HTML

Az oroszok már nincsenek a spájzban...

Minden, ami Oroszország - politika, gazdaság, társadalom, kultúra.
Rólunk bővebben: ars blogotica
Ide írhatsz nekünk
Legelkötelezettebb rajongóinknak: Facebook- és Iwiw-klub

Friss topikok

Címkék

abházia (6) abramovics (3) abszurd (5) agresszió (3) alekszij (3) alkohol (6) animáció (13) autó (3) british council (3) bulvár (3) bush (4) cccp (4) cenzúra (3) csecsenföld (4) déli áramlat (5) dél oszétia (8) demokrácia (5) elnök (3) elnökválasztás (8) energia (3) esterházy (3) eu (9) film (11) foci (5) gabona (3) gáz (35) gazdaság (29) gazprom (25) gázvezeték (8) gázvita (5) gorbacsov (5) grúzia (12) gyurcsány (5) háború (8) hodorkovszkij (4) hoki (3) infláció (4) interjú (3) irodalom (7) janukovics (3) jelcin (4) juscsenko (5) kampány (3) karácsony (4) karikatúra (6) kaszparov (3) kaukázus (6) kémkedés (3) képek (6) kína (3) költészet (3) korrupció (4) koszovó (5) kritika (3) kudrin (3) külpolitika (11) kultúra (25) kvn (4) leningrád (7) litvinyenko (3) magyar (3) medvegyev (70) mese (7) monopólium (3) montázs (3) moszkva (14) művészet (5) nabucco (4) nacionalizmus (3) nagy péter (3) nato (6) obama (3) olaj (12) oligarcha (4) oligarchák (3) olimpia (11) orosz (8) oroszország (6) orosz demokrácia (3) peking2008 (6) per (3) peresztrojka (3) poén (5) politika (6) programajánló (3) putyin (82) rajzfilm (4) roman abramovics (4) rotfront (3) rubel (5) sajtófigyelés (3) sajtószemle (8) sport (8) szaakasvili (3) szavazás (4) szavolszkij (3) szentpétervár (13) színház (4) szocsi (6) szovjetunió (6) sztálin (4) tandem (6) társadalom (7) tévé (3) tilos (4) történelem (14) turizmus (5) tyimosenko (5) ukrajna (16) usa (5) utazás (4) választások (15) válság (6) vicc (10) video (3) viszockij (4) vízum (3) vodka (10) vörös hadsereg (3) vörös tér (3) vostock (3) zene (14) zjuganov (3) zsirinovszkij (6) zubkov (4) Címkefelhő

Licenc

Creative Commons Licenc

Putyin és a "vámpírkodás"

2007.11.21. 23:20 Volk

 

Az államfő esete a kortárs költészettel és a nem létező cenzúrával

Mottó: Beszélget John Smith és Iván Ivánovics. John: „Nálunk olyan demokrácia van, hogy bármit megtehetek! Elordíthatom magam a Fehér Ház előtt, hogy az elnökünk idióta, és nem történik semmi!” Iván: „Oszt? Én is ordíthatok a Vörös téren, hogy az elnökötök idióta, itt se történik semmi.”

Belenyúltak a darázsfészekbe az Obvodnij Times (RUS) szentpétervári illetőségű egyetemi lapnál. Gyanútlanul zöld utat adtak ugyanis Irina Dugyina (RUS) Balladájának a zsarukról (RUS). Meg is szüntette a rektor a Szentpétervári Humán Oktatási Főiskola (RUS) lapját, miután Andzsej Andzsejevics Ikonnyikov-Galickij (RUS) főszerkesztővel megíratták a felmondólevelet. Az úr egyébiránt maga is ismert költő Szentpétervárott, illetve publicista és tanár. Az illetékesek pedig úgy döntöttek, hogy jobb a békesség, és még vissza is hívták az október 6-7-én megjelent számot, de – minő fájdalom! – későn; az ezer példányból vagy negyven már beépült a köztudatba.

 
Hogy honnét a cenzúra-utánérzet? Elvégre is – noha a cím semmiképp sem utal hízelgésre – csak nem gondolnánk, hogy 2007-ben a karhatalom tabu! Nem is. De a biztosítékot nem a rendőrség abszurd, Danyiil Harmszt (HUN) meghazudtoló ábrázolása csapta ki. A kulcsszereplő ugyanis maga Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (VVP – ez egyébként oroszul a GDP rövidítése is), ettől pedig már rezeg a léc.

A szüzsé nem olyan összetett, mint amilyen groteszk. A hemoglobinhiányban szenvedő zsaruk az utcáról berángatnak a kocsmába egy ifjú csövest, leitatják, majd kiviszik egy sikátorba, és kiszívják a vérét, miközben az az élet szépségéről énekel egyre halkuló hangon. A hullát aztán a megbízott tiszt megrészegülvén az alkoholos vértől elfelejti elrejteni, és a helyi lakosok reggel gyorsan leadják a drótot Putyinnak. Az államfő éktelen haragja gerjed, és kiadja az ukázt, hogy a vérszívókat koncolják fel, a rendőröket pedig vitaminok szedésére kötelezi. Az elnök ugyan csak a mű vége felé jelenik meg, és rendet tesz a „vámpírkodó” rendőrök közt (konkrétan kibelezteti őket, a szerveket pedig szétosztja a kórházak közt), de ilyesfajta szövegkörnyezetben – ezek szerint – az igazságosztó cár atyuska szerepe nem szentesíti a művet.

            Költőnk (aki egyébiránt író, újságíró, festő és filozófus is) nem mosakszik; becsületére legyen mondva. Nem érez „semmilyen csúfolódást” a műben, sőt pozitívnak látja az elnök képét. Mint mondja, „csupán elkapta az emberek fejében kavargó áramlatokat”, hisz „a versek a költő tudatában nem racionális gondolatokként születnek”. Mint mondta, valahogy úgy képzelheti az istenadta nép az igazságszolgáltatást, ahogy VVP dorgálja meg a vámpír rendőröket. Csendben teszem hozzá: ha ez így van, miért van ez így? Szó mi szó, van alapja a kényszerképzetnek, de a logikai bukfenc az, hogy a „határozott fellépés” pont a rendőrök reszortja. Ám hogy a kígyó szájába adjuk a saját farkát: az ok-okozat viszony tisztázatlan; a túlreagálást simán elnézzük egy CSKA-Spartak meccs fényében.

            No de elkalandoztunk. Nézzük az összesített eredményt. A költő értetlenkedik, mert úgy érzi, nem gúnyolódott, csak kimondta: a király meztelen. Az ex-főszerkesztő mindenféle médiumoknak ír levelet, mert „ideológiai-esztétikai alapon megsemmisítettek egy  sajtóterméket”. A rektor arra hivatkozik, hogy a kiadvány rontotta az intézmény imázsát, és hogy politika vagy cenzúra lenne a dologban, váltig tagadja. Mindez két kérdést vet fel. 1.) Ez utóbbi kijelentés elgondolkodtató, de ilyen szemszögből vizsgálva a dolgot nem világos, hogy a kert sarkában kihajtott a disznóparéj miatt miért kell felégetni, felszántani és sóval bevetni az egész telket? 2.) Hogy került egyáltalán ilyen hirtelenjében a kétes művészi értéket képviselő, WC-s falfirkákat idéző alkotás a bölcsészújságba? Mindkét felvetésre a válasz: talány.

A fentiek fényében íme, a mű (HUN).

 

P. s.: A Viszota 102.0 (RUS) volgográdi információs ügynökség nemrégiben egy statisztikát tett közzé, amelyet a Nyilvánosság Védelme Alapítvány (RUS) rögzített. Ez az októberben (!) történt szabad (tehát ellenzéki) sajtó elleni incidenseket sorolja fel részletesen. A teljesség igénye nélkül a legérdekesebbek: 5 embert támadtak meg, 5 médiumot cenzúráztak, 3 újságíró ellen folyik büntetőeljárás, 2 jogtalan elbocsátás történt és 7 letartóztatás.

 

 


Szólj hozzá!  • Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel!

Címkék: sajtó kultúra cenzúra rendőrség putyin költészet abszurd groteszk vámpír ballada karhatalom zsaruk

A bejegyzés trackback címe:

https://oroszorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr48237627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása