HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Egy csók miatt...

2007.11.28. 13:27 Volk

Kortárs művészet kontra kanonikus irányzatok
  
            Kezdjük az elején. Márciusban a Tretyjakov Galéria (RU, EN) Krimszkij Val utcai kiállítótermében (RU) sor került a II. Moszkvai Kortárs Művészeti Biennáléra. Itt mutatták be – Moszkvában első alkalommal – az orosz és a kínai nem-hivatalos művészet három évtizedes történetének retrospektív kiállítását. Mindezt egy olyan sorozat részeként, amely múlt századi, egykor marginális, ám mostanra általánosan elfogadott irányzatokat mutat be. A Szoc-Art. A politikai művészet Oroszországban (HU) 300 kiállított művével meglehetősen összetett kiállítás. A szervezők megjegyezték: az irányzatban nincs romantika, líra; ez egy ironikus párbeszéd a politikai stílussal, így az apolitikus látogatónak problémákat jelenthet (meg a pártpolitikusnak, aki érti, de nem szereti a viccet – a szerk.).
 
 
Márciusban a kiállítás még nem fájt senkinek, az Orosz Föderáció Kulturális és Tömegkommunikációs Minisztériuma (RU) támogatta, a kritikusok elismerően nyilatkoztak. A kiállítást októberben a párizsi Maison Rouge Alapítvány (EN) galériájában tervezték bemutatni. Ám Alekszandr Szokolov (EN), az illetékes miniszter váratlanul leszögezte: a tárlat vagy a politikai töltetű alkotások nélkül megy, vagy sehogy. Elmondta, hogy a „Szoc-Art Oroszország szégyene”; egy magángaléria esetében nem emelné fel a szavát, de ez „a mi nemzeti galériánk”. Szokolov többször emlegette a pornográfiát „A könyörület kora” című, csókolózó rendőröket ábrázoló fénykép kapcsán. A csavar a történetben, hogy ez a kép 2004-es megjelenésekor már nagy port kavart, és a párizsi kiállítás anyagába ezért nem is került bele. Hosszas egyeztetések után jó néhány munkát kiválogattak a Tömeg- és Telekommunikációt Felügyelő és Kulturális Örökséget Védő Szövetségi Szolgálat (RU) vezetésének utasítására. Kiszűrtek például minden szvasztikát vagy Hitlert ábrázoló alkotást. Mindezek után a megcsonkított kiállítás időben megnyílt a francia fővárosban, Szokolov pedig elégedettségének adott hangot.
Az említett Szolgálat egyébként a médiumok regisztrációja, külföldi terjesztésük engedélyezése és a kulturális értékű műemlékek felújításának jóváhagyása mellett a kulturális értékek be- és kivitele felől is dönt. A Szolgálat honlapján a tevékenységek közt megtaláljuk a „kontroll és felügyelet” (RU) menüpontot, ahol is három link törvényekre hivatkozva pontosítja a tömegkommunikáció, a távközlés és a kulturális örökség védelmének kontrollját és felügyeletét. Az utóbbi menüpontnál azonban a link nem vezet sehova, így nem tudjuk meg, milyen jogi háttérrel is történhet akármilyen műalkotások kiszűrése.
Az acsarkodás utórengései máig érződnek. A miniszter ugyanis mintegy megfejelve a történteket egy újságnak adott nyilatkozatában a galériában burjánzó korrupcióról is beszélt. A galéria igazgatója, Valentyin Rogyionov felszólította Szokolovot, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot, aki ezt elutasította. Az igazgató eztán bírósághoz fordult bocsánatkérést és egy rubel jelképes kártérítést követelve a minisztertől. Félő, hogy folytatás következik.
A mostani bonyodalmak egyébként nem az elsők; nagy visszhangot váltott ki egy tavalyi eset is, hogy csak egy példát említsünk. Akkor az orosz vámosok a reptéren tartották vissza a Kék Orrok (EN)nevű, a mostani kiállításban is résztvevő hírhedt alkotópáros Putyint és Busht sértő kollázs-sorozatát. Ezek a művészek jegyzik A könyörület korát is.
A Szoc-Art (HU) egyébiránt ’72-ben jelent meg a szocreál paródiájaként. Az irányzat jelenleg az Egyesült Államokban élő szülőatyjainak (ENG) hitvallása: „Mi Sztálin atyuska portréját Többség atyuska portréjával váltottuk fel” (szemmel láthatóan sikeresen).
 

Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: kultúra galéria cenzúra művészet kortárs minisztérium szoc art tretyjakov szokolov rogyionov kék orrok

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr58245401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása