemzetbiztonsági Tanács tagjaként biztosította magának a prolongált befolyást.

Kérdés azonban, hogy a lágyabbnak, simulékonyabbnak tűnő Medvegyev képes-e, akar-e kilépni Putyin árnyékából, vagy megmarad a putyini politika előretolt állásának.

Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: választások putyin medvegyev

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr55365189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása