HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

A magyar-orosz csúcs eredményei

2007.12.10. 12:49 cheburashka


Múlt hét pénteken (2007. december 7-én) hazánkba látogatott Viktor Zubkov, orosz miniszterelnök kíséretével. A kisebb-nagyobb gazdasági együttműködést érintő kérdések mellett látogatásának fő oka alighanem a Déli Áramlat (South Stream – Juzsnij Potok) nyomvonalának tisztázása volt. Nézzük, hogy mire jutott Mr. Zubkov és társai Gyurcsány Ferenccel és társaival folytatott megbeszélése során.

Déli Áramlat

Nem örülhetett az orosz fél annak a hírnek, amely látogatása előtt egy nappal jelent meg a tömegmédiában. A hír szerint a MOL bejelentette, hogy 8 európai ország összefogásával egy alternatív gázvezeték építésén fáradoznak. A kezdeményezés neve New Europe Transmission System (NETS), és az Európai Unió támogatását élvezi. Legalábbis ezt jelentette be szinte Viktor Zubkov Budapestre érkezésével egy időben Mr. Ferran Tarradellas energetikai szóvivő.

A tárgyalások végén Gyurcsány Ferenc biztosította orosz partnerét, hogy Magyarország nem kötelezi el magát egyik vezeték mellett sem, és részt kíván venni a Déli-Áramlat vezeték nyomvonalának kidolgozásában. Felsmann Balázs, az infrastruktúráért felelős szakállamtitkár, hozzátette, hogy a Nabucco gázvezeték (amely Oroszország megkerülésével a Kaszpi-tenger térségéből szállítana gázt Európába) csupán a 2020-ra prognosztizált gázigény-növekedés felét lesz képes kielégíteni.

Szentpétervár – TriGranit

A delegáció tagjaként érkezett Budapestre Valentyina Matvijenko, Szentpétervár kormányzója. Demszky Gáborral folytatott megbeszélése furcsán alakult, ugyanis mikor Budapest főpolgármestere a választások tisztaságával és az ellenzékkel való bánásmóddal kapcsolatos aggodalmait fejezte ki, a kormányzóasszony egyszerűen félbeszakított őt és egy másik találkozóra hivatkozva elhagyta a Városházát.

Annál sikeresebb volt Demján Sándorral, a TriGranit elnökével folytatott tárgyalása, amelynek végén aláírtak egy 20 milliárd rubeles együttműködési megállapodást. A TriGranit többek között megépítheti Szentpéterváron a Vasziljevszkij szigeten a "Telefabrika" nevet viselő, tévéfilmek és sorozatok forgatására specializálódó stúdiókat, valamint a Badajevszkij bevásárló – és szórakoztatóközpontot.

Szuhoj SupeJet-100

Ezen kívül létrejött egy 4 oldalú 5 évre szóló megállapodás, amelynek értelmében a MALÉV, az AiRUnion a Szuhoj és a Vnyesekonombank a Szuhoj SuperJet-100 repülőgépek gyártását és forgalmazását oldaná meg közösen. Az Aeroplex – a MALÉV leányvállalata – lenne az eladott gépek szervizbázisa. A Malév ezen felül vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a fent említett gépekkel frissítse fel regionális repülőgépbázisát.

Kultúra, tudomány, oktatás

A kormányközi konzultáció során az OKM vezetői az Oroszországi Föderáció Kulturális és Tömegkommunikációs Minisztériuma, valamint az Oktatási és Tudományügyi Minisztériuma vezetőivel folytattak tárgyalásokat december 6-7-én, illetve aláírták a "Jegyzőkönyv a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma és a Szövetségi Kulturális és Filmügynökség (Oroszországi Föderáció) közötti együttműködésről a 2008-2010-es évekre" című dokumentumot. Hiller István és Andrej Buszigin a megbeszélésen megállapította, hogy egyaránt kiemelten fontosnak tartják és támogatják a "Magyar-orosz kulturális, tudományos, oktatási együttműködési kormányközi bizottság" létrehozását.

Szó esett a magyarországi orosz nyelvoktatás fejlesztéséről, valamint arról, milyen meghatározó szerepet tölthet be a nyelv az orosz kultúra megismerésében. Szándék van arra, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem ruszisztikai műhelye az orosz nyelv oktatásának hazai módszertani bázisává váljon.

A tárgyaló felek erősíteni kívánják az együttműködést a művészeti felsőoktatás területén, így támogatandónak tartják a találkozási lehetőséget teremtő workshopok, mesterkurzusok, projektek szervezését. A globális kérdések megvitatására kínálhat majd alkalmat az orosz féllel közösen kezdeményezett "Sárospatak Fórum".

A tárgyaláson a magyar fél további magyar irodalmi művek orosz nyelvű megjelentetését, az orosz fél pedig ezen művek orosz folyóiratokban való közlését, valamint kétnyelvű irodalmi kötetek kiadását szorgalmazta. A felek megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják a filmes koprodukciós együttműködés lehetőségeinek szélesítését.

Forrás: ria.ru, hiller.hu, gazeta.ru


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: magyar gazdaság orosz gyurcsány gáz hiller gázvezeték zubkov south stream csúcstalálkozó matvijenko

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr20259018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása